Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ενώ σε αρκετές χώρες οι κάμερες καταγραφής μέσα στα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτικές, στην Ελλάδα ακόμα υπάρχει ασάφεια για τη νομιμότητα τους. Τι ισχύει τελικά; Μήπως είναι η λύση για να βρίσκουν όλοι το δίκιο τους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον δεν είναι μυστικό πως σε αρκετές χώρες οι ασφαλιστικές εταιρίες υποχρεώνουν τους οδηγούς να εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα τους με κάμερες καταγραφής της κυκλοφορίας, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία των αποζημιώσεων. Σε άλλες πάλι χώρες είναι προαιρετικές, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν υπάρχει διαφωνία περί αιτιότητας, με την προσκόμιση του βίντεο να δίνει τη λύση (είτε κατά τον διακανονισμό είτε κατά την εκδίκαση).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Αρχικά να αναφέρουμε πως μία τυπική dashcam κοστίζει περίπου 50 ευρώ και δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την εγκατάσταση της στο αυτοκίνητο. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην εμποδίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού κατά την οδήγηση. Από κει και έπειτα, νομικά η κάμερα έχει το δικαίωμα να καταγράφει την κυκλοφορία, όμως ο οδηγός απαγορεύεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε πλάνο εμφανίζει πρόσωπα ή πινακίδες οχημάτων.

Παρά την προαιρετική χρήση των καμερών και στην Ελλάδα, είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις όπου βίντεο από κάμερες καταγραφής σε παρμπρίζ και κράνη, έδωσαν λύση σε διαμάχες υπαιτιότητας σε περιπτώσεις τροχαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα συμφωνούσατε σε ένα μέτρο που θα ανάγκαζε άπαντες να διαθέτουν κάμερα καταγραφής στο αυτοκίνητο; Δεν θα ήταν όλα πιο απλά; Ή μήπως τα προσωπικά στοιχεία θα ήταν στα χέρια των ασφαλιστικών;

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης