του Δημήτρη Διατσίδη

Η σοβαρή μελέτη ατυχημάτων που γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε ότι τα περισσότερα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα, γίνονται σε διασταυρώσεις δρόμων, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου σήκωσε ή προσπάθησε να σηκώσει το κινητό τηλέφωνο και φυσικά αποσπάστηκε η προσοχή του από το δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και φυσικά αυτό προκάλεσε μια συζήτηση μεταξύ των αρμοδίων αρχών που θα φέρει ένα νέο πιο αυστηρό νόμο στην απαγόρευση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Βέβαια ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η χρήση του κινητού, αλλά στην Μεγάλη Βρετανία η διατύπωση είναι ότι απαγορεύεται η “διαδραστική επικοινωνία” μέσω του κινητού και έτσι όταν η αστυνομία σταματά κάποιον οδηγό με το κινητό στο χέρι, εκείνος μπορεί να αποφύγει το πρόστιμο λέγοντας ότι δεν έκανε διαδραστική επικοινωνία, αλλά ότι έβγαζε φωτογραφίες, έψαχνε τη μουσική του στο spotify ή ακόμη ότι έπαιζε ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Ένας καλός δικηγόρος βασιζόμενος στα γραπτά του νόμου, μπορεί να αθωώσει τον πελάτη του στην Μεγάλη Βρετανία και οι αστυνομικοί δυσκολεύονται στην εφαρμογή της ουσίας του νόμου, που είναι να προστατέψει όλους τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, από τον ασυνείδητο οδηγό.

Έτσι ο νόμος θα αλλάξει και η διατύπωση θα είναι ότι απλά και η κίνηση του να πιάσεις το τηλέφωνό σου, την ώρα που οδηγείς, θα σου επιβάλει πρόστιμο 100 λιρών και έξι πόντους στο δίπλωμα. Θα εξαιρείται μόνο η περίπτωση που έπιασες το τηλέφωνό σου για να ειδοποιήσεις τα επείγοντα, αν έκανες δηλαδή κλίση σε νοσοκομείο, ασθενοφόρο, αστυνομία, πυροσβεστική, πράγμα που αποδεικνύεται εύκολα από τον αριθμό που πήρες τη στιγμή της καταγραφής της παράβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί μοτοσυκλετιστές θα έχουν μια παραπάνω ασφάλεια τη στιγμή που κινούνται στους δρόμους του μεγάλου νησιού.

Αυτά βέβαια στην εκτός Ευρώπης χώρα, και αν θελήσουμε να κάνουμε το συσχετισμό με τη δική μας, θα αρχίσουμε να γελάμε ή να κλαίμε καλύτερα…

Μιλάμε για την Ελλάδα όπου σε καθημερινή βάση πάρα πολλοί οδηγοί μιλούν με το κινητό στο ένα χέρι και τον καφέ στο άλλο, όπως η κοπέλα της φωτογραφίας μας. Μιλάμε για την Ελλάδα όπου η αστυνόμευση της συγκεκριμένης σοβαρής και επικίνδυνης παράβασης είναι σχεδόν μηδενικός. Μιλάμε για την Ελλάδα όπου – όπως φαίνεται – η αξία της ζωής των μοτοσυκλετιστών είναι πολύ μικρή και η αδιαφορία των αρχών πολύ μεγάλη. Γιατί οι πολιτικοί μας που νομοθετούν ασχολούνται μόνο με το πως θα ξαναβγούν βουλευτές και η αστυνομία που θα έπρεπε να προστατεύει τους πιο αδύναμους (από πλευράς οχήματος) ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές, αδιαφορεί για τους εκατοντάδες οδηγούς αυτοκινήτου που βλέπουμε κάθε μέρα να μιλούν στο κινητό, καλύπτοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού τους πεδίου προς τα πίσω και δίπλα από το όχημά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης