Βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τον χειμώνα

Βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τον χειμώνα

Χιόνι, πάγος, βροχή, σκοτάδι, άνεμοι και ένας εκτυφλωτικός ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα. Αυτή η εποχή είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τους οδηγούς.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο και σε μέρη με περιορισμένη ορατότητα.

Στη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (RSO – Road Safety Observatory), η έλλειψη οργάνωσης και η απειρία είναι οι βασικές αιτίες που οι περισσότεροι οδηγοί εμπλέκονται σε ατύχημα. Επίσης, ο αριθμός των δυστυχημάτων στην Ευρώπη, αυξάνεται σημαντικά μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Με ένα χιουμοριστικό βίντεο κινουμένων σχεδίων, η Ford υπενθυμίζει σε οδηγούς κάθε ηλικίας τους κινδύνους της χειμερινής οδήγησης και παραθέτει ορισμένες βασικές συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις:

• Να βλέπετε και να σας βλέπουν: καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα

• Μην τρέχετε: ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας επαρκή χώρο να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

• Μην πετάτε νερά: όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν απομακρυνθείτε από το σημείο δοκιμάστε αν λειτουργούν σωστά τα φρένα σας.

• Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»: χρησιμοποιώντας μία χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχετε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους.

• Οδηγείτε χωρίς απότομες κινήσεις: οι πιο ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

• Μην πανικοβάλλεστε: αν χάσετε το έλεγχο στον πάγο, στο χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώστε απαλά με το τιμόνι και αποφύγετε το απότομο φρενάρισμα. 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, 13:00