“Φρένο” στον καρκίνο των νεφρών φαίνεται ότι βάζει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 17 γραμμ. φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες είχαν 19% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου των νεφρών συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος μπορεί να είναι η απομάκρυνση των καρκινογόνων τοξινών από τα νεφρά, λόγω της ιδιότητας των φυτικών ινών να τις δεσμεύουν και να τις αποβάλλουν μέσω της πεπτικής οδού. Φυσικά σημαντική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των νεφρών είναι η κατανάλωση άφθονου νερού.

Οι φυτικές ίνες θα βοηθήσουν
– να χάσεις πιο εύκολα κιλά αφού θα χορταίνεις πιο εύκολα
– στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου σου
– παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό σου και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας) και την οδηγούν στο να αποβληθεί χωρίς να συσσωρευτεί στον οργανισμό σου.

Που θα τις βρεις

Φυτικές ίνες θα βρεις σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία (π.χ. στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια προτού γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι τα:

– δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. το σιτάρι μαζί με τον εξωτερικό φλοιό του, δηλαδή το πίτουρο),

– η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη,

– τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές),

– τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.),

– το μαύρο ρύζι, τα μαύρα ζυμαρικά,

– το ψωμί ολικής άλεσης,

– ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο,

– οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες,

– το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.

Πηγή: coremag.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης