Η τεχνολογία στον τομέα του αυτοκινήτου προχωρά με εκπληκτικούς ρυθμούς, με τις εταιρείες να παρουσιάζουν συνεχώς προηγμένα συστήματα, βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια. Μια από αυτές είναι και η Nissan, η οποία σκοπεύει άμεσα να ενσωματώσει μια νέα γενιά τεχνολογιών στα μοντέλα της.

Η ιαπωνική φίρμα παρουσίασε τη νέα σειρά συστημάτων, που ουσιαστικά «διαβάζουν» τις προθέσεις του οδηγού μέσω του τιμονιού και ελέγχουν τις κινήσεις των τροχών με ηλεκτρονικά σήματα. Παράλληλα, το σύστημα ελέγχει και «φιλτράρει» τις πληροφορίες που φτάνουν στο τιμόνι από τον δρόμο, με στόχο να παρέχει υψηλής ποιότητας αίσθηση στον οδηγό. Για παράδειγμα, ακόμα και σε οδόστρωμα με μικρά αυλάκια και αλλοιώσεις, ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να πιάσει το τιμόνι σφιχτά και να κάνει συνεχείς προσαρμογές, καθώς το σύστημα έχει ήδη φροντίσει για αυτό. Ακόμη, εάν η κατεύθυνση του οχήματος τείνει να αλλάξει λόγω της επιφάνειας του δρόμου ή των πλευρικών ανέμων, το σύστημα ενεργεί αυτόνομα για να ελαχιστοποιήσει την επίδραση των συνθηκών αυτών, προς όφελος του οδηγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η ιαπωνική μάρκα ανέπτυξε και ένα σύστημα για την αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης. Το σύστημα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις όπου προκύπτουν απρόβλεπτοι κίνδυνοι, όπως η ξαφνική εμφάνιση πεζών στον δρόμο (σε ζώνες χαμηλής ταχύτητας), ή όταν έχει προηγηθεί μια καραμπόλα και ο οδηγός την αντιλαμβάνεται και αντιδρά την τελευταία στιγμή. Επεξεργάζεται τις πληροφορίες που παρέχονται από τους αισθητήρες, ελέγχει τις ελεύθερες ζώνες στον δρόμο και στη συνέχεια εμφανίζει στον οδηγό την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το όχημα. Αν ο οδηγός δεν μπορεί να κατευθύνει αμέσως το όχημα προς την προτεινόμενη κατεύθυνση, τότε αναλαμβάνει να το πράξει το σύστημα, για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης