Ν. Αναστασιάδης: «Το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, 10:18
Ν. Αναστασιάδης: «Το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις»
Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) θα εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί, ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του επί θεμάτων εσωτερικής διακυβέρνησης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Οι κυριότερες αντιδράσεις προήλθαν από τους γιατρούς, οι οποίοι στο σύνολό τους μέσω των οργανώσεών τους προέβαλαν ενστάσεις στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ επικαλούμενοι κακό σχεδιασμό και ελλιπείς δαπάνες, διεκδικώντας μεγαλύτερες αμοιβές.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου του 2019 με την πρώτη φάση υλοποίησης του ΓΕΣΥ και ξεκαθάρισε πως καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αναβάλει ή να οδηγήσει σε ακύρωση τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας.

Σχολιάζοντας αντιδράσεις που εκφράζονται από ομάδες γιατρών, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, η οποία επιδιώκεται μέσα από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αποτελεί για την κυβέρνηση στοίχημα το οποίο θα κερδίσει και ότι οι πολίτες δικαιούνται αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, τις οποίες και θα έχουν.

Επίσης, είπε ότι, αν οι γιατροί θέλουν μεγαλύτερες αμοιβές για να διασφαλίσουν το σημερινό τους εισόδημα, θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογηθεί το αίτημά τους.

Πέραν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, επεσήμανε ότι το 2019 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων και σε άλλους τομείς, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους, ιδιαίτερα εκείνων των υπηρεσιών που αφορούν στις καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών, αναφέροντας ως παράδειγμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επεδίωξε συνεργασία τόσο με τους ανθυποψηφίους του στις προεδρικές εκλογές όσο και με κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να σχηματισθούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες στη Βουλή για την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων.

Τόνισε, επίσης, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, λέγοντας ότι αφορά πολλές επαγγελματικές ομάδες και αποτελεί «γάγγραινα για τον τόπο», ενώ αποκάλυψε ότι προωθείται κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο θα ποινικοποιεί τη μη καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, 12:01