Η μουσική σκηνή του «Πέραν» παρουσιάζει το πρόγραμμα της και υπόσχεται ανατολίτικα μουσικά ταξίδια με αξιόλογους καλλιτέχνες που διασώζουν τη μουσική κληρονομιά της Πόλης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Κρανίδας (ούτι-τραγούδι), ο Νίκος Μουργελάς (κανονάκι) και η Μαρία Τερζάκη (τραγούδι-κρουστά) την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στις 22.30΄, θα βρίσκονται στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης», για ένα μουσικό ταξίδι από τα Γιάννενα και το Ζαγόρι έως την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, με παραδοσιακά, αστικά και καφέ αμάν τραγούδια.
Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.

Τι να συμβαίνει εκεί που σμίγουν από μόνα τους τα μακρινά; Η χάρη με τη δύναμη, το πάθος με το χιούμορ, η γλύκα με το παράπονο; Θα το ανακαλύψουμε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄.
Η Ασπασία Στρατηγού-τραγούδι, ο Βασίλης Μασσαλάς-κιθάρα και ο Δημήτρης Ρέππας-μπουζούκι, τρεις μουσικοί με πολύ καλή μεταξύ τους χημεία, που το διασκεδάζουν πραγματικά όταν βρίσκονται μαζί στη σκηνή, ενώνουν τα σημεία. Παίζουν και τραγουδούν ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «τραγούδια χημείας».
Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη μια Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, που είναι αφιερωμένη στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄. Μια σόλο παρουσίαση ορχηστρικών κομματιών, στο πρώτο μέρος, και τραγουδιών, στο δεύτερο, από τον δεξιοτέχνη του ακορντεόν και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα.

 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου, αλλά και την πρώτη περίοδο που ηχογραφήθηκε το ρεμπέτικο από τις φωνογραφικές εταιρίες που προσέτρεξαν στην Αθήνα από Ευρώπη και Αμερική για να καταγράψουν ένα καινούργιο, πλούσιο σε ηχοχρώματα και ρυθμούς είδος την εποχή εκείνη. Τον συνοδεύει στο τραγούδι και την κιθάρα ο Κώστας Καλαφάτης.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν», και αφορά στην παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή»


.
Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή.

 Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.

Αφιερωμένες -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.
Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00΄, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε. Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).
Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.30΄, η γνωστή ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Γιάννης Δριμάλας-κανονάκι, Ανδρέας Νιάρχος –αυλός/κρουστά, Κλεοπάτρα Βάγια-σάζι, Ήβη Μελιτσιάνου-σάζι.
Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου: o Βαγγέλης Κορακάκης στο «Πέραν»
Τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Βαγγέλη Κορακάκη φιλοξενεί στη σκηνή του το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις τρεις το μεσημέρι. Θα μας πει τραγούδια δικά του, αλλά και πολλά από τα καλύτερα λαϊκά άλλων δημιουργών. Μαζί του ο Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι-τραγούδι), η Ανατολή Μαργιόλα (τραγούδι), ο Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν) και ο Γιώργος Φουντούκος (κιθάρα).

Ο Βαγγέλης Κορακάκης γεννήθηκε στην Καισαριανή. Ήταν εννιά χρονών όταν πρωτοήρθε σε επαφή με το μπουζούκι. Από τότε συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές, κυκλοφόρησε πολλούς προσωπικούς δίσκους, εμφανίστηκε ζωντανά σε μουσικές σκηνές, συναυλίες, στην τηλεόραση. Και δεν έπαψε ποτέ να αποδεικνύει με το έργο του την αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι: «Εμείς δεν έχουμε τη σπουδαία τεχνολογία. Εκείνο που έχουμε εμείς, είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός…», είχε πει σε μια συναυλία στην Σέριφο.
Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
Λεωφόρος Δεκελείας 20 Νέα Χαλκηδόνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης