Η γερμανική εταιρεία έπειτα από μήνες αναμονής αποκάλυψε τελικά τη νέα γενιά του Passat, με το μοντέλο να είναι βελτιωμένο σε κάθε σημείο, έχοντας ως στόχο την ανώτερη κατηγορία των μεσαίων premium αυτοκινήτων, εκεί όπου κυριαρχούν τα BMW Series 3, Mercedes C-Class και Audi A4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To Passat όγδοης γενιάς είναι ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο. Οι Γερμανοί άφησαν κατά μέρος της όποιες συντηρητικές καταβολές του παρελθόντος και σχεδίασαν ένα αυτοκίνητο που διακρίνεται για το δυναμισμό και την κομψότητα. Όλες οι εκδόσεις εφοδιάζονται με πίσω φώτα LED, ενώ στο εμπρός τμήμα έχουν τοποθετηθεί λάμπες αλογόνου ή LED με αυτόματη ρύθμιση έντασης και δέσμης.

Έχει κατασκευαστεί πάνω στην πλατφόρμα MQB, με το μήκος να είναι ελαφρώς μειωμένο και το μεταξόνιο να έχει κερδίσει 33 χλστ., φθάνοντας τα 2,79 μέτρα. Το βάρος είναι στα 1.312 κιλά, ζυγίζοντας 85 λιγότερα από τον προκάτοχό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση του μεταξονίου ευνόησε την ευρυχωρία στο εσωτερικό, με τους επιβάτες να έχουν πλέον περισσότερους χώρους στη διάθεσή τους και το πορτμπαγκάζ να φθάνει τα 586 λίτρα στη sedan εκδοχή και τα 650 λίτρα στην station wagon.

Η αισθητική και το τεχνολογικό υπόβαθρο της καμπίνας, υπογραμμίζουν την πολυτέλεια που θέλησε να προσδώσει στο αυτοκίνητο η VW. O ψηφιακός πίνακας οργάνων με την οθόνη 12,3 ιντσών δίνει άλλο «αέρα», με τις βασικές πληροφορίες να προβάλλονται ακριβώς μπροστά από τον οδηγό, μέσω του head up display.

Επιπλέον, οι βασικές εκδόσεις εξοπλίζονται με οθόνη 6,5 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει πλήθος συστημάτων, όπως το «Rear Seat Entertainment» για τη ψυχαγωγία των πίσω επιβατών, το Park Assist, το Traffic Jam Assist, το Trailer Assist, το Side Assist το Rear Traffic Alert και το City Emergency Braking.

Σε επίπεδο κινητήρων, υπάρχουν 10 συνολικά μοτέρ, όλα προδιαγραφών Euro6 και εξοπλισμένα με σύστημα stop-start και λειτουργία ανάκτησης της ενέργειας από το φρενάρισμα. Στη βάση της γκάμας είναι ο 1.4 TSI με 125 και 150 ίππους, ακολουθεί ο 1.8 TSI με τους 180 ίππους και ο δίλιτρος με τους 220 και 280 ίππους. Στους diesel, προσφέρονται οι 1.6 TDI απόδοσης 120 ίππων και ο 2.0 TDI σε τρεις εκδόσεις ισχύος, με 150, 190 και 240 ίππους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα έκδοση 1.4 TSI Plug-in Hybrid, η οποία έχει συνολική απόδοση 211 ίππους, αυτονομία 600 χιλιομέτρων και δυνατότητα κίνησης με ηλεκτρική ενέργεια για 50 χλμ.

Οι προ-παραγγελίες του νέου Passat ξεκίνησαν ήδη στη Γερμανία, με την τιμή του sedan να ορίζεται στα 25.875 ευρώ και του station wagon στα 25.950 ευρώ. Το επίσημο ντεμπούτο του μοντέλου θα γίνει στην έκθεση του Παρισιού, τον Οκτώβριο, με το λανσάρισμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης