Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ένα πρωτότυπο τετραθέσιο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο και ευρύχωρο εσωτερικά αυτοκίνητο, το οποίο μας δίνει μια γεύση από τα μοντέλα του μέλλοντος, παρουσίασε η BMW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To i Vision Circular είναι το όραμα ενός compact, αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος για το 2040 το οποίο είναι αυστηρά προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια.

Αυτό που κάνει τη διαφορά στο concept είναι πως έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, κάνοντας χρήση 100% ανακυκλωμένων. Η μπαταρία στερεού ηλεκτρολύτη (solid-state) είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και κατασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά με υλικά από τον κύκλο ανακύκλωσης, επιτυγχάνοντας υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα με αισθητά μειωμένη χρήση πολύτιμων φυσικών πόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαυαρική φίρμα, πέρα  από τον εξηλεκτρισμό της προϊοντικής γκάμας και τη στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια για παραγωγή, η εταιρεία εστιάζει κυρίως στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στη χρήση δευτερογενών υλικών, μειώνοντας στο ελάχιστο τις εκπομπές CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος.

 

Βιωσιμότητα και πολυτέλεια

Η αυστηρή χρήση της φιλοσοφίας κυκλικής σχεδίασης χαρίζει στο BMW i Vision Circular μία εντελώς νέα και συναρπαστική αισθητική. Την ίδια στιγμή, δείχνει ότι η βιωσιμότητα μπορεί να αποτελεί και συστατικό της πολυτέλειας.

Στο εμπρός τμήμα, τα «νεφρά» και οι προβολείς έχουν δώσει τη θέση τους σε μία ψηφιακή επιφάνεια. Στο μέλλον, η ψηφιακή σχεδίαση αναμένεται να καταστήσει περιττές τις γεωμετρικές παραλλαγές σε φώτα και προφυλακτήρες, βοηθώντας στη μείωση της ποσότητας των υλικών και εργαλείων παραγωγής.

Αντί για διακοσμητικά ένθετα ή λογότυπα που αναδεικνύουν την ποιότητα, το έμβλημα της μάρκας είναι χαραγμένο στο εμπρός τμήμα, ενώ το λογότυπο του μοντέλου αναγράφεται μέσω λέιζερ για την κατάργηση πρόσθετων εξαρτημάτων.

Το κάτω τμήμα του προφυλακτήρα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό με προηγμένη επιφάνεια που θυμίζει μάρμαρο.

Οι επιφάνειες δεν είναι βαμμένες με κλασικό χρώμα αλλά φέρουν ένα ανοιχτό χρυσαφί ανοδιωμένο δευτερογενές αλουμίνιο, ενώ τα ελαστικά κατασκευάζονται από πιστοποιημένο, βιώσιμο καλλιεργημένο φυσικό καουτσούκ.

 

Φουτουριστικό εσωτερικό

Στην καμπίνα, όλα τα εξαρτήματα και υλικά κατασκευάζονται για ακριβή εφαρμογή με χρήση διαδικασιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση. To φωτεινό και φιλόξενο εσωτερικό καλωσορίζει τον οδηγό και τον συνοδηγό με μία αίσθηση ανοιχτού χώρου. Η κρυστάλλινη οροφή σε συνδυασμό με την τοποθέτηση της κορυφής του παρμπρίζ πιο πίσω χαρίζει στους εμπρός επιβάτες την αίσθηση ότι κάθονται στο ύπαιθρο.

Τα δύο ανεξάρτητα καθίσματα τύπου πολυθρόνας με ενσωματωμένα προσκέφαλα δημιουργούν ένα αποκλειστικό περιβάλλον. Η επένδυση κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό και συγκρατείται σε ένα ανοιχτό χρυσαφί αλουμινένιο πλαίσιο.

Η συνολική εμπειρία του χρήστη μέσα στο i Vision Circular, όπως και οι ιδιότητες των υλικών του, παραπέμπουν σε ένα πιο μακρινό μέλλον με μεγαλύτερη ευφυΐα μέσα στο όχημα και περισσότερους αισθητήρες που αλληλεπιδρούν με τον χρήστη.

Ο κλασικός πίνακας οργάνων μετατρέπεται σε διεπαφή επόμενης γενιάς. Πρωταρχικό στοιχείο, ένα κρυστάλλινο πάνελ, προϊόν 3D εκτύπωσης, που αντιδρά στις κινήσεις των χεριών με ένα συναρπαστικό φωτεινό εφέ.

Η περιοχή προβολής πληροφοριών που συνήθως υπάρχει σε μια κεντρική οθόνη πληροφοριών βρίσκεται πάνω από τον πίνακα οργάνων στο κάτω τμήμα του παρμπρίζ. Το υπάρχον παρμπρίζ μετατρέπεται σε πηγή πληροφοριών και καταργεί την ανάγκη για άλλες οθόνες στο εσωτερικό.

Η στεφάνη του τιμονιού είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης από πούδρα ξύλου και προσφέρει μια ευχάριστη φυσική αίσθηση στη αφή. Τα προσκέφαλα στα καθίσματα μοιάζουν με μαξιλάρια, με τα υφάσματα και τις μοκέτες να είναι από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Μαζί με όλες τις καινοτομίες υλικών και σχεδίασης, το BMW i Vision Circular λειτουργεί και ως πάροχος ενέργειας στο δίκτυο. Στην περίπτωση αυτή, το όχημα μπορεί να κάνει χρέη κινητού συσσωρευτή και να ανατροφοδοτεί την ενέργεια στο περιβάλλον του, π.χ. σε κτήρια και στην υποδομή.

Φυσικά χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα μέσω του BMW i Insights Vision app, παρουσιάζοντας τον πλούτο εξατομικευμένων λύσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

BMW 4 Gran Coupe: Υψηλή αισθητική

Εντυπωσιακές οι BMW X5,BMW X6 και BMW X7 limited edition

Η BMW παρουσίασε υβριδική μοτοσικλέτα-ποδήλατο στο Μόναχο

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης