Ένα χρήσιμο και επιστημονικό εγχειρίδιο για τους σεισμούς εκδόθηκε από τον οίκο Springer και υπογράφεται από την κα Μαίρη Λαζαρίδου, σύζυγο του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου.

Το βιβλίο 351 σελίδων φέρει τον τίτλο «Earthquake Prediction by Seismic Electric Signals: The Success of the Van Method Over Thirty Years» (σ.σ. Πρόβλεψη σεισμού από σεισμικά ηλεκτρικά σήματα: Η επιτυχία της μεθόδου ΒΑΝ για περισσότερα από τριάντα χρόνια). Στην ενδελεχή επιστημονική μελέτη και την αγάπη του ζεύγους Βαρώτσου και μόνον οφείλεται η κυκλοφορία αυτού του βιβλίου, καθώς η Πολιτεία ήταν παντελώς απούσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To βιβλίοΤο βιβλίο αυτό παρουσιάζει την ευρέως γνωστή μέθοδο πρόγνωσης των σεισμών, που ονομάζεται μέθοδος ΒΑΝ. Η μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα τη μόνη προσπάθεια πρόγνωσης των σεισμών που έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.

Βασίζεται στην ανίχνευση των ηλεκτρικών σημάτων χαμηλής συχνότητας, που ονομάζονται σεισμικά ηλεκτρικά σήματα (SES).

Το βιβλίο παρουσιάζει, για πρώτη φορά, το θεωρητικό μοντέλο που βασίζεται σε στέρεες πτυχές της φυσικής κατάστασης η οποία οδήγησε αυτή την ερευνητική προσπάθεια (Κεφάλαιο 2) και στη συνέχεια εξηγεί με απλά λόγια τις φυσικές ιδιότητες των SES μαζί με την επεξήγησή τους (Κεφάλαιο 3).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα έγγραφα των διεθνών αξιολογήσεων της μεθόδου ΒΑΝ, όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτελούνται από διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα (το 1984 και 1990) και στις Η.Π.Α. (το 1992 και 1995), καθώς και από μία διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Ιαπωνία το 1994 και από μια διεθνή συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου το 1995, παρουσιάζονται στα κεφάλαια 4, 8, 10, 11 και 12.

Επιπλέον, το βιβλίο περιγράφει, βήμα προς βήμα, όλες τις εξελίξεις της μεθόδου ΒΑΝ από το 1981. Αυτό περιλαμβάνει τα γεγονότα που προηγήθηκαν όλων των μεγάλων σεισμών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 26 χρόνια, δηλαδή από το 1986, οπότε και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του δικτύου VAN.

Eπιστολή Βαρώτσου στον υπουργό Πολιτισμού

Το ζήτημα της επιχορήγησης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φυσικής του Στερεού Φλοιού της ΓηςΟ Παναγιώτης Βαρώτσος επαναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, στις 4 Νοεμβρίου 2011, ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, με κύριο σκοπό τη λειτουργία του τηλεμετρικού σταθμού ΒΑΝ.

Να σημειωθεί πως το όνομα ΒΑΝ αποτελεί ακρώνυμο που σχετίζεται από τα αρχικά των ονομάτων των τριών Ελλήνων επιστημόνων Παναγιώτη Βαρώτσου, Καίσαρος Αλεξόπουλου και Κωνσταντίνου Νομικού.

Σύμφωνα με την επιστολή Βαρώτσου στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι 6 από τους 9 σταθμούς που διαθέτει δεν λειτουργούν, ενώ κινδυνεύει και η λειτουργία των υπόλοιπων 3.

Αντιλαμβανόμενος την οικονομική δυσχέρεια, ο Π. Βαρώτσος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η επιχορήγηση μιας τόσο σημαντικής μεθόδου, η οποία κοστίζει μόλις 8.000 ευρώ ανά σταθμό και η οποία προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ .322/1944, να διακόπτεται.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Χριστίνα Ρωμηού

Διαβάστε επίσης:

SOS Βαρώτσου για το Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης