«Φρένο» στις διαπραγματεύσεις έβαλε η συνεδρίαση του Eurogroup, το απόγευμα της Τετάρτης, η διάρκεια της οποίας δεν ξεπέρασε τη μία ώρα. Είχε προηγηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την ενόχληση των εταίρων, τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι έδωσε ισχνή «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, συνεχίζοντας την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγώνουν οι συνομιλίες μέχρι την 5η Ιουλίου, στη σκιά του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να πουν ένα ηχηρό “όχι”«Δεν περίμενα η δημοκρατική Ευρώπη να μην δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό να αποφασίσει για τον τόπο του. Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση οι τράπεζες να οδηγηθούν σε ασφυξία. Εκβιάζουν την κυβέρνηση και τους πολίτες με το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι απαράδεκτο. Τις κλείνουν επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό και να οδηγούν σε δυσκολία ηλικιωμένους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση». Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους Ευρωπαίους.

Όπως ανακοίνωσε, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν «πάγωμα» των συνομιλιών για το ελληνικό ζήτημα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του ΕΜΣ μόνο μετά και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης μέσω επιστολής του προς τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης μέσω Twitter:

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «λυπάται πολύ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής βούλησης των Ελλήνων να μείνουν εντός Ευρώπης και ευρωζώνης».


 
Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται κι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι σταματάει κάθε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση πριν από την ετυμηγορία του λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυξημένο ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών για τις εξελίξεις κατάφερε να «ρίξει» την ιστοσελίδα της Κομισιόν.


 
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου Eurogroup πριν από τις 13 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι», υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά αποτελεί ένα ισχυρό μέσο πίεσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.



Βαρουφάκης: «Τη Δευτέρα καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμουο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι οι εταίροι βλέπουν με θετικό μάτι τις ελληνικές θέσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις.
 
«Την επομένη της επίτευξης συμφωνίας, οι τράπεζες θα λειτουργούν κανονικά»Επιπλέον, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση επικράτησης του «όχι», «το πρωί της Δευτέρας θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρούμε μία βιώσιμη λύση».

«Μας ζήτησαν να πάρουμε μέτρα με προοπτική να συζητήσουμε για ένα νέο μνημόνιο τον Νοέμβριο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουν ένα μήνυμα από τον λαό και μετά θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι την επομένη της επίτευξης συμφωνίας, «οι τράπεζες θα λειτουργούν κανονικά», εξηγώντας ότι το ζήτημα που προέκυψε στην Ελλάδα είναι προϊόν εκβιασμού των Ευρωπαίων και διαφέρει από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις τράπεζες της Κύπρου.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Μάριο Ντράγκι

Βαθιά ανάσα, εξάλλου, πρόσφερε στην κυβέρνηση η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι απέρριψε το αίτημα να κουρευτούν οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, καθώς η κατάσταση των συστημικών τραπεζών θα κρίνει εν πολλοίς τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι η ρευστότητά τους θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες της 5ης Ιουλίου.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης