Την πρόθεση του προέδρου Τσάβες να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν δεν ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαντούρο. Ο Μαδούρο είναι δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας και προφανής διάδοχος του Ούγκο Τσάβες και είπε ότι παρά τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί ως «μόνιμη» η απουσία του πρόεδρου από τα καθήκοντά του.

«Η συνταγματική περίοδος 2013-2019 ξεκινά στις 10 του Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Τσάβες, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος, θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή της χώρας και η διατύπωση του όρκου μπορεί να γίνει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αργότερα », ανέφερε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, ο εκλεγμένος πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα και δεν μπορεί να αναβληθεί.

Ωστόσο ο Μαδούρο βασίζεται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει επίσης, ότι, εάν δεν μπορεί ο εκλεγμένος πρόεδρος να ορκιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει να το πράξει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναφέρεται ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης…
Λοίμωξη στον πνεύμονα για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης