Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Red 2 (2013)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν το να σώσεις τον πλανήτη από πυρηνική καταστροφή, φαντάζει δύσκολο, μάθε πως το να σώσεις μια σχέση μπορεί να γίνει το πιο δύσκολο πράγμα στον πλανήτη!». Σε αυτή την εντελώς διαφορετική συνέχεια της επιτυχημένης και ξεκαρδιστικής κωμωδίας δράσης, η κάμερα ακολουθεί τον συνταξιούχο – κινούμενο σκάνδαλο – μυστικό πράκτορα της CIA, Φράνκ Μόουζες. Ο Φράνκ ήταν ο τύπος ανθρώπου που θα έριχνε αεροπλάνα, θα πάλευε με αλιγάτορες και θα πήδαγε από κινούμενα τρένα προκειμένου να καταπνίξει την πλήξη που προκαλεί ο ρομαντισμός ενός ροζ δειλινού. Όλα αυτά όμως πριν συνειδητοποιήσει πόσο λατρεύει την ήρεμη συμβίωση με την αγαπημένη του Σάρα Ρος.

Ο Φράνκ είναι πλέον ήρεμος κι ευτυχισμένος, δίπλα στη γυναίκα της ζωής τους. Η ίδια όμως, η Σάρα, δε μπορεί να κρύψει την ανησυχία της για το μέλλον του δεσμού τους, αφού από τη μέρα που ο αντρούλης της σταμάτησε να σκοτώνει κακούς, η σχέση τους έχει πάρει την κατιούσα! Έτσι, προκειμένου να αναθερμάνει κάπως τη φθαρμένη τους σχέση, αποφασίζει να μπλέξει κάπως τα πράγματα, ώστε να επαναφέρει στην καθημερινότητά τους την περιπέτεια, τον ρομαντισμό αλλά και τα έντονα συναισθήματα πάθους που συνήθιζε να τους προκαλεί ο κίνδυνος! Μέχρι που τα πράγματα μπλέκουν σε ξεκαρδιστικό βαθμό…

Ο Φράνκ σε μια προσπάθεια εντοπισμού μιας χαμένης, ισχυρά καταστροφικής, ψυχροπολεμικής, πυρηνικής συσκευής, επανενώνεται με την απίθανη ομάδα του – τους επίλεκτους της δράσης και της φαντασίας – προκειμένου να κάνουν για άλλη μια φορά τα αδύνατα δυνατά. Για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να ξεπεράσουν έναν ολόκληρο στρατό αμείλικτων δολοφόνων, αδίστακτων τρομοκρατών και εθισμένων στην εξουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι επίσης με τη σειρά τους παλεύουν με νύχια και με δόντια για την απόκτηση της πολυπόθητης συσκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απίστευτη αυτή, υψηλών οκτανίων, αποστολή που “χτυπάει κόκκινο” με την ασταμάτητη δράση και το ακραίο χιούμορ των συντελεστών της, ταξιδεύει τον Φράνκ και την ξεχωριστή του “ομάδα”, στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Μόσχα. Από πόλη σε πόλη κι από χώρα σε χώρα, οι σχέσεις και οι καταστάσεις μπλέκουν τόσο απελπιστικά πολύ και εμπλουτίζονται με απρόσμενες εκπλήξεις και φανταστικές προσθήκες που προκαλούν εκρήξεις μεγατόνων και ανείπωτες ίντριγκες. Η ομάδα ωστόσο παραμένει πάντοτε ενωμένη.

Bruce Willis….Frank Moses
John Malkovich ….Marvin Boggs
Mary-Louise Parker….Sarah Ross
Catherine Zeta-Jones….Katja
Helen Mirren….Victoria
Anthony Hopkins….Bailey
David Thewlis….The Frog
Neal McDonough….Jack Horton
Dean Parisot: Σκηνοθέτης.

Populaire (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Χτυποκάρδια στο Γραφείο

Όπως ακούγεται και στην ταινία η Γαλλία είναι φτιαγμένη για τον έρωτα. Όπως μας έχει εκπαιδεύσει η εικονογραφία της δεκαετίας του πενήντα, εκείνη η εποχή ξεχωρίζει λες και ήταν φτιαγμένη για τις ρομαντικές κομεντί.

Όπως όλοι ξέρουμε ο έρως είναι τυφλός και κάθε δακτυλογράφος που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να ξέρει το τυφλό σύστημα απέξω κι ανακατωτά, γιατί μόνο έτσι θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά του αφεντικού της, αλλά και στη δική μας.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τα «Χτυποκάρδια στο Γραφείο», μια απολαυστική γαλλική κομεντί με κομψή ρετρό αύρα χάρη στην εντυπωσιακή αναπαράσταση μιας κατεξοχήν ρομαντικής εποχής.
Άνοιξη 1958. Η Rose Pamphyle (Deborah Francois) είναι είκοσι ενός, ζει σ‘ ένα χωρίο με τον γκρινιάρη, χήρο πατέρα της και είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο ενός μηχανικού. Η μόνη της προοπτική δείχνει να είναι η ήσυχη, ανιαρή ζωή της νοικοκυράς. Όμως η νεαρή Rose έχει διαφορετικές προσδοκίες.

Καταφθάνει στη Lisieux της Νορμανδίας, όπου περνάει από συνέντευξη για μια θέση γραμματέως και τα πάει μάλλον άσχημα. Παρόλα αυτά η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία δακτυλογραφεί δίνει στον χαρισματικό Louis Echard (Romain Duris), το υποψήφιο αφεντικό της, την ιδέα να την προπονήσει για μεγάλους διαγωνισμούς δακτυλογράφησης. Η Rose θα φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο γρήγορης δακτυλογράφου στον κόσμο. Αλλά η αγάπη για τους διαγωνισμούς αρχίζει να βάζει εμπόδια στην ίδια την αγάπη…

Σκηνοθεσία: Regis Roinsard
Σενάριο:Regis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt
Παραγωγή: Xavier Amblard, Alain Attal, Gaetan David, Andre Logie
Παίζουν: Romain Duris, Deborah Francois, Shaun Benson, Berenice Bejo

A Green Story (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μια Πράσινη Ιστορία

Το «Green Story» είναι μια ταινία για το αμερικάνικο όνειρο και το ελληνικό δαιμόνιο. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική διαδρομή του Βαν Βλαχάκη, ενός Έλληνα μετανάστη από την Κρήτη που κατάφερε με επινοητικότητα, διορατικότητα αλλά κυρίως με περιβαλλοντική ευαισθησία να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στην Αμερική.

Το ενδιαφέρον αυτό biopic γυρίστηκε στο Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ιλινόις και την Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Ed O’ Ross (Full Metal Jacket). Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Billy Zane (Titanic), Malcolm McDowell (The Clockwork Orange), Shannon Elizabeth (American Pie), Annabella Sciorra (Sopranos) και Αλέξης Γεωργούλης (My Life in Ruins).

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη μηνύματα και ελπίδα. Εντυπωσιάζει όχι μόνο το πείσμα κάποιου να τα καταφέρει, αλλά και το ήθος που διακατέχει τον χαρισματικό αυτό άνθρωπο. Σε μια διαδρομή σπαρμένη με εμπόδια και πειρασμούς, ο Βαν Βλαχάκης είχε το θάρρος να διαγράψει το δικό του μονοπάτι και να διακριθεί. Αυτή ακριβώς η μάχη, η αποφασιστικότητα και κυρίως η περιβαλλοντική ευαισθησία εμπνέουν και αποδεικνύουν ότι οι πιο συγκλονιστικές ιστορίες είναι οι αληθινές ιστορίες. Η ερμηνεία του Ed O’ Ross είναι λεπτοδουλεμένη με φροντίδα στις λεπτομέρειες όπως η προφορά του αλλά και οι σιωπές του.

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Κρήτη στα 18 του χρόνια, πριν από πενήντα χρόνια, και έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και 23 δολάρια στην τσέπη. Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University τη δεκαετία του ’50.

Εκεί κατάφερε όχι μόνο να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, αλλά και να δημιουργήσει την πανίσχυρη και διακεκριμένη Earth Friendly Products, , μια αυτοκρατορία με φυσικά καθαριστικά προϊόντα που παράγει τα γνωστά και πολύ επιτυχημένα απορρυπαντικά γνωστά στην Αμερική ως ECOS – τα πρώτα σε πωλήσεις οικολογικά καθαριστικά στην Αμερική.

Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη (Ed O’Ross), που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ του απομένουν μερικοί μήνες ζωής. Ο πρωταγωνιστής θυμάται τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμα ένας φτωχός μετανάστης τη δεκαετία του ’50 (George Finn) και αποφασίζει να κλείσει μια οικονομική συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία για την αφοσίωση ενός ανθρώπου στις πεποιθήσεις του παρόλα τα εμπόδια. Ο Βλαχάκης, εμπιστεύτηκε την ιστορία του στον νεαρό σκηνοθέτη Nika Agiashvili που γεννήθηκε στη Γεωργία και πήγε στην Αμερική όταν ήταν 11 χρονών. Οι δυο τους μοιράζονται το αμερικάνικο όνειρο.

Ο σκηνοθέτης τον αναζήτησε όταν έμαθε την ιστορία του και οραματίστηκε να κάνει μια ταινία για τον πρωτοπόρο της πράσινης ανάπτυξης.

Με την πλήρη υποστήριξη όλης της οικογένειας Βλαχάκη, ο σκηνοθέτης απέκτησε πρόσβαση στα γραφεία και στα σπίτια τους, έκανε έρευνα για 6 ολόκληρους μήνες ταξιδεύοντας στην Κρήτη και την Αθήνα- όπου και γύρισε την εισαγωγική σκηνή της ταινίας- ενώ επισκέφθηκε τα εργοστάσια της EFP στο Σικάγο και το Λος Άντζελες.

Όσο για την διανομή; ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι έχει συνεργαστεί με τον Ed O’ Ross στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο και είχε εξ αρχής την επιθυμία να δει τον διάσημο ηθοποιό στο ρόλο του Βαν Βλαχάκη. Εκτός από τις υποδειγματικές του ερμηνείες ο συγκεκριμένος ηθοποιός είναι από τους λίγους που μπορούν να αποδώσουν την ελληνική προφορά.

Η ίδια η παραγωγή ήταν φιλική στο περιβάλλον. Από το catering μέχρι τον τρόπο κατασκευής των σκηνικών. Τα εργοστάσια της EFP αλλά και τα σπίτια της οικογένειας, όπου έγιναν γυρίσματα, τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια. Ο Agiashvili ελπίζει οι θεατές θα δώσουν σημασία και «θα καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η οικολογία. Όπως λέει ο ίδιος, έμαθα πολλά, απλά πράγματα όπως γιατί να χρησιμοποιώ οικολογικά προϊόντα. Κυκλοφορούν πολλά χημικά που προκαλούν καρκίνο». Ως αποτέλεσμα, ο σκηνοθέτης κάνει πιο υγιεινή διατροφή, οδηγεί ένα Prius και είναι πελάτης της EFP.

Recycling Medea (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια

Γνωστό επίσης ως: Recycling Medea: Not an Opera Ballet Film

Η ιστορία της ταινίας για τη δολοφονία δυο παιδιών από την ίδια τη μητέρα τους προέρχεται από τον Ευριπίδη και είναι ένα, από την αρχαιότητα και μετά, άπειρες φορές ανακυκλωμένο θέμα που δεν έχει χάσει τίποτα από τη σύγχρονη και φρικαλέα επικαιρότητά του. Πρόκειται για μια ταινία που ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό Μύθο με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της Μαρίας Κουσουνή, τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα και την ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.

Το φιλμ ξεκινάει με τα πρώτα μέτρα της μουσικής του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη και τελειώνει με τα τελευταία μέτρα της μουσικής του, η οποία συνοδεύει τις λιγοστές φράσεις που προφέρονται. Έξι σολίστες χορευτές, ανάμεσά τους η εξαιρετική Μαρία Κουσουνή ως Μήδεια – σε εκφραστικές κοντινές λήψεις, λυρικές χορευτικές σκηνές, αποκαλυπτικές καταστάσεις πρόβας, μια μείξη από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο εκφραστικό χορό, συνυφασμένη με εικόνες από εξεγερμένους και κουκουλοφόρους νεαρούς, βαριά οπλισμένους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς, μορφές από έναν άλλον, αμείλικτο κόσμο που έχει σφετεριστεί την καθημερινή πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό τον κόσμο προβάλλει ξαφνικά η μορφή της δεκαπεντάχρονης Bella Oelmann που, παίζοντας τον ίδιο της τον εαυτό, κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο της. Η αθωότητα που είναι καταραμένη, εξοβελισμένη από την κοινωνία, στο έλεος της εξάντλησης, της απογοήτευσης, της έλλειψης στοργής.

Είναι μια ταινία αφιερωμένη σε αμήχανους γονείς και ιδίως σε νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Τους νέους που οι ίδιοι οι γονείς τους τούς έφραξαν το δρόμο.

«Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της. Η Μήδεια κοιτάει μόνο τον εαυτό της. Ήταν το σήμερα που κίνησε το ενδιαφέρον μου. Κείμενο, μουσική και χορός ενωμένα σε μια ταινία, η οποία δε μου άφησε καμία άλλη διέξοδο, παρά εκείνη στον ζόφο μιας κοινωνίας που καθημερινά σκοτώνει τα παιδιά της. Μέσα στην οποία σκοτώνουμε τα παιδιά μας.

Ήθελα να κάνω ένα τεράστιο, ασυνήθιστο και άκρως συναισθηματικό «βίντεο κλιπ», που να ασχολείται με τον πόθο για ελευθερία μιας απελπισμένης γυναίκας και τον πόθο για ελευθερία μιας νεολαίας που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Και οι δύο προδομένοι και πουλημένοι. Και οι δύο σε εμπόλεμη κατάσταση με την κοινωνία.

Την ταινία αυτή αφιερώνω στη σημερινή γενιά γονιών που έκλεψε τα όνειρα από τα ίδια τα παιδιά της, τους πήρε τις προοπτικές και έπαιξε στα ζάρια το μέλλον τους. Γονείς που ζούσαν λες και δεν υπήρχε αύριο. Γονείς που αποξενώθηκαν από τον εαυτό τους, αιχμαλωτισμένοι στο δικό τους κόσμο, σε άλυτες συγκρούσεις. Μέσα από τη φιγούρα της δεκαπεντάχρονης και καταραμένης Bella διακρίνουμε το μέλλον που την περιμένει, με όλα όσα εκκρεμούν ακόμα. Μέσα από κάθε φιγούρα ενήλικα διακρίνουμε τη νεολαία, που ήταν σε εξέλιξη».

Αστέρης Κούτουλας
Mud (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ένα Καλοκαίρι

Ο 14χρονος Έλλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσας, με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς: βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν το Μαντ. Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια∙ υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια φιλία μεταξύ τους. Θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη, Τζούνιπερ∙ και θα τον βοηθήσουν να τη συναντήσει ξανά.

Σκηνοθεσία: Jeff Nichols
Σενάριο: Jeff Nichols
Cast: Matthew McConaughey (Mud), Reese Witherspoon (Juniper), Michael Shannon (Galen)

Turbo (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Τούρμπο

Από τους δημιουργούς των ταινιών «Μαδαγασκάρη», «Kung Fu Panda» και «Οι Κρούντς» έρχεται μια τρισδιάστατη κωμωδία υψηλών ταχυτήτων με πρωταγωνιστή τον Τούρμπο, ένα σαλιγκάρι που ονειρεύεται να γίνει μια μέρα το γρηγορότερο σαλιγκάρι του κόσμου.

O Τούρμπο είναι ένα μικρό σαλιγκάρι με μεγάλα όνειρα. Δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τους ρυθμούς της ζωής του. Η εμμονή του με την ταχύτητα τον έχει μετατρέψει σε παραγκωνισμένο μέλος της αργής και προσεκτικής κοινωνίας των σαλιγκαριών. Παρότι εκείνος αρνείται να συμμορφωθεί, ξαφνικά, ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα η ζωή του Τούρμπο θα αλλάξει αφού αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να κινείται με απίστευτη ταχύτητα. Ξεκινά, λοιπόν, ένα απίθανο ταξίδι αψηφώντας κάθε δυσκολία με σκοπό να εκπληρώσει το όνειρό του: να συναγωνιστεί απέναντι στους καλύτερους στον αγώνα Indianapolis 500. Ο Τούρμπο, είναι το απόλυτο αουτσάιντερ που ασκεί το φαινομενικά αδύνατο έχοντας πάντα στο μυαλό του τη φράση «κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, κανένας ονειροπόλος δεν είναι μικρός».

Όταν συναντάμε τον Τούρμπο, εκείνος είναι ο «αλητάκος» της κοινότητας των σαλιγκαριών, τα μέλη της οποίας δεν έχουν μεγάλα όνειρα όπως εκείνος, αλλά τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα κοινωνικά στερεότυπα. Ο αδερφός του Τούρμπο, ο Τσετ, του οποίου το μόνο μέλημα είναι η ασφάλεια, αγαπά πολύ τον αδερφό του, αλλά θεωρεί πως όλη αυτή η εμμονή με την ταχύτητα μπορεί να είναι καταστροφική.

Καθώς, ο Τούρμπο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό να εκπληρώσει τα όνειρά του, βρίσκεται ξαφνικά πάνω από την γέφυρα ενός αυτοκινητοδρόμου μέσα στο καπό ενός σπορ αυτοκινήτου και συγκεκριμένα μέσα σε ένα νιτρομπούκαλο, με αποτέλεσμα να αλλάξει η μοριακή του δομή. Το ατύχημα αυτό – ή μάλλον ευτύχημα για τον Τούρμπο – τον μετατρέπει σε ένα σαλιγκάρι, το οποίο μπορεί να τρέξει με 200 χλμ. την ώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης