Mission: Impossible-Rogue Nation
Μεταφρασμένος Τίτλος: Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος

Μοναδικές, όπως πάντα, σκηνές δράσης, θεαματικές εκρήξεις, αδρεναλινικά ανθρωποκυνηγητά αέρος (Α400 αεροσκάφος), νερού (υποβρύχιες εγκαταστάσεις) κι εδάφους (καταδιώξεις στους δρόμους του Λονδίνου και του Μαρόκο) και ένας Ίθαν Χαντ σε μία νέα αποστολή, την πιο επικίνδυνη μέχρι σήμερα, που τον θέλει να προσπαθεί να διαλύσει το Συνδικάτο, μία σκιώδη αντί-IMF οργάνωση άριστα εκπαιδευμένων πρακτόρων, που αποκαλύπτεται ότι δρα ενάντια στα μυστικά σχέδια της αμερικανικής Κυβέρνησης, ώστε να επικρατήσει μια νέα τάξη πραγμάτων. Στο πλευρό του Ίθαν Χαντ και της ομάδας του θα βρεθεί και μια αποκηρυγμένη Βρετανίδα πράκτορας, ο ρόλος της οποίας συνιστά άλλο ένα μυστήριο. Στόχος του Ίθαν Χαντ όπως πάντα, να προστατέψει τους φίλους του και να κάνει το αδύνατο… δυνατό, όσο επικίνδυνο κι αν είναι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Irrational Man
Μεταφρασμένος Τίτλος: Παράλογος Άνθρωπος

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει με το δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο Χοακίν Φίνιξ και Έμμα Στόουν, και τον γεμάτο ανατροπές και φιλοσοφικές αναζητήσεις «Παράλογο Άνθρωπο». Ο καθηγητής φιλοσοφίας Έιμπ Λούκας (Χοακίν Φίνιξ) έχει πιάσει πάτο, ανήμπορος να βρει νόημα ή χαρά στη ζωή. Νιώθει ότι όλα όσα δοκίμασε να κάνει, από πολιτικό ακτιβισμό ως τα μαθήματά του, δεν κάνουν τελικά καμία διαφορά, και έχει βυθιστεί σε μια αδιέξοδη υπαρξιακή απελπισία. Η ψυχολογία του δεν αλλάζει ούτε μετά την άφιξή του σε ένα μικρό πανεπιστήμιο, όπου συναντά την Ρίτα Ρίτσαρντς (Πάρκερ Πόουζι), μια μοναχική καθηγήτρια που θέλει να ξεφύγει από τον δυστυχισμένο γάμο της, και την Τζιλ Πόλαρντ (Έμμα Στόουν), την καλύτερη φοιτήτριά του που εξελίσσεται σε στενή του φίλη. Παρόλο που η Τζιλ αγαπά τον φίλο της, βρίσκει την βασανισμένη, καλλιτεχνική προσωπικότητα του Έιμπ ακαταμάχητη και όσο τα σημάδια της ψυχικής του ανισορροπίας πληθαίνουν, τόσο εκείνη ελκύεται από αυτόν. Όλα αλλάζουν όταν ο Έιμπ και η Τζιλ ακούν κατά τύχη την συζήτηση ενός αγνώστου και ο Έιμπ παίρνει μια αναπάντεχη απόφαση, που τον απελευθερώνει και του δίνει μια νέα, ορμητική διάθεση για ζωή. Η απόφασή του, όμως, θα αλλάξει τη ζωή του ίδιου, της Τζιλ και της Ρίτα για πάντα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The Dark Horse
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Μαύρο Άλογο

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το «Μαύρο Άλογο» είναι μία ταινία για τη συντριβή και το μεγαλείο του ανθρώπου που αγωνίζεται να νικήσει τη μοίρα του. Ο ήρωας (Genesis Potini) ενσαρκώνεται από τον εκπληκτικό και πολυβραβευμένο Cliff Curtis (γνωστός και από τα Once we were warriors, Whale rider μεταξύ άλλων) Ο Genesis πάσχει από διπολική διαταραχή σύμφωνα με την «ιατρική» διάγνωση. Είναι όμως και ιδιοφυϊα στο σκάκι, όσο και χαρισματικός δάσκαλος. Η συναισθηματική του νοημοσύνη είναι η πιο ευγενής και η πιο απόλυτη μορφή γενναιότητας και γενναιοδωρίας. Με την καθοδήγησή και την εποπτεία του, τα παρατημένα από την κοινωνία παιδιά (το μέλλον δηλαδή), της απόκληρης κοινότητάς του θα δώσουν τη μάχη να ανατρέψουν τα δεδομένα που τα έχουν καταδικάσει να βρίσκονται στο περιθώριο. Τίποτα όμως δεν είναι τόσο απλό ή τόσο σύνθετο. Η ζωή βαδίζει ανάμεσα σε κυλιόμενες πέτρες. Το “Dark Horse” ή «Μαύρο Άλογο» όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται «Ο λευκός αξιωματικός» ή τρελός όπως λέγεται κι αλλιώς , μιλώντας για σκάκι.

Μιλώντας για κινηματογράφο, η ανασύνθεση της ατμόσφαιρας του μυαλού και των αισθημάτων του ήρωα και του περίγυρου, το βαθύ, αλληγορικό και ακριβές πολιτικό σχόλιο, τα βλέμματα και τα πρόσωπα, ο ρυθμός και το φως μένουν αξέχαστα και αφήνουν μία γλυκιά και αισιόδοξη γεύση για την εσωτερική δύναμη του Ανθρώπου με κεφαλαίο Α.

Η ταινία έχει ήδη τιμηθεί με 22 βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ και 36 υποψηφιότητες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παίρνει σχεδόν σε όλα τα Φεστιβάλ που προβάλλεται το Βραβείο του κοινού.

Σκηνοθεσία & Σενάριο : James Napier Robertson
Πρωταγωνιστούν : Cliff Curtis, James Rolleston.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης