Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Γερμανία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως στην οποία υπάρχουν τμήματα του δημόσιου οδικού δικτύου τα οποία δεν έχουν όριο ταχύτητας. Η γνωστή Autobahn αποτελεί το όνειρο πολλών petrolheads καθώς είναι ίσως το μοναδικό μέρος που μπορούν να αγγίξουν τελική ταχύτητα σε πραγματικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταία όμως οι επιδόσεις των οχημάτων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που ακόμα και τα 300χλμ./ώρα έχουν αρχίσει να ακούγονται φυσιολογικά, έως και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί να ζητούν από την γερμανική κυβέρνηση να βάλει όρια ταχύτητας και στην Autobahn.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Volker Wissing σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε πως η Autobahn θα παραμείνει ως έχει, λέγοντας πως ο ρυθμός κίνησης του καθενός είναι προσωπική ευθύνη, όσο δεν θέτει σε κίνδυνο άλλους πολίτες. «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας ήδη αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να οδηγούν πιο αργά. Και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι άνθρωποι δεν θα οδηγούν τόσο γρήγορα επειδή θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση στις μπαταρίες και την αυτονομία».

Ο Wissing είναι μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2021. Ένα από τα κόμματα του συνασπισμού ήταν υπέρ του ορίου ταχύτητας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτό θα γίνει πολιτική προτεραιότητα. Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν αναφορές, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η δημόσια υποστήριξη για τα όρια ταχύτητας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με ακόμη και τον τότε οδηγό της Formula 1, Sebastian Vettel, να μιλά υπέρ ενός ορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις υψηλές τιμές της ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα του ορίου ταχύτητας αναζωπυρώθηκε για άλλη μια φορά πιο πρόσφατα. Ο Wissing, ωστόσο, διέλυσε αυτές τις φήμες και μίλησε ακόμη και για επέκταση των αυτοκινητοδρόμων για να ελαχιστοποιηθεί η συμφόρηση, παρά τις αντιρρήσεις από άλλους στην κυβέρνηση.Η ανάπτυξη του δικτύου αυτοκινητοδρόμων είναι αντίθετη με τους περιβαλλοντικούς στόχους των άλλων κομμάτων της χώρας, οδηγώντας σε τριβές στην κυβέρνηση. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης