«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου», δήλωσε από το βήμα της 4ου Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης που διεξάγεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, μετέφερε από την Κύπρο το μήνυμά του για ενίσχυση των δεσμών στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε «ορόσημο» τη Σύνοδο που έγινε στην Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο N. Αναστασιάδης τόνισε ότι η παρούσα Διάσκεψη, όπως και οι προηγούμενες, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο έντονων εξελίξεων και προκλήσεων στην περιοχή. Και απαρίθμησε αυτές τις προκλήσεις, μιλώντας για την τρομοκρατία, το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις εδαφικής ακεραιότητας, όπως «η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της και τόνισε ότι απαιτούνται αποφασιστικά βήματα για να ληφθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Αφρικής, όπου ήδη προγραμματίζεται τεράστια ευρωπαϊκή βοήθεια για να γίνουν οι επενδύσεις που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό. Ενώ έδωσε έμφαση και στην ανάγκη για οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όσων την υποθάλπουν.

«Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως πρεσβευτές του Αραβικού κόσμου στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών χωρών. «Η θέση της Κύπρου είναι ότι με τη συνεργασία θα προωθήσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπίσης διευκρίνισε ότι οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος δε στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. «Και απαντώ σε κάποιους που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος δρα για να απομονώσει την Τουρκία. Το αντίθετο. Η συμμετοχή κάθε χώρας είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένου βεβαίως ότι τηρεί τους κανόνες της καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Λευκωσία ουδέποτε αγνοήσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες της και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει προτάσεις, μεταξύ τους για τη λύση του Κυπριακού, και τη διαμόρφωση μίας διζωνικής χώρας που θα εξασφαλίζει όλους τους κατοίκους. «Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος, δεν έχουμε ανάγκη από κηδεμόνες, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας, όπως κάναμε για αιώνες», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης