Πολιτικό χρήμα πάντοτε υπήρχε και υπάρχει, γιατί έχουν αυξημένο ενδιαφέρον όσοι έχουν περίσσεια χρημάτων να αποκτήσουν περίσσεια πολιτικής και νομοθετικής επιρροής. Αλλά και οι αδύνατοι που έχουν ανάγκη προστασίας, επειδή είναι πολλοί και έχουν επιρροή, κάνουν και τις συμμαχίες τους και εξασφαλίζουν αυξημένη πολιτική και νομοθετική επιρροή. Αυτό είναι το μείζον θέμα που το πολιτικό σύστημα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και το έλασσον είναι η Siemens και η υπόθεση που αποκαλύφθηκε με αμερικανική πρωτοβουλία και εκτέλεση.

Δηλαδή όλες οι μεγάλες εταιρείες διακινούν πολιτικό χρήμα. Και μία από αυτές είναι η Siemens. Αλλά και για τη Siemens, από τα 100 δις δραχμές που αναλογούν στις συμβάσεις των τελευταίων ετών συζητάμε για το ένα εκατομμύριο μάρκα του Τσουκάτου, δηλαδή το πολύ 200 εκατομμύρια δραχμές. Και το μείζον θέμα δεν είναι ότι κάποιες ιδιωτικές εταιρείες δίνουν χρήματα, αλλά κυρίως ότι το πολιτικό σύστημα τα απορροφά και τα χωνεύει και κάνει την πάπια ή μάλλον κάνει τον τιμητή, τον επιστάτη της διαφάνειας και τον νομοθέτη της διαφάνειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν η πολιτική επιθυμούσε τη διαφάνεια θα μπορούσε και μπορεί να την επιβάλει, δηλαδή να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, κατ’ αρχήν για ν’ ανέβει η υπόληψή της. Αλλά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, αντιθέτως διατηρείται π.χ. η ΄Β εκλογική περιφέρεια Αθηνών, όπου για να εκλεγείς βουλευτής οίκοθεν νοείται ότι πρέπει να υπερβείς το όριο των εκλογικών δαπανών. Άρα, συνειδητά δεν εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης