Ξέρουμε ότι, όταν βρέχει, παρακολουθούμε πάντα εντυπωσιακούς αγώνες στην F1. Τότε οι οδηγοί δείχνουν την πραγματική τους αξία και οι ομάδες τις καλύτερες στρατηγικές τους. Σε έναν αγώνα που επηρεάζεται από καιρικά φαινόμενα όλα αλλάζουν και οι ψαλίδες μεγάλων-μικρών κλείνουν.

Το video του συγκλονιστικού αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταθερή στους βαθμούς και στο βάθρο η FerrariΣε έναν τέτοιο αγώνα στην Αυστραλία νικητής αναδείχθηκε ο Jenson Button. O Βρετανός το είχε δηλώσει πολύ πριν από τον αγώνα, αλλά τότε ποιος τον πίστευε. «Ο πρώτος αγώνας δεν ήταν εύκολος», είχε πει μερικές μέρες πριν από το grand prix στην Αυστραλία. «Πιστεύω ότι το μονοθέσιό μας δεν ταίριαζε με την πίστα του Μπαχρέιν. Αντίθετα, θεωρώ ότι η πίστα στην Αυστραλία μάς πηγαίνει περισσότερο και ανυπομονώ να οδηγήσω εκεί. Στόχος μας είναι το βάθρο και θα ήταν εξαιρετικά καλό, εάν το πετύχαινα. Άλλωστε, το βάθρο είναι πιθανό και πάντα θα πρέπει να βάζω τον πήχη ψηλά, αν θέλω να κάνω κάτι. RedBull και Ferrari είναι δυνατές και μετά είμαστε εμείς, αλλά πιστεύω ότι σε αυτή την πίστα θα είμαστε και εμείς πολύ δυνατοί». Και να που επαληθεύτηκε.

Ο Jenson Button κέρδισε έναν αγώνα για γερά νεύρα, γεμάτο συγκινήσεις, εγκαταλείψεις, προσπεράσεις και απίθανες στρατηγικές. Μεγάλη επιτυχία ήταν και η 2η θέση του Robert Kubica με Renault, ενώ η Ferrari έδωσε και πάλι τα διαπιστευτήριά της στο βάθρο με τον Felipe Massa στην 3η θέση. Ακολούθησαν οι Fernando Alonso, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Tonio Liuzzi, Rubens Barrichello, Mark Webber και Michael Schumacher. Άτυχος για μια ακόμα φορά ήταν ο Vettel, που μέσα από τον χαμό είχε καταφέρει να κρατάει με άνεση την πρώτη θέση, εγκατέλειψε όταν ξαφνικά βρέθηκε στην αμμοπαγίδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε πια φρένα. Ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των κόκκινων ταύρων που στοίχισε μια άνετη νίκη στον Γερμανό.

Θύμα της αξιοπιστίας του μονοθεσίου του έπεσε πάλι ο Vettel
Εκκίνηση και αυτοκίνητο ασφαλείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκκίνηση, η βροχή έκανε την εμφάνισή της, σπέρνοντας τον πανικό. Εκτός από τον Vettel που ξεκίνησε καλά, όλοι οι άλλοι πίσω του άλλαξαν θέσεις. Ο Fernando Alonso από το σπινάρισμα έχασε πολύ χρόνο και έτσι ο Felipe Massa πέρασε εύκολα μπροστά του. Μάλιστα, ο Μassa πέρασε και τον Webber και έσπασε το 1-2 της RedBull. Από πίσω προσπάθησε να επωφεληθεί και Jenson Button χτύπησε το μονοθέσιο του Ισπανού και ο Alonso έκανε τετακέ και έπεσε στην τελευταία θέση. Πάνω τους χτύπησε και ο Michael Schumacher που ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να σπάσει η εμπρός πτέρυγά του και να μπει στα pit, για να την αλλάξει. Εκπληκτικός ήταν και ο Πολωνός Kubica, που κατάφερε και ανέβηκε, μέσα από τον χαμό μπροστά του, στην 4η θέση.

Oνειρικό πόντιουμ για τον Kubica και τη RenaultΠιο πίσω είχε δημιουργηθεί το χάος. Η εμπρός πτέρυγα της Sauber του Kamui Kobayashi έσπασε, ο Ιάπωνας απογειώθηκε και έπεσε πάνω στη Williams του Hulkenberg παρασύροντας εκτός αγώνα και την Toro Rosso του Sebastien Buemi.

Μετά από αυτό έκανε την εμφάνισή το Αυτοκίνητο Ασφαλείας και παρέμεινε για 5 γύρους, μέχρι να καθαριστεί η πίστα. Όταν ξαναξεκίνησε ο αγώνας, η πίστα είχε αρχίσει να στεγνώνει και η McLaren βάζει μέσα τον Button για αλλαγή ελαστικών. Ο Βρετανός στην αρχή γλιστρούσε φοβερά στη βρεγμένη πίστα με τα ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα, αλλά κράτησε το μονοθέσιό του εντός. Μετά από λίγο όμως, όταν όλοι άρχισαν να μπαίνουν στα pit για αλλαγή ελαστικών, ο Βρετανός ήταν μόνος του έξω και έγραφε χρόνους, κερδίζοντας θέσεις. Ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής κατάφερε να βρεθεί 2ος πίσω από τον Vettel, που κρατούσε άνετα την πρώτη θέση.

Προσπεράσεις και εγκατάλειψη του Vettel

Μετά το πιτ στοπ άρχισαν τα αλλεπάλληλα προσπεράσματα και οι μάχες για μια θέση. Ο Fernando Alonso από την τελευταία θέση προσπερνούσε όποιον και ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ο Lewis Hamilton πέρασε σταδιακά τους Webber, Massa και Rosberg για να ανέβει 4ος. Η μάχη όμως δεν σταμάτησε εδώ, αφού οι Massa, Hamilton, Alonso και Webber για αρκετούς γύρους άλλαζαν συνεχώς θέσεις, μέχρι να επικρατήσει ο Hamilton που τους ξέφυγε.

Εν τω μεταξύ, πρώτος σταθερά ήταν ο Sebastian Vettel, μέχρι που εγκατέλειψε ξαφνικά από έξοδο με πρόβλημα στα φρένα. Έτσι ο Jenson Button βρέθηκε αναπάντεχα πρώτος και ο Kubica 2ος. Πιο πίσω όμως η μάχη εξακολουθούσε να κρατά γερά. Ο Lewis Hamilton έφτασε τον Fernando Alonso, έχοντας κολλημένο πίσω του τον Mark Webber. O Ισπανός, όμως, δεν κατέθεσε εύκολα τα όπλα. Όταν δύο γύρους πριν να πέσει η καρό σημαία ο Βρετανός επιτέθηκε, ο Alonso υπερασπίστηκε τη θέση του, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στα φρένα και η σύγκρουση του Hamilton με τον επερχόμενο Webber, που δεν πρόλαβε να φρενάρει. Ο Nico Rosberg επωφελούμενος της σύγκρουσης ανέβηκε 5ος.

Αν συγκρίνουμε τον πρώτο αγώνα της χρονιάς με αυτόν της Αυστραλίας είναι σαν να συγκρίνουμε τη νύχτα με τη μέρα. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα γινόταν στην Αυστραλία, αν δεν έβρεχε. Το θέμα είναι ότι επιτέλους είδαμε έναν αγώνα εξαιρετικό γεμάτο προσπεράσεις, ανακατατάξεις και μάχες ρόδα με ρόδα μέχρι τους τελευταίους γύρους. Όπως και το «είδαμε» είναι σχετικό γιατί ακόμα στη χώρα μας δεν έχει αποφασιστεί πότε και ποιος σταθμός θα μεταδίδει την F1. Mέχρι τότε υπομονή….

Επόμενος αγώνας στη Μαλαισία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με την ευχή για καλή Ανάσταση και …για βροχή πολλή βροχή.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ

1. Button McLaren-Mercedes 1ώρα33:36.531
2. Kubica Renault + 12.034
3. Massa Ferrari + 14.488
4. Alonso Ferrari + 16.304
5. Rosberg Mercedes + 16.683
6. Hamilton McLaren-Mercedes + 29.898
7. Liuzzi Force India-Mercedes + 59.847
8. Barrichello Williams-Cosworth + 1:00.536
9. Webber Red Bull-Renault + 1:07.319
10. Schumacher Mercedes + 1:09.391
11. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:11.301
12. De la Rosa Sauber-Ferrari + 1:14.084
13. Kovalainen Lotus-Cosworth + 2 laps
14. Chandhok HRT-Cosworth + 4 laps

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΓΥΡΟ

Glock Virgin-Cosworth 41
Vettel Red Bull-Renault 26
Di Grassi Virgin-Cosworth 25
Sutil Force India-Mercedes 12
Petrov Renault 10
Senna HRT-Cosworth 5
Buemi Toro Rosso-Ferrari 1
Hulkenberg Williams-Cosworth 1
Kobayashi Sauber-Ferrari 1
Trulli Lotus-Cosworth 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΓΥΡΟΥΣ:

ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Alonso 37 1. Ferrari 70
2. Massa 33 2. McLaren-Mercedes 54
3. Button 31 3. Mercedes 29
4. Hamilton 23 4. Red Bull-Renault 18
5. Rosberg 20 5. Renault 18
6. Kubica 18 6. Force India-Mercedes 8
7. Vettel 12 7. Williams-Cosworth 5
8. Schumacher 9
9. Liuzzi 8
10. Webber 6
11. Barrichello 5

Δείτε τα δοκιμαστικά της δεύτερης ημέρας στο Grand Prix της Μελβούρνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης