Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι: Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας που θέτουν η (πιθανή) κατάρρευση της Ουκρανίας και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ; Βραχυπρόθεσμα, η ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα- μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει μοτίβο σκέψης και να αναζητήσει την κατάλληλη τελική λύση στη σύγκρουση.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Τώρα, δύο χρόνια μετά, εξακολουθεί να μαίνεται. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει πολυάριθμες απώλειες και κολοσσιαίες οικονομικές απώλειες και έχει αφήσει εκτεταμένες επιπτώσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 70.000 Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, περισσότερους από τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2022, η Ουκρανία είδε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της να συρρικνώνεται κατά περίπου 30 τοις εκατό- η χώρα έχει υποστεί επίπεδα ζημιών που δεν έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την αρχή του πολέμου, η Δύση επέβαλε πολλαπλούς γύρους κυρώσεων στη Ρωσία και παρείχε συνεχή βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει το μεγαλύτερο ποσό στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ακολουθούμενες από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η δυτική βοήθεια δεν έχει εγγυηθεί μια «γρήγορη νίκη» για την Ουκρανία: Παρά το «καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ», ένα σημαντικό μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας πριν από το 1991 ελέγχεται πλέον από τη Ρωσία. Τώρα η σύγκρουση έχει εισέλθει σε ένα στάδιο πολέμου θέσεων και πολέμου φθοράς. Στη δεύτερη επέτειο αυτής της γεωπολιτικής σύγκρουσης, θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την οπτική γωνία των μορφών πολέμου, της διεθνούς τάξης και των πολεμικών αφηγήσεων.

1. Οι μορφές πολέμου και η εθνική ανάπτυξη μπορεί να μην εξελίσσονται γραμμικά και ο συνδυασμός παλαιών και νέων μορφών πολέμου προσθέτει αβεβαιότητες στην περιφερειακή ασφάλεια. Αν και ο κυβερνοπόλεμος, ο πληροφοριακός πόλεμος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εφαρμόστηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Δύση απέχει πολύ από το να ξεπεράσει τη Ρωσία στην υψηλή τεχνολογία με τον τρόπο που περίμενε. Οι συμβατικές μορφές πολέμου εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση. Η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως σε άρματα μάχης, αντιαρματικά όπλα και μαχητικά αεροσκάφη τρίτης γενιάς, χωρίς σημαντική διαφορά από το μοντέλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η δυτικοκεντρική νοοτροπία έχει δεχθεί πλήγμα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ενώ ισχυρίζονται ότι είναι οι πιο προηγμένες, οι δυτικές χώρες δεν κατάφεραν ακόμη να νικήσουν τη Ρωσία (τη λεγόμενη «αυταρχική χώρα») σε σύντομο χρονικό διάστημα.

2. Η ψυχροπολεμική νοοτροπία είναι η ρίζα ενός θερμού πολέμου και η επιδίωξη της «απόλυτης ασφάλειας» έχει οδηγήσει σε ένα δίλημμα ασφάλειας. Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου είναι μία από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία στην ουσία είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που διεξάγεται από τις δυτικές χώρες. Μέχρι στιγμής, 45 κυρίαρχες χώρες έχουν παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, η αξία των διμερών δεσμεύσεων βοήθειας προς την Ουκρανία από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία είχε φθάσει περίπου τα 84 δισεκατομμύρια ευρώ, 68,7 δισεκατομμύρια ευρώ και 22 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Η βοήθεια αυτή ήταν τόσο ογκώδης που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ακόμη και δημοσίως ότι ο αμυντικός πόλεμος της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας θα κινδύνευε χωρίς την αμερικανική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Οι εθνοτικές εντάσεις είναι συνυφασμένες με τις κρατικές εντάσεις και υπάρχει χάσμα μεταξύ του δόγματος της κυριαρχίας και της έλλειψης αυτονομίας στην πραγματικότητα. Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η Δύση, ανακαλώντας τις μνήμες της από τον Ψυχρό Πόλεμο, ακόμη και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιέγραψε τον πόλεμο ως αυτοκρατορική επέκταση της Ρωσίας και τον θεώρησε ως μάχη μεταξύ «δημοκρατίας και απολυταρχίας». Παρ’ όλα αυτά, η διττή αφήγηση δημοκρατία-αυτοκρατορία μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσει τις πολύπλοκες εθνοτικές εντάσεις πίσω από τη σύγκρουση. Επιπλέον, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αποκάλυψε το γεγονός ότι ορισμένες κυρίαρχες χώρες είναι ανίκανες και εδώ και καιρό χειραγωγούνται από μεγάλες δυνάμεις, αναδεικνύοντας το ρήγμα μεταξύ εθνών-κρατών και κυρίαρχων κρατών.
Καθώς ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, η σύγκρουση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του βεστφαλιανού συστήματος.

4. Η à la carte (διαλέγοντας και επιλέγοντας) διπλωματική προσέγγιση που ακολουθεί η Δύση βασίζεται στη ρεαλιστική πολιτική ισχύος. Η Δύση έχει ενορχηστρώσει έγχρωμες επαναστάσεις εναντίον άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, στο όνομα της ελευθερίας και της ισότητας για να εξάγει τις αξίες της, μόνο και μόνο για να βλάψει τελικά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Παρόμοιες καταστάσεις είναι συχνό φαινόμενο στη Μέση Ανατολή. Τώρα, μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η Δύση έχει στραφεί και πάλι στη γεωπολιτική και τα παιχνίδια μεγάλων δυνάμεων, έχοντας ως διπλωματικό αφήγημα την «απο-κινδύνευση» και τον «νέο Ψυχρό Πόλεμο». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ουσία της προσέγγισης «à la carte» των ευρωπαϊκών χωρών είναι η έλλειψη αυτονομίας και συνολικής, σταθερής κρίσης της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί συχνά την εξωτερική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών να ακολουθεί τυφλά τις τάσεις και να παρασύρεται μεταξύ δύο άκρων.

5. Παρά τη σημασία των πολεμικών αφηγήσεων, οι αφηγήσεις των δυτικών χωρών φαίνονται αστήρικτες. Στην αρχή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν προπαγανδιστικές εκστρατείες από το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, ωστόσο απέτυχαν να πείσουν τον ρωσικό λαό. Οι θεμελιώδεις λόγοι αυτής της αποτυχίας ανάγονται σε τρεις πτυχές: αφήγηση, δράση και ικανότητα. Πρώτον, με τα δυτικά συστήματα να χάνουν την κυριαρχία τους, οι ευρωπαϊκές αφηγήσεις δεν είναι ούτε συνεπείς ούτε πειστικές. Δεύτερον, ακόμη και οι ίδιες οι δυτικές χώρες είναι δημοσίως διχασμένες όσον αφορά μια σειρά θεμάτων, όπως η ενεργειακή αποσύνδεση, οι οικονομικές κυρώσεις και η στρατιωτική βοήθεια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν άλλες χώρες. Τρίτον, οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να επιδιώξουν την αυτοδυναμία όσον αφορά την άμυνα. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη εξαρτάται σήμερα περισσότερο από την αμερικανική ασφάλεια απ’ ό,τι το 1999, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Συνδυαστικά, οι παράγοντες αυτοί έχουν συμβάλει στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές αφηγήσεις περί πολέμου.

6. Το φαινόμενο της «βιομηχανικής αποσυμφόρησης» βλάπτει τα θεμέλια της άμυνας- η «αποσύνδεση» και η «μείωση του κινδύνου» θέτουν περισσότερες απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Μια επιτυχημένη αφήγηση σε καιρό πολέμου περιλαμβάνει τόσο την ικανότητα όσο και την ηθική. Ωστόσο, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας υπογράμμισε την ευπάθεια της άμυνας της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα μπορούσε να οικοδομήσει «στρατηγική αυτονομία». Στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αδυνατεί εδώ και καιρό να συμβαδίσει. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν έχουν την προσφορά για να ανταποκριθούν στη ζήτηση σε καιρό πολέμου και θα είναι δύσκολο να ανοικοδομηθεί η βιομηχανία μέσω ενός μόνο πολέμου. Ακόμα και μικρότερες παραγγελίες πηγαίνουν στο εξωτερικό, σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και ακόμα και η Νότια Κορέα. Προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία, η Ευρώπη προσπάθησε να αποσυνδεθεί από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ελάχιστα: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία αυξήθηκαν σε υψηλότερες τιμές, καθιστώντας τον ενεργειακό μετασχηματισμό ακόμη πιο δύσκολο. Για να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική της βιομηχανία, η Ευρώπη πρέπει να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία και να διαθέτει πλήρεις βιομηχανικές αλυσίδες. Προς το παρόν, η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

7. Η επέκταση μιας στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας μπορεί να επιφέρει κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια. Η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι ο άμεσος εξωτερικός παράγοντας πίσω από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε ένα άρθρο του στους New York Times, ο George F. Kennan δήλωσε ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ θα ήταν το πιο μοιραίο λάθος της αμερικανικής πολιτικής σε ολόκληρη τη μεταψυχροπολεμική εποχή» και μια τέτοια απόφαση μπορεί να αναμένεται να φουντώσει τις εθνικιστικές τάσεις στη ρωσική κοινή γνώμη. Παρόμοιες απόψεις επανέλαβαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Μιρσχάιμερ. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, το ΝΑΤΟ έχει υποστεί πέντε γύρους επέκτασης προς ανατολάς. Με τη Ρωσία αποκλεισμένη από τη συλλογική του άμυνα, η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει εκ των πραγμάτων διαιρεθεί. Καθώς ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, η ασφάλεια της Ρωσίας δεν διασφαλίστηκε, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ως στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ μπόρεσε να διατηρήσει μόνο την εσωτερική του ειρήνη, αλλά επέφερε δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

8. Η παγκόσμια στρατηγική ανισορροπία που προέκυψε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι ένας κρίσιμος λόγος για τον οποίο η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΗΠΑ έγιναν η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο- σε περιφερειακό επίπεδο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ και η ισορροπία στην Ευρώπη έσπασε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η σύγκρουση θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνέπεια μιας παγκόσμιας και περιφερειακής στρατηγικής πολιτικής ανισορροπίας. Θα πρέπει να καταβληθούν ενεργές προσπάθειες για τη διόρθωση μιας τέτοιας ανισορροπίας. Για το σκοπό αυτό, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας.

9. Η δυαδική σκέψη και τα διπλά πρότυπα που ασκούνται από ορισμένες χώρες αξίζουν προσοχή. Οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα παραβιάσει την αρχή της εθνικής κυριαρχίας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά όταν πρόκειται για τη Ρωσία, την κατηγορούν ότι κάνει το ίδιο πράγμα με τη σειρά της. Στα τέλη του περασμένου αιώνα, το ΝΑΤΟ παραμέλησε τις ανάγκες ασφάλειας της Ρωσίας σε πολλαπλές συγκρούσεις, παρόλο που κατέληξαν σε συμφωνία για το πρόγραμμα «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη». Μπροστά στις απειλές για την ασφάλεια, η Ευρώπη δαιμονοποιεί πάντα τους αντιπάλους της, αλλά σπάνια αναλογίζεται τις συνέπειες των δικών της πράξεων. Τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αρχίσουν να επανεξετάζουν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, καθώς η Έκθεση του Μονάχου για την Ασφάλεια 2024 που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο εστιάζει στη δυναμική «lose-lose». Παρόλα αυτά, το μοτίβο της δυαδικής σκέψης συνεχίζεται στην έκθεση.

10. Οι χώρες όλου του κόσμου θα πρέπει να προωθήσουν την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, η οποία αποτελεί τη θεμελιώδη οδό προς τη μακροχρόνια ειρήνη. Η διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μια κατάσταση πολλαπλά χαμένη για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρώπη. Η διεθνής πολιτική θα πρέπει να απορρίψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, όπου «η ασφάλεια μιας χώρας προηγείται», και αντ’ αυτού να επιδιώξει το όραμα της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον. Για την επίλυση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι χώρες θα πρέπει να αναβιώσουν το πνεύμα του Ελσίνκι του 1975, να αναγνωρίσουν ότι η ασφάλεια είναι αδιαίρετη και να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο, ολοκληρωμένο περιφερειακό πλαίσιο ασφάλειας.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν έχει λήξει. Τα τελευταία δύο χρόνια, η σύγκρουση έχει προκαλέσει πολυάριθμες απώλειες αμάχων στην Ουκρανία. Έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) έδειξε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά μόνο το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα κερδίσει- και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητο να τερματιστεί η σύγκρουση με μια «συμβιβαστική διευθέτηση». Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας που θέτει η (πιθανή) κατάρρευση της Ουκρανίας και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ; Βραχυπρόθεσμα, η ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα- μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει μοτίβο σκέψης και να αναζητήσει την κατάλληλη τελική λύση στη σύγκρουση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης