Η επιστήμη των ονείρων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 20:33
Η επιστήμη των ονείρων
Γνωρίζατε ότι όλοι μας περνάμε κατά μέσο όρο έξι χρόνια της ζωής μας σε ψυχωτική κατάσταση; Γνωρίζατε ότι η αυστηρότερη λογοκρισία που θα υποστούμε ποτέ ίσως οφείλεται στο υποσυνείδητό μας; Ή μήπως γνωρίζατε ότι κάθε βράδυ το σώμα σας παραλύει προκειμένου να πετάξετε;

Κάντε μια βόλτα στον κόσμο των ονείρων τον οποίο κάποιοι χαρακτηρίζουν ως την αρχαιότερη αλλά υπέρτατη προσωπική εικονική πραγματικότητα ενώ άλλοι ως ένα κόσμο τόσο πραγματικό όσο κάθε άλλος που βιώνουμε.

Μάθετε όλα όσα γνωρίζουμε για την ανατομία του ύπνου και των ονείρων, όλες τις υπάρχουσες θεωρίες και υποθέσεις για τις νευροφυσιολογικές και ψυχολογικές αιτίες που οδηγούν στη δημιουργία των ονείρων αλλά και τις πιθανές ερμηνείες τους που μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στα πιο κρυμμένα μυστικά της ζωής, του υποσυνείδητου και της προσωπικότητας μας.

Του ιδίου: «Τεχνητές Πηγές Φωτός»

«Αρχικός σκοπός του παρόντος βιβλίου ήταν να οργανώσω τις γνώσεις και το υλικό που απέκτησα μελετώντας και δουλεύοντας πάνω στη τεχνολογία πηγών φωτός κατά τα τελευταία δέκα έτη. Τα ενδιαφέροντα μου σχετίζονται με την έρευνα και ανάπτυξη πηγών φωτός με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα πάντα με τις ολοένα και πιο αυστηρές περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις και την απαγόρευση αρκετών ζημιογόνων υλικών. Η ορατή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, το φως δηλαδή, υπήρξε πάντα για τον άνθρωπο το πιο πολύτιμο αγαθό αλλά και οι σύγχρονες ενεργειακές κρίσεις το καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο ποσοστό παραγόμενης ενέργειας το οποίο καταναλώνεται για φωτισμό και τη μεγάλη οικονομική αγορά που αντιπροσωπεύει. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης της ιδέας συνειδητοποίησα πως παρόμοιο βιβλίο που να εστιάζει πάνω σε θέματα φωτός και φωτισμού δεν υπήρχε στην ελληνική παρόλο που είναι ένας τομέας ο οποίος ενδιαφέρει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων και επαγγελμάτων.

Το βιβλίο αυτό περιέχει πληροφορίες για μερικά μόνο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την κάθε οικογένεια πηγών φωτός. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς και σίγουρα ένας κατάλογος εταιρίας φωτισμού θα ήταν περισσότερο χρήσιμος για τον ενδιαφερόμενο. Στο βιβλίο αυτό δε θα βρει ο αναγνώστης ούτε την ιστορία του φωτισμού μιας και η ιστορία πηγών φωτός ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν και θα απαιτούσε τη συγγραφή ενός ξεχωριστού βιβλίου. Σε αυτό το βιβλίο ήθελα να γράψω για τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας που λέγεται φως και φωτισμός. Η φύση του φωτός αλλά και η σχέση του με τον άνθρωπο, δηλαδή το ανθρώπινο μάτι. Και φυσικά τις βασικές αρχές των τεχνολογιών που μας έδωσαν τα προϊόντα που κυριαρχούν όχι μόνο στην αγορά αλλά και στην ίδια μας τη ζωή από τα τέλη του 19ου αιώνα περίπου. Μια ανατομία των κυρίαρχων και βασικών πηγών φωτός αν θέλετε.

Το βιβλίο Τεχνητές Πηγές Φωτός αποτελεί μια επισκόπηση και περιγραφή των χαρακτηριστικών όλων των οικογενειών τεχνητών πηγών φωτός καθώς και των τεχνολογιών πάνω στις οποίες βασίστηκε η ανάπτυξη τους. Το βιβλίο προσφέρει μια εισαγωγή αλλά και μια βαθύτερη ανάλυση θεμάτων όπως η φύση του φωτός, οι διαδικασίες δημιουργίας του και οι τρόποι κατάλληλης χρήσης των πηγών του σε διάφορες εφαρμογές για την κάλυψη τόσο των καθημερινών όσο και των επαγγελματικών μας αναγκών.»


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι επιστημονικός ερευνητής πάνω σε θέματα ανάπτυξης καινοτόμων και ενεργειακά αποδοτικών πηγών φωτός. Απέκτησε πτυχίο Master από το τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα (Doctor of Philosophy) από το ίδιο τμήμα για την επιστημονική του έρευνα σε θέματα φασματοσκοπίας πλάσματος χαμηλής πίεσης στο Επιστημονικό Εργαστήριο Υψηλών Θερμοκρασιών (High Temperature Science Laboratories).

Συνέχισε το επιστημονικό του έργο σε θέματα πηγών φωτός ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Ηλεκτρολογικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Ehime στην Ιαπωνία και έπειτα ανέλαβε την ηγεσία ερευνητικής ομάδας στις κεντρικές εγκαταστάσεις ανάπτυξης φωτισμού (Central Development Lighting) για την εταιρία Philips Lighting στην Ολλανδία.

Στην Ελλάδα ανέλαβε ως εξωτερικός συνεργάτης ένα πρόγραμμα έρευνας ανάπτυξης νέας γενιάς πηγών φωτός στο τμήμα φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων, δημιουργός τεχνολογικών ευρεσιτεχνιών σε θέματα πηγών φωτός πλάσματος και συγγραφέας του βιβλίου «Τεχνητές πηγές φωτός» από τις εκδόσεις ΙΩΝ. Ασχολείται με την ποίηση, έχοντας εκδόσει μια ποιητική συλλογή, βραβευμένη με το δεύτερο βραβείο Ομήρου από τη Διεθνή Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και με την επικοινωνία της επιστήμης (Νικητής στον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό Famelab 2007).
_______________________________________________
Σπύρος Κιτσινέλης: «Η Επιστήμη Των Ονείρων - Θεωρίες Και Ερμηνείες Μιας Παράλληλης Πραγματικότητας»

Διαθέσιμο από το βιβλιοπωλείο «Η βιβλιοθήκη του Ναυτίλου» - Χαριλάου Τρικούπη 28 στο ύψος της Σόλωνος (στο κέντρο της Αθήνας), και για ηλεκτρονική παραγγελία από Phasma Solutions - NightLab Publications, www.phasmasolutions.com - NightLab site ή mail@phasmasolutions.com

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 20:49