Το ρίσκο του δημοψηφίσματος και η ελληνική "τρέλα"

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015, 13:40


Με σωρεία δημοσιεύματων, άλλων να τάσσονται υπέρ και άλλων κατά της ελληνικής κυβέρνησης, το δημοψήφισμα της Κυριακής πρωταγωνιστεί στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται εκτενώς στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για το «Ναι» και το «Όχι», ενώ σε αρκετά άρθρα γίνεται μια καταγραφή των... λαθών που έγιναν τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από εκείνη της Ε.Ε.

Time: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρελός που κάνει δημοψήφισμα για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Αλλά υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του»«Εάν η Ελλάδα διωχθεί από την Ευρωζώνη, αντιμετωπίζει μια χαοτική αλλαγή νομίσματος» γράφει η Washington Post. «Η επιλογή μπορεί να είναι ελκυστική για τα έθνη που βρίσκονται σε οικονομικό κίνδυνο: Σταματήστε την εξόφληση των οφειλών, βάλτε φωτιά στα πιεστήρια και πλημμυρίστε τη χώρα με μετρητά. Αλλά το ευρώ, για την Ελλάδα, απέκλεισε αυτή την επιλογή. Τώρα, οι υποστηρικτές της εξόδου από το κοινό νόμισμα μπορεί σύντομα να επικρατήσουν».

«Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν αυτή την Κυριακή εναντίον της σκληρής λιτότητας που η Ευρώπη ζήτησε, σε αντάλλαγμα για μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει ότι η Ελλάδα θέλει να βγάλει τον εαυτό της από τη ζώνη του ευρώ» γράφει η εφημερίδα.«Η μετάβαση θα είναι ένα οικονομικό πείραμα στο φτερό - ακόμα και κάποιοι που εδώ και καιρό ευαγγελίζονται το παλαιό νόμισμα της Ελλάδας λένε ότι ανησυχούν για το χάος που θα μπορούσε να προκύψει» καταλήγει.

«Αυτή είναι η μέθοδος της ελληνικής τρέλας» είναι ο τίτλος του περιοδικού Time, το οποίο σημειώνει ότι η ελληνική ηγεσία είχε καλό λόγο που συμπεριφέρθηκε «λίγο παλαβά». «Η παγκόσμια οικονομική ελίτ πιστεύει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι τρελός που κάνει δημοψήφισμα για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Αλλά υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του» σημειώνει το περιοδικό.«Η κρίση στην Ελλάδα έχει κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει προκαλέσει πολύ πόνο σε πολλούς αθώους ανθρώπους. Έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος. Εάν οι πιστωτές της Ευρώπης δεν μπορούν να αποδεχθούν το απλό γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί πολλά και δεν μπορεί να τα πληρώσει, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να το αποδεχθεί για λογαριασμό τους» σημειώνει το περιοδικό.

Η Wall Street Journal μιλά για «τα μαθήματα που δεν έμαθε η Ελλάδα» και τονίζει ότι εάν η Αθήνα είχε εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα ήταν στον δρόμο της ανάπτυξης. «Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν εφάρμοσε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με το πρώτο πακέτο διάσωσης. Η χώρα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη μέχρι τώρα, αντί να βρίσκεται στο χείλος της βαθιάς ύφεσης που θα προκαλούσε μια ψήφος στο "Όχι"».«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει "Όχι"» είναι ο τίτλος του σχολίου του Πιέρ Μοριτσί στο CNBC. «Καλώντας σε ψήφο για "Ναι", οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι υποστηρικτές τους στα ιδιωτικά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι μεγαλύτερη λιτότητα θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία και να επιτρέψει στους Έλληνες να κρατήσουν το ευρώ ως νόμισμα, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί έρχονται απλά σε αντίθεση με τα γεγονότα».

«Το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του Economist. Το περιοδικό αναφέρει ότι εάν δεν ήταν τόσο υψηλό το διακύβευμα, όλες οι Σύνοδοι Κορυφής και οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής θα ήταν φάρσα. «Αντιθέτως, πρόκειται για τραγωδία με ένα αποτέλεσμα που όλες οι πλευρές λένε ότι δεν θέλουν -την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρει ο Economist. Σύμφωνα με το άρθρο, αν και πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι ένα Grexit θα έκανε την Ευρωζώνη πιο σταθερή, αυτό είναι λάθος.

«Κοιτάξτε πέρα από την Ελλάδα και η απειλή περαιτέρω συγκρούσεων εντός του ευρώ είναι κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη. Αν και η αποχώρηση της Ελλάδας θα αποδείκνυε ότι το ευρώ δεν είναι οριστικό, κανείς δεν θα ξέρει ποια παραβίαση κανόνων θα οδηγούσε σε έξοδο.

Ούτε θα επιλυθεί η αναπόφευκτη πόλωση οφειλέτη και πιστωτή στην περίπτωση των διασώσεων. Εάν το ενιαίο νόμισμα δεν αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, τότε η κρίση αυτή ή η επόμενη θα φέρει περισσότερες Ελλάδες, περισσότερα λάθη και πιο ζοφερές εβδομάδες. Συν τω χρόνω, αυτό θα προκαλέσει ναυάγιο στο ευρώ και την ίδια την ΕΕ» σημειώνει ο Economist.Ο Ρόμπερτ Φισκ γράφει στον Independent: «Τι απέγινε η δημοκρατία όταν η περίπτωση είναι "Ψηφίστε Ναι ή αλλιώς";» και σημειώνει ότι εάν η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ευρώπη, πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ινδία ή στη Μέση Ανατολή;«Τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα;» αναρωτιέται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Με ένα "Όχι" η χώρα κινδυνεύει με συνολική οικονομική κατάρρευση. Αλλά και με ένα "Ναι" τα πράγματα θα είναι δύσκολα» σημειώνει. Το περιοδικό αναφέρεται σε δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα: Στην περίπτωση του «Ναι» θα γίνει προσπάθεια να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, ενώ στην περίπτωση του «Όχι» η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια αντίστροφη μέτρηση για Grexit.«Τι χρωστά η Ευρώπη στους Έλληνες» είναι ο τίτλος της Suedeutsche Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει σημασία ποιον ψηφίζουν οι Έλληνες ή πόσο πεισματάρηδες είναι στην κυβέρνηση. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει να βυθίσει στην φτώχεια και στον κίνδυνο εκατομμύρια Έλληνες -με κάθε τρόπο» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Aλληλεγγύη, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χρήματα και να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάς όσους βρίσκονται σε δυσκολία ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις.H Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες βυθιστεί στο χάος. Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι και πολλοί άλλοι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάγκης την οποία κανείς δεν θεωρούσε πιθανή στο εσωτερικό της ΕΕ.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε μία ημέρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς άμεσα, αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση χωρίς όρους. Η Ελλάδα απειλείται από έναν σεισμό και σε έναν σεισμό δεν ρωτά κανείς τις αιτίες. Πρώτα βοηθά και μετά αναλύει.«Τα λεφτά ή πυροβολώ» είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με το εξώφυλλο να συνοδεύεται από σκίτσο με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατά ένα πιστόλι στον κρόταφο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το μεγάλο φινάλε της τραγωδίας» έρχεται την Κυριακή, ενώ αναφέρεται σε «διπλό παιχνίδι» του Έλληνα πρωθυπουργού.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015, 15:48