Το Ανώτατο Δικαστήριο  μείωσε κατά τρία χρόνια τις ποινές φυλάκισης που επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας στους Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και Νίκο Νικολάου για την υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύο ανήλικων κοριτσιών στη Λάρνακα, κάνοντας λόγο για λάθη του Κακουργιοδικείου.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στις 24/06/2014 ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στον Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και 10 χρόνων στον Νίκο Νικολάου κατόπιν παραδοχής τους σε αριθμό κατηγοριών για σεξουαλικής φύσεως, κυρίως, αδικήματα εναντίον δύο ανήλικων κοριτσιών ηλικίας 13,5 και 15,5 ετών, προσφέροντας τους χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο καταδικασθέντες εφεσίβαλαν την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου θεωρώντας την έκδηλα υπερβολική τόσο στο σύνολο της όσο και για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, παρά τις κατά την κοινή γνώμη ελαφρές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο κατηγορουμένους.

Ο δικηγόρος του κ. Λευκαρίτη, υποστηρίζοντας τη θέση του ως προς το υπερβολικό της ποινής που επιβλήθηκε στον πελάτη του, εισηγήθηκε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, ότι δεν προσδόθηκε από το Κακουργιοδικείο η δέουσα σημασία στην άμεση παραδοχή και έμπρακτη μεταμέλεια του κ. Λευκαρίτη και το ότι για τη διάπραξη των αδικημάτων δεν χρησιμοποιήθηκε βία, σωματική ή ψυχική, ενώ η σεξουαλική πράξη δεν ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού.

Υποστήριξε επίσης ότι ούτε στο λευκό ποινικό μητρώο και τον προηγούμενο καλό του χαρακτήρα προσδόθηκε η δέουσα σημασία, αλλά ούτε και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, στις επιπτώσεις της ποινής στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, αφού ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού τους στις φυλακές απώλεσε την εργασία του ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας καθώς και απολαβές ύψους €360.000 περίπου ετησίως, πράγμα καταστροφικό για τον ίδιο και την οικογένεια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σύμφωνα με τον δικηγόρου του κ. Λευκαρίτη, δεν ελήφθη δεόντως υπόψη, η επιζήμια και ψευδής δημοσιότητα και ο βάναυσος προπηλακισμός που υπέστη ο πελάτης του από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τον εξέθεσαν σε δημόσια χλεύη και αποστροφή.

Το τριμελές εφετείο με ομόφωνη απόφαση του την οποία εξέδωσε χθες, αποδέχτηκε τις εφέσεις των δύο καταδικασθέντων, μειώνοντας την ποινή του Λευκαρίτη σε 9 χρόνια και του Νικολάου σε 7 χρόνια.

Το Ανώτατο αναφέρει στην απόφαση του ότι υπήρχαν παράγοντες που καθιστούσαν την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή, όπως η επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά του Λευκαρίτη με μια εκ των δύο θυμάτων, και μάλιστα το μικρότερο, καθώς και η μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους εφεσείοντες και τα θύματα. Υπήρχαν όμως, όπως αναφέρει, υπέρ των εφεσειόντων και σοβαροί μετριαστικοί παράγοντες, με κυριότερο αυτό της άμεσης και πλήρους μεταμέλειας τους, στον οποίο δεν δόθηκε ουσιαστικά η δέουσα βαρύτητα.

Το Ανώτατο αναφέρει ότι από τα όσα ο συνήγορος του Λευκαρίτη προώθησε προς μείωση της ποινής του μπορεί να προσμετρήσει υπέρ του η απουσία γνώσης εκ μέρους του για τη δεινή οικονομική κατάσταση των ανηλίκων θυμάτων, σημειώνοντας ότι από τα γεγονότα όμως όπως τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου δεν προέκυπτε η ύπαρξη γνώσης της οικονομικής και κοινωνικής δυσπραγίας των ανηλίκων θυμάτων ως πραγματικό γεγονός.

Το Δικαστήριο αναφέρει ακόμη ότι «με βάση όλα τα ενώπιον μας στοιχεία, θεωρούμε πως η ομολογία και η παραδοχή και των δύο εφεσειόντων δεν είχε την ανάλογη αντανάκλαση στην ποινή” επισημαίνοντας ότι “καθίσταται αναγκαίο όπως οι επιβληθείσες από το Κακουργιοδικείο ποινές αναθεωρηθούν από το Εφετείο και μειωθούν αναλόγως ώστε να είναι απαλλαγμένες από τα διαπιστωθέντα λάθη του Κακουργιοδικείου και να αντανακλάται σε αυτές επαρκώς η σημασία της παραδοχής των εφεσειόντων και η ουσιαστική συνεργασία του Νικολάου με τις ανακριτικές αρχές».

Στο τριμελές Εφετείο που έλαβε την απόφαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μ. Νικολάτος και οι δικαστές Π. Παναγή και Κ. Σταματίου.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή(25/11/2016), στις 12 το μεσημέρι, το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών με αφορμή τη χθεσινή (22/11/2016)  απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μειώσει τις ποινές φυλάκισης που επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας στους Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και Νίκο Νικολάου για την υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύο ανήλικων κοριτσιών στη Λάρνακα.

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, Μαρία Επαμεινώνδα, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Ανωτάτου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τους λόγους που φαίνεται να έλαβε υπόψη του για μείωση των ποινών ως αδικαιολόγητους.

Η κα. Επαμεινώνδα είπε ότι η ομολογία και η παραδοχή των καταδικασθέντων δεν θα έπρεπε να ληφθεί για δεύτερη φορά υπόψη για σκοπούς μετριασμού της ποινής που τους επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι “μιλούμε για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανήλικων παιδιών, 13 και 15 ετών”.

Ανέφερε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε τέτοιου είδους αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών είναι η 20ετής φυλάκιση, οι αρχικές ποινές που επιβλήθηκαν από το Κακουργιοδικείου ήταν ήδη μειωμένες και δεν θα έπρεπε το Ανώτατο να αποδεχτεί την περαιτέρω μείωση τους.

Η Συντονίστρια Πολιτικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου Τζόζη Χριστοδούλου σε δηλώσεις της επίσης στο ΚΥΠΕ διερωτήθηκε πώς μπορεί η άγνοια της οικονομικής κατάστασης των ανηλίκων θυμάτων να ληφθεί υπόψη ως ελαφρυντικός παράγοντας για μείωση της ποινής. “Δηλαδή αν η οικονομική κατάσταση των θυμάτων είναι καλή, τότε αυτό δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να εκμεταλλεύεται ή να βιάζει ανήλικα κορίτσια”, διερωτήθηκε περαιτέρω.

Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση του Ανωτάτου να αναθεωρήσει τις ποινές που επέβαλε το Κακουργιοδικείο στέλλει λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία ως προς την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών και αυστηρών ποινών σε σχέση με σεξουαλικά αδικήματα στα οποία μάλιστα εμπλέκονται ανήλικα παιδιά.

Το Ανώτατο, συνέχισε, με την απόφαση του καταργεί το μήνυμα που θέλει να περάσει το Κακουργιοδικείο με την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους διαπράττουν τέτοια αδικήματα. “Ποίο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το Ανώτατο; Ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκμεταλλεύεται ή να βιάζει γυναίκες και παιδιά και μετά να ψάχνει για ελαφρυντικά για μείωση της ποινής του;” διερωτήθηκε.

Η κα. Χριστοδούλου έκανε λόγο για πατριαρχικές αντιλήψεις που υπάρχουν ακόμη και στο επίπεδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση του Κακουργιοδικείου το οποίο, όπως είπε, αναφέρθηκε στην άκρως ανησυχητική συχνότητα με την οποία διαπράττονται αυτά τα αδικήματα.

Είπε ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους μέχρι να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση, αυτή η μορφή βίας ενάντια σε γυναίκες και παιδιά και η ανοχή προς αυτά τα εγκλήματα και κάλεσε όλους να δώσουν το παρών τους στην διαμαρτυρία της Παρασκευής στο Ανώτατο.

Σημειώνεται ότι αντιδράσεις είχε προκαλέσει τον περασμένο Ιούλιο παρόμοια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που και πάλι μείωνε την ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί σε υπόθεση βιασμού με θύμα 50χρονη Βιετναμέζα με το αιτιολογικό ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία για τον εξαναγκασμό του θύματος αλλά μόνο εκφοβισμός και ένα χαστούκι».  

Το Δικαστήριο με την απόφαση του μείωσε την ποινή των δύο Ρουμάνων που καταδικάστηκαν σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση από 12 σε 10 έτη, κρίνοντάς την ως «έκδηλα υπερβολική» και ότι ήταν η κατάλληλη περίπτωση στην οποία το Εφετείο ήταν ορθό και δίκαιο να παρέμβει.

Το Δικαστήριο σημείωνε στην τότε απόφαση του ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε όπλο, οι κατηγορούμενοι δεν βαρύνονταν με προηγούμενες καταδίκες και το θύμα δεν ήταν ούτε μεγάλης, ούτε και πολύ μικρής ηλικίας. Ο βιασμός όμως, σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, ήταν επαναλαμβανόμενος, από τους δύο, ήταν αποτέλεσμα προσχεδιασμού, το θύμα υποβλήθηκε σε επιπρόσθετες σεξουαλικές προσβολές και είχε δυσμενή, αλλά όχι ιδιαίτερα σοβαρά ψυχολογικά αποτελέσματα, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Και για αυτή την υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας από το Κυπριακό Λόμπυ Γυανικών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με τους συμμετέχοντας να κρατούν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Όχι επιείκεια στους βιαστές”, “Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού”, “Το φύλο και η ηλικία δεν καθορίζουν την ποινή του βιασμού”, Όχι σημαίνει Όχι”, και “Επειδή εβαρεθήκαμεν να φοούμαστε! Η πατριαρχία οπλίζει βιαστές – δικαστές”.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση του τριμελούς Εφετείου που έλαβε την τότε απόφαση είναι η ίδια που έλαβε και την χθεσινή απόφαση και συγκεκριμένα σ` αυτό συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μ. Νικολάτος και οι δικαστές Π. Παναγή και Κ. Σταματίου.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μέλη του του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών είναι ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια(ΣΠΑΒΟ), ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), η Κυπριακή Οργάνωση Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών (ΚΟΓΕΕ), το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, οι Γυναίκες της Ευρώπης – AIPFEE Hands Across the Divide, η Γυναικεία Οργάνωση ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου(ΠΙΚ) και το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου(ΕΚΙΦ)

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για να καταγράψει και τη δική της θέση χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 30 Απριλίου του 2014 σοκάροντας Κύπρο και Ελλάδα, ενώ έλαβε διαστάσεις και στο εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης