Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μία πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, φέρνοντας τα πάνω κάτω. Όπως αποδεικνύεται, η Daihatsu (η οποία ανήκει στην Toyota) είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα από τα crash tests της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο η Daihatsu ομολόγησε πως σε σχεδόν 90.000 αυτοκίνητα της, που κατασκευάστηκαν σε Ταϊλάνδη και Μαλαισία και πουλήθηκαν εντός του 2022, είχε πει ψέματα για την προσφερόμενη ασφάλεια τους.

Σύμφωνα με τη νέα όμως έρευνα, το σκάνδαλο τελικά είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς τελικά δεν παραποιήθηκαν αποτελέσματα για μόλις 4 μοντέλα που αρχικά είχε παραδεχθεί η εταιρία, αλλά για 64.

Η Toyota ανακοίνωσε πως εντόπισε συνολικά 174 νέες περιπτώσεις παρατυπίας σε 64 μοντέλα και για αυτό αναστέλλονται όλες οι αποστολές οχημάτων Daihatsu σε όλο τον κόσμο. Η Toyota ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλα τα μοντέλα της σειράς Daihatsu μπορεί να έχουν επηρεαστεί, με παρατυπίες στις δοκιμές ασφαλείας της εταιρείας που χρονολογούνται από το 1989.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κύρια αιτία ανησυχίας επικεντρώθηκε αρχικά γύρω από την απόδοση των μονάδων ελέγχου των αερόσακων, με τις μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν στα οχήματα δοκιμών να είναι διαφορετικές από αυτές που πωλήθηκαν στο κοινό. Ενώ οι εγκατεστημένες μονάδες βρέθηκαν αργότερα να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, περαιτέρω ευρήματα αποκάλυψαν ότι η εσωτερική επένδυση των μπροστινών θυρών ορισμένων αυτοκινήτων είχε τροποποιηθεί ακατάλληλα για δοκιμές πρόσκρουσης σε ορισμένα οχήματα. Αυτό έγινε για να αποφευχθεί η θραύση του τμήματος σε κομμάτια με αιχμηρές άκρες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τους επιβάτες κατά την ενεργοποίηση του πλευρικού αερόσακου, κάτι που δεν έγινε στα μοντέλα προς πώληση.

Τα επηρεάζομενα μοντέλα πουλήθηκαν σε διάφορες αγορές, όπως της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και των χωρών του Κόλπου της Σαουδικής Αραβίας. Και μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε σχεδόν ξεχάσει την Daihatsu, η εταιρία όμως στην Ιαπωνία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Kei cars που ευνοούν την αστική μικροκινητικότητα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης