Τι γίνεται όταν δύο διαφορετικά πλάσματα, όπως ο Φανούρης, της οικογένειας των σταχτοποντικών, και η Βαλεντίνα, μια αγριόγατα, συναντιούνται; Ανακαλύψτε το, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010, στις 12.00 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο ΘΥΜΕΛΗ (Ανδρούτσου 138-140, Πειραιάς) μέσα από την αφήγηση, τους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και τα παιχνίδια που ετοίμασε για τους μικρούς του φίλους ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο Φανούρης και η Βαλεντίνα», Μάνος Βενιέρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Φανούρης, ένας όμορφος νεαρός ποντικός της οικογένειας των σταχτοποντικών, ζούσε μόνος του σ’ ένα μικρό οικόπεδο που είχε ξεμείνει άχτιστο ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Παιχνιδιάρης και καλοσυνάτος όπως ήταν έψαχνε απεγνωσμένα για παρέα. Όμως, οι κότες στο διπλανό κοτέτσι τον έδιωχνα, η χελώνα ήταν γριά γυναίκα 80 χρονών, το μαντρόσκυλο ο Μάρκος τον κυνηγούσε.

Κακία δεν είχε μέσα του, κι έτσι όταν συναντήθηκε με τη Βαλεντίνα την αριστοκράτισσα κεραμιδόγατα, της έκανε την πιο περίεργη πρόταση στην ιστορία του ζωικού βασιλείου. «θέλεις να γίνουμε φίλοι;» της είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί άραγε να συμφιλιωθούν τα αντίθετα, μπορούν δύο τόσο διαφορετικά και φαινομενικά εχθρικά πλάσματα να ζήσουν αρμονικά; Ο συγγραφέας Μάνος Βενιέρης επιστρατεύει τη φαντασία του και με ανατρεπτική γραφή, μιλά για τη διαφορετικότητα. (Σελίδες: 38  –  Τιμή: 5,80€)

* * *

Όταν ο μικρός Μπριγκ ανακαλύπτει ένα βιβλίο με τη σημείωση “Μην το διαβάσεις”, δεν μπορεί να αντισταθεί και το παίρνει στο σπίτι του. Το βιβλίο θα τον οδηγήσει σε μια απρόσμενη ανακάλυψη. Ζείστε μαζί με τον Μπριγκ, μέσα από θεατρικό παιχνίδι και πρωτότυπες δραστηριότητες, το ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό του ταξίδι προς το “Λουλούδι”, ένα βιβλίο με μήνυμα οικολογικό στις γκρίζες μητροπόλεις του σήμερα. Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στη Στοά (Ανδρέα Παπανδρέου 11, στο Χαλάνδρι).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Μπριγκ είναι ένα αγόρι που ζει σ’ ένα μικρό γκρίζο δωμάτιο σε μια μεγάλη γκρίζα πόλη. Στη βιβλιοθήκη με τα «επικίνδυνα βιβλία», όπου εργάζεται, ανακαλύπτει κάποιο βιβλίο με τη σημείωση «Μην το διαβάσεις». Όμως ο Μπριγκ δεν μπορεί ν’ αντισταθεί, κυρίως γιατί στο εξώφυλλό του έχει την εικόνα ενός παράξενου σχήματος που ονομάζεται «λουλούδι».

Μάταια αναζητά παντού στην πόλη να βρει ένα λουλούδι, ώσπου στη βιτρίνα ενός παλαιοπωλείου, βρίσκει ένα φακελάκι με σπόρους. Το αγόρι καταφέρνει να ζωντανέψει το λουλούδι και το μικρό του γκρίζο δωμάτιο αλλάζει χρώμα και γεμίζει ζωή. Κάποια μέρα το λουλούδι χάνεται και ο Μπριγκ το βρίσκει νεκρό ανάμεσα σε τεράστιους σωρούς σκόνης και σκουπιδιών. Οι σπόροι του, όμως, έχουν γεμίσει το μέρος και σε λίγο πλήθος λουλουδιών θα κατακλύσουν την πόλη.

Με απλή γραφή, σύντομα αλλά μεστά νοήματος κείμενα, συναρπαστική και ταυτόχρονα μυστηριώδη εικονογράφηση, το «Λουλούδι» είναι μία ιστορία για τη χαμένη ομορφιά και την απώλεια του αληθινού νοήματος της ζωής ενός –υποτίθεται- μελλοντικού κόσμου, στον οποίο όμως αντανακλάται εύγλωττα η σύγχρονη γκρίζα μητρόπολη.

Με σαφείς οικολογικές προεκτάσεις, χωρίς ίχνος διδακτισμού στη γραφή του, ο συγγραφέας Τζον Λάιτ συνθέτει ένα παραμύθι που αν και δείχνει να απευθύνεται σε μικρά παιδιά, εντούτοις η δύναμη και τα νοήματα που αναδύονται από την ιστορία κατατάσσουν το «Λουλούδι» στην κατηγορία των βιβλίων για όλες τις ηλικίες.

Ασπρόμαυρη στο μεγαλύτερο μέρος της, με διάσπαρτες πινελιές χρώματος που η επιλογή τους δεν είναι τυχαία, η εικονογράφηση της Λίζα Έβανς δεν αποτελεί απλά την εικαστική απεικόνιση της ιστορίας, αλλά συμπληρώνει ουσιαστικά το λόγο και αποκαλύπτει βαθύτερα νοήματα – μηνύματα του κειμένου. Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις «Child’s Play», βραβεύτηκε με το «Eleanor Farjeon Award». (Τιμή: 13.50€)

 * * *

Ζείστε τις περιπέτειες του ερωτευμένου και ηρωικού Πον Ποντικούλη μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι αγωνίας και γέλιου, που ετοίμασε η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Αργυρώ Κοκορέλη και η ηθοποιός Κατερίνα Τόλια, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο “Ο Οίκος του Βιβλίου” στη Λιβαδειά (Σπυρίδωνος 3).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το πάρτι για την επίσημη ανακήρυξη του Πον Ποντικούλη σε αρχηγό ήταν έτοιμο να ξεκινήσει, όταν ακούστηκε ένας φοβερός θόρυβος κι ένα περίεργο πλάσμα έπεσε από τον ουρανό. Οι φυλή των γκρίζων ποντικών, στην οποία ανήκε και ο Πον, γνώριζε για την ύπαρξη και άλλων φυλών, αλλά δεν τις είχε ξαναδεί. Η μικρή Χάμστερ με τη χρυσοκάστανη πλάτη και την άσπρη κοιλιά είχε μόλις ξεφύγει από τα νύχια ενός αρπακτικού.

Ο Πον την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Έκανε ό,τι του ζητούσε, ακόμα και το κρεβάτι του της παραχώρησε. Μέχρι που εκείνη αποφάσισε να φύγει και το δίλημμα για τον Πον ήταν επιτακτικό «Ή φεύγουμε μαζί ή με χάνεις».

Η γνωστή και αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών Αργυρώ Κοκορέλη πλάθει μια χιουμοριστική αλλά και τρυφερή ιστορία απρόβλεπτων καταστάσεων για τον ηρωισμό και την αγάπη. (Σελίδες: 54  –  Τιμή: 7.00€)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης