Ο Πρωθυπουργός, και όχι μόνο, την έπεσαν στον Κασσελάκη για το επικοινωνιακό ατόπημα «το κρατίδιο», και την απουσία (δήθεν) πολιτικής ουσίας που υποψιάζομαι νομίζουν ότι διακρίνει αυτούς σε σχέση με τον ίδιο.

Με ύφος σοφού διδάσκαλου έκανε μάθημα κοινωνιολογίας στον αντίπαλο του, για την διαφορά εκσυγχρονισμού και μοντερνισμού, χρεώνοντας τον Κασσελάκη ως υποστηρικτή του μοντερνισμού και όχι του εκσυγχρονισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μα ο μοντερνισμός Κ. Πρωθυπουργέ ήταν η επανάσταση της νεωτερικής σκέψης και συνέχεια του Διαφωτισμού. Ήταν ένα κίνημα ιδεών και τέχνης που άλλαξε το τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Έβαλε στην θέση του θεού τον άνθρωπο και όχι το μεταφυσικό τέρας που υποστήριζαν οι θεότητες με την ελεώ θεού βασιλεία.

Ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν ούτε κίνημα ιδεών, ούτε ριζοσπαστική ιδεολογία. Είναι ένας όρος που κολλάει σαν πασπαρτού παντού, και σαφώς μικρότερης πολιτικής ουσίας και αξίας. Ταιριάζει σε όλες τις μορφές πράξης των ανθρώπων.

Εκσυγχρονίζω την κατοικία μου αλλά και κάποιες δομές κρατικές, δε σημαίνει ότι αλλάζω τον τρόπο σκέψης αλλά τον κάνω πιο σύγχρονο να εξυπηρετεί ανάγκες των πολιτών. Ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν ποτέ κίνημα, ήταν μια δομική αλλαγή αλλά όχι επαναστατική πράξη όπως ήταν ο μοντερνισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρα αν προσπάθεια σας να μειώσετε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τον μοντερνιστή και όχι εκσυγχρονιστή, είναι άστοχη και ίσως τόσο άστοχη όσο τα «κρατίδια» του Κασσελάκη.

Ναι το επιτελικό κράτος μπορεί να είναι εκσυγχρονισμός, δε θα γίνει μοντερνισμός ούτε θα αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Θα είναι μια πράξη πολιτική που θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών αλλά δε θα την αλλάξει. Παρακαλώ διαβάστε το λήμμα στην Βικιπαίδεια περί μοντερνισμού και εκσυγχρονισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης