Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για υποδήματα «μαϊμού», τσάντες, είδη ένδυσης και πολλά ακόμα αντικείμενα. Ποτέ δεν φανταζόμασταν, όμως, ότι υπάρχουν και πλαστοί αερόσακοι, οι οποίοι κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Την αποκάλυψη έκανε η Εθνική Υπηρεσία Οδική Ασφάλειας Αμερικής, γνωστή και ως NHTSA. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, έχουν εντοπιστεί σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην τοπική αγορά αερόσακοι που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα οδηγού και επιβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι πλαστοί αερόσακοι δεν έχουν καμία οπτική διαφορά με τους κανονικούς και κανείς ιδιοκτήτης οχήματος δεν θα μπορούσε να τους καταλάβει. Η NHTSA εντόπισε τη διαφορά έπειτα από προσεκτική εξέταση και διαπίστωσε ότι όχι απλά δεν έχουν σωστή λειτουργία, αλλά εκρήγνυνται κιόλας στο πρόσωπο και το σώμα του οδηγού.

Φυσικά, δεν πρόκειται για αερόσακους που έχουν τοποθετηθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά την παραγωγή του οχήματος, αλλά από διάφορες εξωτερικές εταιρείες.

Έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός που να οφείλεται σε πλαστούς αερόσακους, ωστόσο η NHTSA καλείς όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν τοποθετήσει αερόσακους σε κατάστημα να προβούν σε έλεγχο σε επίσημη αντιπροσωπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό video από τη λειτουργία των αερόσακων «μαϊμού»


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης