Την πλέον πρωτοποριακή εφαρμογή, μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να παρακολουθεί τον τρόπο οδήγησης και να τον βελτιώνει, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και χρήμα, παρουσίασε η Ford.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους χρήστες να αντιληφθούν το οδηγικό τους επίπεδο και να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους, όπως ακριβώς συμβαίνει στις αντίστοιχες εφαρμογές άθλησης ή απώλειας βάρους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πείραμα το οποίο αποτελεί μέρος του σχεδίου Ford Smart Mobility. Ονομάζεται Driver Behaviour Project και εκτός των άλλων μελετά τις αντιδράσεις σε στρεσογόνες κυκλοφοριακές συνθήκες με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή οδήγησης και μέσα από την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών και των καρδιακών παλμών. 

Η ιδέα πίσω από όλο αυτό είναι η επιβράβευση των καλών οδηγών με μειωμένο κόστος χρήσης του αυτοκινήτου τους. Το Driver Behaviour Project στοχεύει στη δημιουργία ενός προσωπικού σκορ για τους οδηγούς με βάση τις διάφορες αντιδράσεις τους, η πρόσβαση στο οποίο θα γίνεται μέσω μιας πρωτότυπης εφαρμογής smartphone. Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικότερες υπηρεσίες ενοικίασης και κοινοχρησίας οχημάτων, ενώ παρέχει στους ασφαλιστές τις απαιτούμενες πληροφορίες για την υποστήριξη εκπτώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, συνδεδεμένες συσκευές συνέλεξαν δεδομένα από 40 Ford Fiesta που οδηγούσαν εθελοντές στο Λονδίνο, καταγράφοντας όλες τις αντιδράσεις, από την παραμικρή περιστροφή του τιμονιού, τα απότομα φρεναρίσματα και τις καιρικές συνθήκες έως το ιστορικό της διαδρομής. Στη συνέχεια, τους ενημέρωναν για το προσωπικό τους σκορ οδήγησης, βάσει ενεργειών όπως σταθερή επιτάχυνση και ομαλότητα ελιγμών.

Χάρη στη σχετική εφαρμογή, οι χρήστες μπορούν να βλέπουν πώς το σκορ επηρεάζεται από τον εκάστοτε τρόπο οδήγησης, ενώ παρέχονται συμβουλές για βελτίωση, όπως οδήγηση με τη σωστή σχέση στο κιβώτιο. Επίσης, υπολογίζονται τα δεδομένα για κάθε ταξίδι με γνώμονα την αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα, βάσει των εντολών επιτάχυνσης, φρεναρίσματος και ελιγμών διεύθυνσης. Το σκορ αλλάζει ανάλογα με τα αποτελέσματα κάθε ταξιδιού, ενώ ένα γραφικό δείχνει την τάση με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στους οδηγούς να βλέπουν ποιες ημέρες ήταν υψηλότερο ή χαμηλότερο.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης