Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά γεωλογικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός συστήματος αρχαίων, συνδεδεμένων, υπόγειων λιμνών στον Άρη! Μάλιστα, οι πέντε από αυτές τις λίμνες μπορεί να περιείχαν και ορυκτά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής!

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει συγκεκριμένα ότι «πολύ παλιά» στο υπέδαφος του Άρη υπήρχε ένα υδάτινο σύστημα, που κάλυπτε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις για αυτό το γεγονός, πλέον όμως έχουν και γεωλογικά στοιχεία, που προέκυψαν από το σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας του Διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρώιμος Άρης ήταν ένας υδάτινος κόσμος, αλλά όσο άλλαζε το κλίμα του πλανήτη, το νερό υποχωρούσε κάτω από την επιφάνεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπόγειες λίμνες», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Francesco Salese.«Εντοπίσαμε αυτό το νερό στη μελέτη μας, αν και η ποσότητά του και η επιφάνεια που κάλυπτε είναι θέμα συζήτησης, και ανακαλύψαμε τα πρώτα γεωλογικά στοιχεία για το υπόγειο υδάτινο σύστημα του Άρη», συνεχίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι επιστήμονες εξέτασαν 24 βαθείς κρατήρες στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, που βρίσκονταν σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από το «αρειανό επίπεδο της θάλασσας». Βρέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί μόνο εξαιτίας της ύπαρξης νερού, όπως διάφορες αυλακώσεις και μετατοπίσεις εδάφους, λόγω της ανόδου και της καθόδου του νερού.

Οι ερευνητές ενθουσιάστηκαν από την ανακάλυψη ορυκτών σε πέντε από τις λίμνες, όπως άργιλος, ανθρακοειδή και πυριτικό άλας. 

Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει πολύ τη θεωρία ότι ο Άρης, σε κάποιο χρονικό σημείο, φιλοξενούσε κάποιας μορφής ζωή…

Διαβάστε την έρευνα στο πρωτότυπο εδώ:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης