Δημοσιεύτηκε χθες η έκθεση του State Department που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Το κεφάλαιο της Κύπρου χωρίζεται σε δύο επιμέρους υποκεφάλαια που φέρουν τους τίτλους «Κυπριακή Δημοκρατία» και «Διοικούμενη από τους Τουρκοκύπριους περιοχή».

Στο πρώτο τμήμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο τμήμα διοικείται από Τουρκοκύπριους, που ανακήρυξαν την ΤΔΒΚ το 1983». «Οι ΗΠΑ», γράφει, «δεν αναγνωρίζουν την ‘ΤΔΒΚ’, ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων που έχει παραμείνει στη νήσο, ενώ η πράσινη γραμμή, η οποία περιπολείται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίζει τα δύο τμήματα.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε προβλήματα, όπως κατάχρηση εξουσίας από πλευράς αστυνομικών, καθώς και σε περιστατικά κακοποίησης γυναικών, ανηλίκων και ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Σχετικά με τα Κατεχόμενα, γίνεται λόγος για τις «εκλογές», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως «τίμια και ελεύθερη».

Η έκθεση μιλά, τέλος, για «ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων που ζουν στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές για βανδαλισμούς σε βάρος εγκαταλειμμένων ορθοδόξων ναών και αφαίρεση εικόνων», τα προηγούμενα έτη στα Κατεχόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης