Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 για το 2022 ξεκινά με το Grand Prix του Μπαχρέιν. Οι εργοστασιακές ομάδες έχουν τελειώσει τις δοκιμές σε λάστιχα, αεροτομές, ρυθμίσεις και όλοι περιμένουν την αυριανή ημέρα οπότε θα ξεκινήσουν τα ανεπίσημα δοκιμαστικά της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οδηγοί, είτε έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους είτε όχι, για λόγους που επιβάλλει το Savoir Vivre φωτογραφήθηκαν, αγκαλιάστηκαν και έκαναν τις καθιερωμένες βόλτες στην πίστα, εκεί όπου την Κυριακή δεν θα υπάρχουν ούτε ευγένειες, ούτε φιλίες, ούτε συναισθηματισμοί. Υπάρχει αγωνία γιατί η F1 μπαίνει σε μια νέα εποχή. Τα μονοθέσια έχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με το 2021, τα ελαστικά είναι μεγαλύτερα και οι τεχνικοί κανονισμοί διαφορετικοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομάδων, που μετέφερε ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Mario Isola, τα μονοθέσια θα χάνουν χρόνο στα αργά κομμάτια. Κι αυτό γιατί το αυξημένο βάρος θα κάνει τα μονοθέσια λιγότερο ευκίνητα σε αλλαγές κατεύθυνσης. Οι ομάδες για έξι ημέρες έκαναν δοκιμαστικά προκειμένου οι οδηγοί να εξοικειωθούν με τα νέα ελαστικά 18 ιντσών. Λίγες ώρες πριν τα αυριανά ανεπίσημα δοκιμαστικά καμία ομάδα δεν έχει κάνει ανακοινώσεις για τη στρατηγική του αγώνα.

Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στα μονοθέσια και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στον αγώνα. Στα δοκιμαστικά που έκανε ξεχωριστά κάθε ομάδα βγήκαν συμπεράσματα και καταγράφηκαν. Αλλά είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα στα δοκιμαστικά, και διαφορετικά στην πίεση του αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος θα γίνουν συνολικά 23 αγώνες. Ο πρώτος αγώνας στην πίστα του Σακχίρ θα γίνει υπό το φως των προβολέων. Για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς η Pirelli επέλεξε τις πιο σκληρές γόμες της (C1, C2, C3). Το μήκος της πίστας είναι πρώτο 5.412 μέτρα και θα χρειαστούν 57 γύροι για να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Οι οδηγοί θα καλύψουν συνολικά 308,238 χιλιόμετρα.

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά θα γίνουν 14:00-15:00 και τα δεύτερα 17:00-18:00.
Το Σάββατο (19 Μαρτίου) θα γίνουν ελεύθερα δοκιμαστικά 14:00-15:00 και οι επίσημες χρονομετρημένες όπου θα καθοριστεί η πολ ποζίσιον θα γίνουν 17:00-18:00.
Την Κυριακή (20 Μαρτίου) ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 17.00 και αναμένεται να τελειώσει στις 19:00.
Το Grand Prix του Μπαχρέιν (Gulf Air Bahrain Prix 2022) μεταδίδεται ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD, την ΕΡΤ Sports2 και την ΕΡΤ2.

Το ενδιαφέρον, πάντως, έχει ανέβει. Οι ειδικοί κάνουν τολμηρές προβλέψεις. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του Nikita Mazepin με τον Kevin Magnussen φάνηκε αμέσως να ανεβάζει το ηθικό της ομάδας. Υπάρχει σιγουριά στη Haas ότι έχουν ένα αξιοπρεπές μονοθέσιο και περιμένουν διακρίσεις. Η Ferrari δείχνει αξιοπιστία, ενώ Red Bull και Mercedes ετοιμάζονται για τη μάχη. Η Red Bull μπορεί να ήταν η ταχύτερη σε δοκιμές στο Μπαχρέιν την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξαιρετική ήταν και η Ferrari.

Ο Charles Leclerc ήταν επτά δέκατα πιο αργός, αλλά έτρεχε τα σκληρότερα ελαστικά (C4). Charles και Carlos Sainz ελπίζουν σε μεγάλες διακρίσεις. Η Mercedes έχει δύο άπιαστους οδηγούς. Ο Hamilton μπορεί να έχασε τον Bottas, όμως τώρα έχει τον Russel. Η Red Bull έχει τον Max Verstappen και τον Sergio Perez. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Russel είναι καλύτερος του Perez και σ’ αυτό μειονεκτεί η Red Bull. Τώρα, κάπου ανάμεσα στη Red Bull και στη Mercedes μπαίνει σφήνα η Ferrari, ενώ η Alfa Romeo με την εμπειρία του Bottas εκτιμά ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες.

Ποιοι είναι οι νέοι κανονισμοί στη F1
Οι νέοι φέρνουν αλλαγές στους αγώνες της F1. Από φέτος οι αποστάσεις ανάμεσα σε δύο μονοθέσια μειώνονται χωρίς να υπάρχει αρνητική άντωση. Το 2021 ένα μονοθέσιο όταν πλησίαζε ένα άλλο είχε 35% αρνητική άντωση σε απόσταση 20 μέτρων και 46% στα 10 μέτρα. Φέτος αυτή η απώλεια μειώθηκε σε 4% σε απόσταση 20 μέτρων και 18% στα 10 μέτρα.

Αλλαγές έχουν υποστεί οι μπροστινές αεροτομές που διαμορφώνουν την αεροδυναμική των μονοθεσίων. Στην περιοχή κάτω από τους αεραγωγούς των ψυγείων διαθέτουν διευρυμένα ανοίγματα για να μπαίνει αέρας στα πλευρικά τούνελ Venturi. Υπάρχουν, ακόμη, βοηθήματα που προστατεύουν όποια επιβλαβή ροή προκαλείται από την περιστροφή των μπροστινών τροχών. Βέβαια, αυτά, όπως και άλλα πολλά, δεν είναι ορατά με το μάτι. Είναι τεχνικές λεπτομέρειες που δεν εξηγούνται εύκολα. 

Το σίγουρο είναι ότι το DRS θα παραμείνει στα μονοθέσια του 2022, ενώ θα δούμε μεγαλύτερες διαστάσεις στα ελαστικά. Η συνολική διάμετρος των ελαστικών αυξήθηκε από τα 660 στα 720 χλστ. Το ύψος του προφίλ των ελαστικών έχει μειωθεί κατά 3,35 εκ., ενώ το πλάτος του πέλματος παραμένει στα  305 χλστ. εμπρός και 405 χλστ. πίσω. Φέτος τα ελαστικά θα είναι πιο ανθεκτικά και θα «πληγώνονται» λιγότερο από τις απρόβλεπτες αστοχίες, ενώ θα φθάνουν γρηγορότερα στις ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίας.

Μπορεί να έγινε αύξηση στη διάμετρο, όμως το μέγεθος της επιφάνειας επαφής του πέλματος με την άσφαλτο παραμένει ίδιο. Κάποιοι από τους οδηγούς παρατήρησαν ότι με την αύξηση της διαμέτρου δεν έχουν καλή ορατότητα (επειδή κάθονται χαμηλά) με τα kerb στις στροφές. Ακόμη μεγαλύτεροι κατά 5 εκατοστά είναι οι μπροστινοί δίσκοι φρένων.

Μια άλλη αλλαγή που έγινε έχει σχέση με το βάρος. Τα μονοθέσια μαζί με τον οδηγό και τον εξοπλισμό του θα έχουν ελάχιστο βάρος 795 κιλά, δηλαδή σε σχέση με το 2021 προστέθηκαν άλλα 43 κιλά (τα 11 κιλά προέρχονται από τις μεγαλύτερες ζάντες). Ακόμη, τα μονοθέσια του 2022 θα φέρουν halo 4ης γενιάς. Είναι το προστατευτικό από τιτάνιο γύρω από το κεφάλι του οδηγού. 

Δεν θα σας κουράσουμε με λεπτομέρειες που μόνοι οι μηχανολόγοι μπορούν να καταλάβουν. Σας μεταφέραμε όμως κάποιες από τις πιο σημαντικές αλλαγές που ισχύουν από φέτος. Υπάρχουν δεκάδες άλλες αλλαγές, αλλά αφορούν οδηγούς και εργοστασιακές ομάδες. Όχι τους θεατές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης