Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Εάν αναρωτιέστε πώς γίνεται να μπει λάθος καύσιμο κατά τον ανεφοδιασμό, η απάντηση είναι μία: Απροσεξία και βιασύνη σε ένα πολυσύχναστο πρατήριο από έναν άπειρο υπάλληλο, που προσπαθεί να τα προλάβει όλα. Συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πρέπει να κάνουμε, όμως, εάν συμβεί το κακό;

Αρχικά να αναφέρουμε πως στα καινούργια αυτοκίνητα (10ετίας και έπειτα) το στόμιο της υποδοχής του ντεπόζιτου στα βενζινοκίνητα είναι αρκετά στενό και δεν επιτρέπει την υποδοχή της πιο μεγάλης αντλίας του diesel. Έτσι, το πιο πιθανό σενάριο είναι να τοποθετηθεί βενζίνη σε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, όπου η αντλία χωράει με άνεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βενζίνη σε diesel όχημα

Στην περίπτωση λοιπόν που αντιληφθούμε πως έχει μπει βενζίνη σε ένα diesel αυτοκίνητο, το σημαντικότερο είναι να ΜΗ βάλουμε μπροστά τον κινητήρα. Αφαιρέστε τη μάνικα και, με σβηστό πάντα το αυτοκίνητο, τσουλήστε το σε ένα ασφαλές σημείο, μέχρι να έρθει η μεταφορική και να το μεταφέρει σε συνεργείο για εσωτερικό καθαρισμό.

Εάν δεν γίνει αντιληπτό το λάθος κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού, τότε στα πρώτα 100 μέτρα το αυτοκίνητο θα αρχίσει να σκορτσάρει, πιθανότατα θα ανάψει και η λυχνία «Check Engine» και το όχημα θα κάνει θόρυβο. Τότε αμέσως σβήνουμε το αυτοκίνητο και καλούμε τη μεταφορική. Δεν υπάρχει εναλλακτική, καθώς το λάθος καύσιμο σημαίνει πως αυτόματα έχουν επηρεαστεί το σύστημα τροφοδοσίας και ο κινητήρας, με τη ζημιά να είναι αρκετά ακριβή. Όσο πιο λίγη βενζίνη «τραβήξει» το σύστημα, τόσο μικρότερη η ζημιά.

Η περίπτωση των diesel 25ετίας που συγχωρούν

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με έμμεσο ψεκασμό και ηλικίας πάνω από 25 έτη είναι σε θέση να συγχωρήσουν λίγα λίτρα βενζίνης στο ντεπόζιτο χωρίς να προκληθεί κάποια σημαντική βλάβη – κάτι που δεν ισχύει σε περίπτωση φουλαρίσματος.

Τι γίνεται εάν το αυτοκίνητο απαιτεί σούπερ βενζίνη και βάλουμε απλή αμόλυβδη;

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο χρειάζεται από το εργοστάσιο σούπερ βενζίνη και κατά λάθος βάλουμε αμόλυβδη, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Εάν το αντιληφθούμε νωρίς, τότε συνεχίζουμε με σούπερ. Εάν έχουμε φουλάρει με αμόλυβδη, τότε, μόλις καταναλώσουμε το 1/4, ξαναγεμίζουμε με σούπερ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να αντικατασταθεί όλο το μείγμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης