Μιλώντας πολιτικά, μοιράζετε υποσχέσεις και δηλώνατε ότι την άνοιξη, τούτη την άνοιξη θα μπούμε στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα υπάρχει ανάπτυξη. Τίποτε δεν έχει συμβεί από τα δύο γιατί;

Πρώτα από όλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μοιράσει καμία υπόσχεση. Αντιθέτως δηλώνει με κάθε τρόπο πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την επόμενη των εκλογών. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιλέγει τη γλώσσα της αλήθειας, με όποιο κόστος και τίμημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το ερώτημά σας, θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ρευστότητα στην αγορά. Η ανάπτυξη δεν είναι ευχολόγιο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να πέσει χρήμα στην αγορά, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για τη μείωση του δημοσίου χρέους, για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και για τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας, για την εξυγίανση των τραπεζών, συνδέεται με το στόχο για ανάπτυξη- με το πρόβλημα των επιχειρήσεων, των ανέργων, των νοικοκυριών, με τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, με τη λειτουργία της αγοράς που υφίσταται τις επιπτώσεις της ύφεσης. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη προτού ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση και το PSΙ.

Για παράδειγμα, ένα από τα κανάλια που θα ρίξουν χρήμα στην αγορά είναι το τραπεζικό σύστημα. Με το ολοκλήρωση του PSI έχουμε διαθέσιμα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών οι οποίες τίθενται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου .Έχουμε προγραμματικές δεσμεύσεις των Τραπεζών έναντι του Δημοσίου για τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά.

Από κει και πέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις δέκα θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη (διαβάστε εδώ: http://www.evenizelos.gr/el/thesis-2/3259-ekloges12 )καθώς και εννέα συγκεκριμένα μέτρα για την διοχέτευση ρευστοτητας στην αγορα . Επίσης με πρωτοβουλία του έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso στρέφοντας του τη προσοχή σε πέντε σημεία όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εστιάζοντας στην ανεργία των νέων, στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται ρευστότητας, για τα μπλοκαρισμένα έργα, για τα προγράμματα επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, για την εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει βέβαια ο κ. Σαμαράς που αυτότοποθετείται στο στρατόπεδο της ανάπτυξης θεωρώντας ότι κάποιοι άλλοι έχουν μείνει αναγκαστικά στο στρατόπεδο της ύφεσης και της κρίσης! Αλήθεια όμως, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίχως πολιτική σταθερότητα, δίχως δημοσιονομική σταθερότητα; Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει τα θεμέλια για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο που θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 7η Μαΐου, αν αυτό επιλέξει ο ελληνικός λαός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης