Το επόμενο δίμηνο είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για την πορεία του Κυπριακού, αφού μέσα από τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων (έστω και άτυπων) θα καταγραφεί η πορεία των μετέπειτα εξελίξεων.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο και σ’ αυτή θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη συνάντηση τοποθετείται περί τις 20 Δεκεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα στην Ελβετία. Η σύνθεση της δεύτερης συνάντησης θα περιλαμβάνει εκτός από τον ΓΓ ΟΗΕ, τους δύο ηγέτες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Οι δύο συναντήσεις έχουν χαρακτηριστεί ως άτυπες καθώς, όπως κατ’ επανάληψη το έχει θέση η Τουρκία, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις αλλά στόχο έχoυν να καθορίσουν την πορεία των μετέπειτα εξελίξεων.

Για τη Λευκωσία, κλειδί της επιτυχίας των προσπαθειών τόσο στη συνάντηση του Νοεμβρίου όσο και αργότερα σ’ εκείνη του Δεκεμβρίου παραμένει η στάση της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας και εάν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή, είπε ότι «αυτό μένει να το διαπιστώσουμε και ενδεχομένως να το διαπιστώσουν τα Ηνωμένα Έθνη, στο εναπομένον διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει στις 25 Νοεμβρίου με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από την κυρίως από την Τουρκία», είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει μετά τις 25 Νοεμβρίου και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο Εκπρόσωπος είπε «ας μην προτρέχουμε», σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που «ο Πρόεδρος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιδιώξει». Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς η πρωτοβουλία του ΓΓ είναι σε εξέλιξη ακόμα και προσβλέπουμε ότι αναλόγως θα προχωρήσει μετά ο κ. Γκουτιέρες».

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει αρκετές φορές επαναβεβαιώσει ότι επιζητούμε μια λύση στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ, αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες και τη διάσταση της ασφάλειας της Κύπρου που για πρώτη φορά τόσο καθαρά υπογραμμίστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο και βεβαίως μέσα από διαπραγματεύσεις να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Πέραν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η Λευκωσία αναμένει να δει και το πώς θα συμπεριφερθεί ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει τη θέληση, αλλά και το θάρρος θα έλεγα να αντιμετωπίσει το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί την ελευθέριά της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων και να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αντιμετωπίζοντας αποφάσεις των ΗΕ και αρχές και κανόνες της ΕΕ, του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Προδρόμου είπε πως «με ξεκάθαρες επεκτατικές βλέψεις που υλοποιούνται και εδώ δίπλα μας στη Συρία, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει και προσπαθεί να αλλοιώσει μόνιμα και να εκτουρκίσει ένα μεγάλο κομμάτι της πατρίδας, ενώ εισβάλλει στη θάλασσα και επιχειρεί να σφετεριστεί ένα μεγάλο κομμάτι της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Απειλεί με εποικισμό και αυτή την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία όφειλε να αποδώσει στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακόμα και πριν από τη λύση του Κυπριακού, ενώ δεν παύει να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση με επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις και στη νεκρή ζώνη, επεσήμανε.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης