Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες πασχίζουν να βρουν πώς θα χειριστούν το επερχόμενο κύμα φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα. Πλέον όμως δεν είναι μόνες, έχουν έναν δυνατό σύμμαχο, τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η Ε.Ε. να επιβάλλει ειδικούς δασμούς  στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού με τις εγχώριες μάρκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας επωφελείται από κρατικές επιδοτήσεις που της δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα, επιτρέποντας τους να διατηρούν τις τιμές απίστευτα χαμηλές. Η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει αν πρέπει να επιβληθούν δασμοί και έχει προθεσμία έως 13 μήνες για να εκδώσει την ετυμηγορία της.

Λίγες ημέρες μετά την από αυτή την ανακοίνωση, η Γαλλία φαίνεται να ετοιμάζει νομοθεσία που θα αποκλείει έμμεσα τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, από τις EV επιδοτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία ουσιαστικά ψάχνει νέα κριτηρία για το σε ποια ηλεκτρικά οχήματα θα προσφέρει κρατική επιδότηση, έχοντας ως στόχο παραθυράκια που θα μπορούν να αποκλείουν τα πολύ φθηνά κινεζικά μοντέλα. Οι νέοι κανόνες θα εξετάσουν την ευρύτερη εικόνα της κατασκευής EV. Αυτό θα περιλαμβάνει την εξέταση του κατά πόσον τα EV είναι τόσο πράσινα όσο λένε ότι είναι, με τον τύπο της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή να λαμβάνεται υπόψη στην εξίσωση.

Η νέα ταξινόμηση θα αποκλείσει ουσιαστικά τα κινεζικά EV από το σύστημα κινήτρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κατασκευαστής των περισσότερων κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα έχει φτάσει σε νέα ύψη στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό που οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν νέα πλοία για τη μεταφορά των αυτοκινήτων. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κινεζικές αποστολές νέων ενεργειακών οχημάτων (στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο τα υβριδικά όσο και τα EV) στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 112% τους πρώτους επτά μήνες του 2023 και κατά το εντυπωσιακό 361% από το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης