Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων της ΕΟΚΑ 1955-59, κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, με αίτημα την Ένωση για την Ελλάδα.

Πολιτικός αρχηγός του αγώνα ήταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και στρατιωτικός ηγέτης ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας -Διγενής. Ο επικός εκείνος αγώνας, τον οποίο εξήραν Έλληνες και ξένοι διανοούμενοι, λογοτέχνες και ποιητές, κατέληξε στις Συμφωνίες Ζυρίχης -Λονδίνου του 1959 και στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ο Κυπριακός Ελληνισμός, με διάφορες εκδηλώσεις, τιμά τον αγώνα εκείνο και τους ήρωες του, οι οποίοι θυσιάστηκαν για το ιδανικό της ένωσης με την Ελλάδα.

Μεταξύ των κορυφαίων ηρώων και μαρτύρων ήταν οι Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Ευαγόρας Παλη-καρίδης, Καραολής Δημητρίου, Χαράλαμπος Μούσκος, Πατάτσος και πολλοί άλλοι, που βρήκαν ηρωικό και μαρτυρικό θάνατο σε μάχες ή απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία θα τελεστεί, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πρώην πρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης.

Ακολούθως, ο Μακαριότατος θα τελέσει τρισάγιο στα «Φυλακισμένα μνήματα», όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Χριστόφια και άλλους επισήμους.

Πανηγυρικός εορτασμός της επετείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Η Λευτεριά στις Φυλακές Γεννιέται», της Μαρίας Θεοδώρου Κωνσταντίνου, το οποίο αναφέρεται στη θυσία των εννέα απαγχονισθέντων ηρώων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης