Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μία αληθινή ιστορία που μετράει πολλές δεκαετίες πίσω, έρχεται να μας θυμίσει δύο σπουδαία μαθήματα για τη ζωή. Το ένα είναι να μην κρίνουμε ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο και το δεύτερο είναι πως η υπεροψία πάντα θα συνοδεύεται από την ανώμαλη προσγείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόντρα του μαχαραγιά που «ταπείνωσε» μία αυτοκινητοβιομηχανία

Αρχικά να αναφέρουμε πως η λέξη Μαχαραγιάς, αποτελεί ηγεμονικό τίτλο που σημαίνει «Μέγας Βασιλεύς». Είναι ινδική σύνθετη λέξη που προέρχεται από τη λέξη «μαχά» (= Μέγας) και τη λέξη «ραντζά» (=Βασιλεύς). Η ιστορία λοιπόν αναφέρεται στον  μαχαραγιά του Alwar και πώς αυτός έδωσε ένα μάθημα σε μια μεγάλη εταιρεία αυτοκινήτων.

‘Ποτέ μην θίγεις τον εγωισμό ενός μαχαραγιά’, ήταν ένα μάθημα που πήρε η παγκοσμίου φήμης αυτοκινητοβιομηχανία Rolls Royce με τον δύσκολο τρόπο. Στα τέλη του εικοστού αιώνα η Rolls Royce ήταν σύμβολο κύρους – σύμβολο δύναμης και χλιδής και έτσι κάθε αυτόκλητος πρίγκιπας των πάλαι ποτέ πριγκιπικών κρατών είχε ένα ή δύο στο γκαράζ του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λέει η ιστορία, μια ωραία μέρα ο Jai Singh, μαχαραγιάς του Alwar, στο Rajasthan, μπήκε στον εκθεσιακό χώρο της Rolls Royce σε μια περιοχή του Λονδίνου, για να δει μερικά μοντέλα. Η ενδυμασία του ή ίσως το χρώμα του δέρματός του δεν εντυπωσίασε τον πωλητή που τον αποδοκίμασε, θεωρώντας ότι ο τύπος δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια Rolls Royce. Ο βασιλιάς δεν είχε καμία διάθεση να δεχτεί τον εξευτελισμό. Αντί όμως να κάνει παράπονα στην εταιρεία, βρήκε έναν καινοτόμο τρόπο για να τους δώσει ένα μάθημα.

Ζήτησε από το προσωπικό του να πει στον ιδιοκτήτη της έκθεσης, ότι ο βασιλιάς Jai Singh θα αγόραζε μερικές Rolls Royce από το μαγαζί τους. Όπως αναμενόταν, ένα κόκκινο χαλί στρώθηκε για τον βασιλιά.
Ο βασιλιάς, ντυμένος με την πριγκιπική του ενδυμασία, περπάτησε σε αυτό με μεγάλο κύρος. Αγόρασε και τις έξι Rolls Royce που υπήρχαν στον εκθεσιακό χώρο και τις μετέφερε στην πατρίδα του. Εδώ είναι το ενδιαφέρον μέρος. Δεν οδήγησε καμία από αυτές, αλλά τις δώρισε στο Δήμο Alwar για να σκουπίζουν τους δρόμους και να συλλέγουν και να πετούν τα σκουπίδια. Μια απόλυτη προσβολή για τη μάρκα Rolls Royce.

Η ιστορία έχει αίσιο τέλος. Όταν η είδηση έφτασε πίσω στο Λονδίνο, η Rolls Royce έστειλε ένα τηλεγράφημα με το οποίο ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά της. Ο βασιλιάς δέχτηκε τη συγγνώμη τους και η υπόληψη της Rolls Royce αποκαταστάθηκε. Προσέφεραν επίσης άλλα έξι ολοκαίνουργια αυτοκίνητα δωρεάν. Ο βασιλιάς ζήτησε τότε από τον Δήμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις Rolls Royce για τη συλλογή σκουπιδιών, αποδέχθηκε επίσης τη συγγνώμη τους και έτσι το θέμα διευθετήθηκε φιλικά. 

Πρέπει όμως να αναφέρουμε πως το συμβάν αυτό δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο επίσημο έγγραφο και παρά την παρουσία των φωτογραφιών, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η ιστορία είναι κατασκευασμένη από την ίδια την RR για να κάνει γνωστότερο το brand της εκείνη την εποχή και να μεγαλώσει την ζήτηση.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης