Οι εκδόσεις Ατέχνως παρουσιάζουν τη νέα τους έκδοση, το διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Αγάπη παράνομη»

Μια ιστορία εγκληματικού πάθους που καταπατά «τους θεόγραφτους νόμους της ανθρωπιάς και της θρησκείας» και δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ηρώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης έγραψε το εκτενές αυτό διήγημα το 1906, αλλά παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι το 1977, οπότε αποκαταστάθηκε και εκδόθηκε με την επιμέλεια του Φίλιππου Βλάχου.

Η «Αγάπη παράνομη» πρόσφατα μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη (μίνι σειρά στην ΕΡΤ), σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Ελένης Ζιώγα. Τη σειρά αγκάλιασε με θέρμη το τηλεοπτικό κοινό από το πρώτο επεισόδιο προβολής της και μάλιστα αυτή την περίοδο προβάλλεται πάλι σε επανάληψη.

Περίληψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάθης Θεριανός ένας από τους πιο εργατικούς και νοικοκύρηδες κατοίκους του χωριού Δαφνύλα της Κέρκυρας, παντρεμένος με τη ερωτεύεται κρυφά τη νεαρή Χρυσαυγή, την περιζήτητη κόρη του εύπορου κτηματία Σπύρου Ασπρέα. Μαγεμένος από την απαράμιλλη ομορφιά της, κάνει τα πάντα για να την παντρέψει με τον γιο του Γιώργη, προκειμένου να την έχει έστω κι έτσι κοντά του.

Παλεύει με το άρρωστο πάθος του, με τους κρυφούς τους δαίμονες και καταφέρνει με τη βοήθεια του πιοτού να τους δαμάσει. Η γυναίκα του «η Διαμάντω επαραμόνευε κάθε κίνημα του αντρός της και ο Στάθης, ξέροντας πως η γυναίκα του είχε υποψιάσει, έκρουβε όσο μπορούσε το πάθος του»…

Μέχρι που ο Γιώργης φεύγει για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. «ο χορταμός του πόθου του του ’χε καταντήσει ο πρώτος σκοπός της ζωής του (…) και μία μέρα την εβρήκε να δουλεύει τον κήπο σιμά στο καλύβι». Η Χρυσαυγή βρίσκεται στο «έλεος» του Θεριανού…

Λίγα λόγια για το διήγημα

Ο αναγνώστης του διηγήματος ίσως αναρωτηθεί αν αυτό που διάβασε είναι προϊόν της γόνιμης φαντασίας του συγγραφέα ή αν πρόκειται για μία αληθινή ιστορία, λογοτεχνικά επεξεργασμένη. Την απάντηση τη δίνει στο κείμενο ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος αναφερόμενος στα πάθη των ανθρώπων της κερκυραϊκής υπαίθρου σημειώνει πως στο χωριό όλοι γνώριζαν παρόμοια περιστατικά που καταπατούσαν «τους θεόγραφτους νόμους της ανθρωπιάς και της θρησκείας».

Βιογραφικό Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γεννήθηκε το 1872 στην Κέρκυρα. Σε ηλικία 17 ετών γνώστης τριών ξένων γλωσσών -της ιταλικής, της γαλλικής και της γερμανικής- αναχώρησε για το Παρίσι και εγγράφηκε στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Σορβόννης. Το 1895 παντρεύτηκε τη βαρόνη φον Μάλοβιτς με την οποία απέκτησε μια κόρη την οποία έχασαν το 1900 σε ηλικία 5 ετών.

Ο Κ. Θεοτόκης πήρε μέρος στην κρητική επανάσταση και τον πόλεμο του 1897, ενώ στη συνέχεια έφυγε για το Γκρατς της Αυστρίας και αργότερα για το Μόναχο όπου αρχικά επηρεάστηκε από τη θεωρία του Νίτσε, σύντομα όμως τον απαρνήθηκε και ασπάστηκε το Μαρξ. Η επαφή του με το σοσιαλισμό και τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο μεταφέρεται στο πεζογραφικό του έργο, έρχεται σε σύγκρουση με την τάξη του και ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών και των πρώτων εργατών.

Τα έργα του «Η Τιμή και το Χρήμα», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» και η «Ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» τον έφεραν στην πρωτοπορία της λογοτεχνίας μας. Γνώστης δέκα γλωσσών, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης , επιμελήθηκε επίσης εξαιρετικές μεταφράσεις.

Το 1917 η πτώση της αυστροουγγρικής μοναρχίας επέφερε την οικονομική κατάρρευση της οικογένειάς του και τον κλονισμό της υγείας του.  Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα, λόγω της άθλιας οικονομικής του κατάστασης. Άφησε την τελευταία του πνοή στην Κέρκυρα την 1η Ιούλη 1923.

Ο Θεοτόκης είναι αγαπητός στο κοινό και πολλά από τα πεζά του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως «Ο κατάδικος», «Η τιμή και το χρήμα», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», «Σκλάβοι στα Δεσμά», «Αγάπη παράνομη» κ.ά.

Λεπτομέρειες έκδοσης
Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 2022
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Εικόνα εξωφύλλου: George Hendrik Breitner – The Earring (1893)
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 54
Διαστάσεις: 14Χ21

Τιμή 8,26  (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521
Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στον χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγγελίες:
με email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr  
τηλεφωνικά  6979795057

Εκδόσεις Ατέχνως
Φειδίου 11 – Αθήνα 106 78
τηλ. 210 2754 994 – 211 7351 323
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης