Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Πριν μερικά χρόνια εάν ένα αυτοκίνητο πετύχαινε επιτάχυνση 0-100 σε κάτω από 5 δευτ. αμέσως χαρακτηριζόταν ένα από τα γρηγορότερα στον κόσμο. Πλέον, η νέα άτυπη κατηγορία των υπερ-αυτοκινήτων έχει καταφέρει να διαλύσει κάθε χρονικό φραγμό, με αδιανόητα 0-100 λίγο κοντά στα 2 δευτ. δείχνοντας τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει στην αυτοκίνηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και εκεί που οι περισσότεροι θα σκέφτονταν πως γρηγορότερα δεν γίνεται, έρχεται ο αρχιμηχανικός της Rimac να ταράξει τα νερά και να δηλώσει με κάθε επισημότητα πως είναι εφικτό να «γκρεμιστεί» και ο φραγμός του ενός δευτερολέπτου.

Η κροατική Rimac βρίσκεται ήδη στη λίστα με τους κορυφαίους κατασκευαστές hypercars (πλέον σε άμεση συνεργασία με την Bugatti) καθώς το τελευταίο της δημιούργημα Nevera, κατάφερνε να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο ηλεκτρικό στον κόσμο, με καταιγιστική επιτάχυνση από στάση στα 100χλμ./ώρα, σε μόλις 1.85δευτ. 

Όταν ο Matija Renic ρωτήθηκε σε συνέντευξη εάν είναι δυνατή μία επιτάχυνση κοντά στο 1 δευτερόλεπτο, αμέσως απάντησε, «είναι εφικτό όχι κοντά στο ένα, αλλά κάτω από αυτό». Μία τέτοια επιτάχυνση είναι σοκαριστική και σίγουρα το ανθρώπινο κορμί δεν είναι σχεδιασμένο για τέτοιες απότομες αλλαγές, κάτι που δείχνει πως ένα τέτοιο μοντέλο δεν θα είναι μαζικής παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι απλά θέμα ιπποδύναμης και πρόσφυσης. Μία τέτοια επιτάχυνση χρειάζεται τεράστια δουλειά και χιλιάδες διαφορετικά κομμάτια να συνεργάζονται σε απόλυτη αρμονία. Έχουμε φτάσει πολύ μακριά και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε νέο πήχη». Η αλήθεια είναι πως τα G της επιτάχυνσης που θα δέχεται ένας οδηγός κατά μία τόσο βίαιη και εκρηκτική επιτάχυνση (0-100 σε 1 δευτ.) δεν είναι ό,τι καλύτερο για το κορμί και την υγεία ενός μη εκπαιδευμένου οδηγού. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης