Κύπρος: Εντυπωσιακές εικόνες από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους

Κύπρος: Εντυπωσιακές εικόνες από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ακόμα ένα εντυπωσιακό βίντεο από κάμερα ενός μη επανδρωμένου πτητικού μέσου (drone) αυτή τη φορά από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους (ΕΔΠ) στην Κύπρο, χαρίζοντας ένα εκπληκτικό θέαμα.


Το ΕΔΠ Τροόδους βρίσκεται στο κέντρο του ορεινού όγκου του Τροόδους. Το χαμηλότερο σημείο με υψόμετρο 600 m βρίσκεται κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του ορεινού όγκου (περιοχή Σαϊτά) και η υψηλότερη κορυφή είναι η Χιονίστρα στα 1952 m. Το ανάγλυφο και η τοπογραφία του Τροόδους είναι οι κύριοι ρυθμιστές των κλιματολογικών συνθηκών της Κύπρου, ειδικά των βροχοπτώσεων και κατά συνέπεια των υδάτινων πόρων τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων υδάτων, γεγονός που επηρεάζει επίσης τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού.

Το ΕΔΠ Τροόδους, που βρίσκεται στο κέντρο του οφιολιθικού συμπλέγματος του Τροόδους, αποτελείται από πλουτωνικά πετρώματα, τα οποία αναδύθηκαν από τον πυθμένα του ωκεανού μετά από τεκτονική δραστηριότητα πριν δεκαπέντε εκατομμύρια χρόνια και χαρακτηρίζεται από ομαλές πλαγιές και στρογγυλεμένες κορυφές. Αυτή η ακολουθία πλουτωνικών πετρωμάτων εκτίνεται κατά μήκος της περιφέρειας του Τροόδους και αποτελείται από πλαγιογρανίτη, γαύρο, βερλίτη, πυροξενίτη, και δουνίτη. Χαρτζβουργίτης (τεκτονισμένος και σερπεντινοποιημένος) εκτίθεται στην ψηλότερη κορυφή και στη γύρω περιοχή, καθώς και στην περιοχή του μεταλλείου Αμιάντου.

Πηγή: sigmalive.com

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 09:26