Δεν θα αποδεχθώ ποτέ να θέσω ενώπιον του λαού το όποιο σχέδιο, το οποίο κατά την άποψη μου θα οδηγούσε σε μια νέα άρνηση του λαού, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός στο Κυπριακό χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων «Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Κερυνειωτών», στη γωνιά της Λεωφόρου Ηρώων και της οδού Ελευθερίας, 200 μέτρα βορείως της εισόδου του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, για να σημειώσει ότι “είναι προφανές πως υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και διαφορές προσέγγισης μεταξύ μας σε διάφορα θέματα” και πως αυτό δεν το κρύβει κανείς, ιδιαίτερα ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είναι, όμως, εξίσου προφανές πως συμφωνούμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε για να δημιουργήσουμε μία πατρίδα η οποία θα κυβερνάται με τρόπο που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες της μέσα από μία λειτουργική, βιώσιμη ομοσπονδιακή λύση”, είπε.

“Επιδιώκουμε”, πρόσθεσε, “να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει ο ίδιος το χώρο της διαμονής και της εργασίας του, να επιλέγει ο ίδιος πού θα κατοικήσει σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματά του στο πλαίσιο, όπως έχει συμφωνηθεί, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διεκδικούμε”, συνέχισε, “ μία έντιμη λύση που θα μετατρέψει τις επιθυμίες μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης με όλα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά”.

Σημείωσε ότι “η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμπειρία που αποκομίζουμε καθημερινά από την παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δημιουργεί τις προϋποθέσεις και μας παρέχει δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή μίας πραγματικής επανένωσης του χώρου και των θεσμών και του λαού της χώρας μας. Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα προνόμιο για τον τόπο που οφείλουμε να το διασφαλίσουμε για όλους τους κατοίκους τους νησιού μας”, επεσήμανε. “Από πολλούς ξένους συνομιλητές μας”, ανέφερε ο Πρόεδρος, “ λαμβάνουμε μηνύματα για θετική στάση της Τουρκίας. Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής μαζί σας και να επισημάνω πως εμείς περιμένουμε ακόμη να δούμε πρακτικά μέτρα για αυτά τα θετικά μηνύματα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Καλούμε την Τουρκία για άλλη μια φορά να αποδείξει την καλή της θέληση, αλλά την ίδια ώρα αν υπάρχει ή όχι αυτή η καλή θέληση, μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να διαπιστωθεί. Εμείς θα είμαστε εκεί, έτοιμοι, δημιουργικοί και σταθεροί. Με αυτοπεποίθηση, γιατί γνωρίζουμε τι είναι αυτό που επιζητούμε και πώς μπορεί να το κατορθώσουμε”.

Ανέφερε επίσης ότι “αυτό που μπορεί να αποτελεί το ισχυρότερο των όπλων μας, πέραν βεβαίως του δικαίου, είναι η ενότητα που πρέπει να διακρίνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Το έχω πει πολλές φορές ότι, δεν είναι μέσα από τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να συνθέσουμε να δημιουργήσουμ,ε να διεκδικήσουμε. Δεκάδες είναι οι σύνοδοι του Εθνικού Συμβουλίου από την εποχή της δημιουργίας του. Η πιο πρόσφατη, που αποτελεί και την ομόφωνη θέση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και την πυξίδα για όλους εμάς ήταν η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου του 2009. Πάνω σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε και βάσει εκείνων των αποφάσεων είναι και οι διεκδικήσεις μας”, συμπλήρωσε.
Έδωσε παράλληλα τη διαβεβαίωση “πως δεν θα φεισθώ κόπων να δώσω το άπαν των δυνάμεων μου προκειμένου να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας, τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που θα μπορεί να αντέξει σε διάρκεια χρόνου, να μπορεί λειτουργήσει, να μπορεί να δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις έτσι ώστε εν ειρήνη να μπορούμε να συνδημιουργήσουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μακριά οπωσδήποτε από εγγυητές και εγγυήσεις”.

“Αυτό που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε είναι τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, το δικαίωμα δουλειάς, το δικαίωμα γενικότερα του κάθε ενός πολίτη μιας ευρωπαϊκής χώρας να διακινείται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Και μέσα σε αυτούς βεβαίως δεν μπορεί παρά να είναι και οι Κερυνειώτες”, είπε.

“Η λύση”, πρόσθεσε, “ θα είναι προϊόν συμβιβασμού, οδυνηρού συμβιβασμού, θέλω να είμαι δίκαιος μαζί σας, αλλά τουλάχιστον αυτός ο συμβιβασμός να είναι έντιμος και έντιμος συμβιβασμός χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν μπορεί να υπάρξει. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και θα εργαστώ και δεν θα αποδεχθώ ποτέ να θέσω ενώπιον του λαού το όποιο σχέδιο το οποίο κατά την άποψη μου θα οδηγούσε σε μια νέα άρνηση του λαού”, επεσήμανε.

“Το τι έγινε το 2004 είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Δεν μπορεί κανείς να περιφρονεί την πλειοψηφία του λαού. Δεν μπορεί κανείς να περιφρονεί τα δίκαια του λαού, δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίζει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο λαό. Αυτή είναι και η σημαντικότερη κατάθεση ψυχής για αυτά που διαδραματίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Επανέλαβε ότι “υπήρξε πρόοδος, υπάρχουν όμως ακόμα και προβλήματα και απόσταση να διανύσουμε. Δεν θα δημιουργήσω πλάνη στο λαό για κάτι που δεν είναι η πραγματικότητα”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης