Tου Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η χώρα, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα. Στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού δημιουργούνται ρήγματα, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσουν. Στο παρασκήνιο συζητούνται ήδη «σενάρια της επόμενης ημέρας» ενώ οι πιστωτές απειλούν ανοικτά με Grexit σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ του «όχι».

Το δημοψήφισμα έχει διχάσει κορυφαία στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω με το δημοσίευμα του Reuters το οποίο υποστηρίζει ότι ο Νίκος Παππάς, ο πλέον στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχθηκε πως οι τράπεζες θα ξανανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Πληροφορίες –που διαψεύδονται προσώρας από το Μέγαρο Μαξίμου– αναφέρουν ότι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς είναι στα πρόθυρα της παραίτησης, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι την έχει ήδη υποβάλει αλλά είναι αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Ο λόγος είναι η διαφωνία του με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενώ φέρεται να έχει δηλώσει στον Αλέξη Τσίπρα πως «με το δημοψήφισμα καταστρέφουμε τη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης μια σειρά από υπουργούς, όπως οι Τσακαλώτος, Σταθάκης και Δραγασάκης θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συμβιβασμού με τους εταίρους και όχι να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι «δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, γιατί οδηγούμαστε σε διχασμό».

Στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον βουλευτή του Κώστα Δαμαβολίτη, ο οποίος δήλωσε ότι κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ΝΑΙ. Οι ΑΝΕΛ ζήτησαν μάλιστα από τον διαγραφέντα να επιστρέψει την έδρα του στο κόμμα. Αλλοι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται δημόσια από την επιλογή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε (ΑΝΤ1) πως ο ίδιος θα ψηφίσει «ανοιχτές τράπεζες», ζητώντας παράλληλα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προαναγγέλλοντας πως «υπάρχουν και άλλοι» με παρόμοιες απόψεις.

«Νόθο» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο βουλευτής Νίκος Μαυραγάνης, ενώ και ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε «άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κατήγγειλε ακόμη ότι «κάποιοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ευθέως για δραχμή».

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στους τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ: «Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», είπε.

Από την άλλη πλευρά, η πρώτη δημόσια παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τότε που παραιτήθηκε, εκτιμάται ως βαρύνουσας σημασίας, καθώς εξακολουθεί να συσπειρώνει ένα σημαντικό ακροατήριο στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης