της Φωτεινής Μπήτρου Γυμνάστρια

Σκέψου πόσες φορές έχετε πει ότι θα ξεκινήσετε γυμναστήριο μόνο και μόνο για να αθετήσετε, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες – την υπόσχεσή σας, γιατί είσασταν  πολύ απασχολημένοι, πολύ κουρασμένοι από τη δουλειά σας ή πονάγατε παντού. Κι όμως, γνώριζες ότι:
Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής, η σωστή παρακίνηση μπορεί να αυξήσει έως και 70% την πιθανότητα να σηκωθείς από τον καναπέ και να παραμείνετε πιστοί στο λόγο σας. Αντίθετα, οι ίδιες έρευνες σημειώνουν ότι η αφοσίωσή σας στην άσκηση μειώνεται, αν ο μοναδικός στόχος σας είναι η απώλεια βάρους. Αν, λοιπόν, ψάχνετε για μια καλύτερη πηγή έμπνευσης, σας παρουσιάζουμε λόγους που θα σας δώσουν το καλύτερο κίνητρο για να βάλετε  τα αθλητικά σας παπούτσια… για τα καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Βελτίωσε τις γλωσσικές ικανότητές σου….Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που συνηθίζουν να τρέχουν στο διάδρομο για δύο τρίλεπτα με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 2 λεπτών, μαθαίνουν καινούριες λέξεις πιο γρήγορα σε σχέση με άτομα που δεν ασκούνται. Η άσκηση πάνω σε διάδρομο αυξάνει τη ροή του αίματος και οξυγονώνει τον εγκέφαλό σου. Έτσι, επηρεάζει σημαντικά τα σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν την οργάνωση και τη μνήμη σου. Δοκίμασέ το,την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να απομνημονεύσεις κάποιο κείμενο (π.χ. τις φράσεις που μαθαίνεις για το καλοκαιρινό σου ταξίδι στην Ισπανία), τρέξε λιγάκι ή ανεβοκατέβα μια σκάλα 2-3 φορές προτού ξεκινήσεις το διάβασμα. Θα δεις ότι πράγματι υπάρχει διαφορά.

2. Αν υποφέρεις από πόνους στα γόνατατον αυχένα ή την πλάτη σου  μην περιμένεις ότι θα εξαλειφθεί με το να κάθεσαι στο σπίτι και να ξεκουράζεσαι βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά. Οι υγιείς ενήλικες, που κάνουν σε μόνιμη βάση κάποιο είδος αερόβιας άσκησης, υποφέρουν λιγότερο από μυοσκελετικούς πόνους. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά την άσκηση, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, το «φυσικό» παυσίπονο του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, γίνεσαι λιγότερο ευάλωτος σε τραυματισμούς στους μυς και τους τένοντες. Δοκίμασέ το! Κάνε γιόγκα δύο  φορές την εβδομάδα. Αναπτύσσει  την ευλυγισία και την κίνησή σου ενώ, παράλληλα, μειώνει τον πόνο.

3. Αύξησε τις επαγγελματικές επιδόσεις σου. Ένας ενεργητικός τρόπος ζωής θα σε βοηθήσει να γίνεται πιο αποτελεσματικοί στην καθημερινότητά σας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε ασκήσεις στο χώρο εργασίας τους, αναφέρουν ότι σκέφτονται με περισσότερη διαύγεια, είναι πιο αποτελεσματικοί και έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους συναδέλφους τους. Δοκίμασέ το  και σύ,αντί να κάθεσαι μπροστά από τον Η/Υ για ώρες, προτίμησε να σηκωθείς και να κάνεις μια βόλτα (10′-15′) γύρω από που εργάζεσαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Γνώριζες οτι το οδοντικό νήμα και το συχνό βούρτσισμα δεν είναι τα μόνα όπλα που έχεις ενάντια στην τερηδόνα; Η άσκηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς αποτρέπει την περιοδοντίτιδα με τον ίδιο τρόπο που «σταματάει» και τις καρδιακές παθήσεις: μειώνοντας την παραγωγή της Γ-αντιδραστικής πρωτεΐνης στο αίμα. Δοκίμασέ το  Πέρα από την άσκηση, προγραμμάτισε έναν καθαρισμό δοντιών 2 φορές το χρόνο ή πιο συχνά αν ο οδοντίατρός σου θεωρεί ότι έχεις πρόβλημα με τα ούλα σου.

5. Κοιμήσου βαθιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο μεγαλώνουμε κοιμόμαστε πιο ελαφριά καθώς αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου μας.  Παρ” όλα αυτά, με την άσκηση μπορείς να αποχαιρετήσεις τον ανήσυχο ύπνο. Γυναίκες από 60 ετών και πάνω που περπατάνε ή κάνουν γυμναστική περίπου 4 ώρες την εβδομάδα, διακόπτουν τον ύπνο τους λιγότερο και κοιμούνται αρκετά παραπάνω από εκείνες που δεν ασκούνται καθόλου.  Βάλε στόχο να ασκείσαι για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Έτσι θα κάνεις καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο.

6. Γέμισε θετική ενέργεια .Η συχνή και συστηματική άσκηση αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ευνοεί την απελευθέρωση σεροτονίνης που ενισχύει θετικά τη διάθεσή σου. Αν έχεις τις «μαύρες» σου, ένας χαλαρός περίπατος (15-20 λεπτά) θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα. Επίσης, βάλε στόχο να ασκείσαι καθημερινά για 40 λεπτά για να έχεις μόνιμα θετική ενέργεια.

7. Πες αντίο στις ιώσεις. Η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό. Έρευνες σε γυναίκες 50-75 ετών, έδειξαν ότι εκείνες που ακολουθούν ένα 45λεπτο πρόγραμμα καρδιοτονωτικών ασκήσεων, 5 φορές την εβδομάδα, παρουσιάζουν 33% λιγότερα κρυολογήματα, συγκριτικά με όσες κάνουν stretching μία φορά την εβδομάδα.
Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις γι” αυτό μην αφήνεις τον εαυτό σου να ξεφεύγει από τα όρια. Περισσότερα από 90 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο) μπορεί να καταπονήσουν τον οργανισμό σου.

Και αν έχεις αμφιβολία για όλα τα παραπάνω δεν έχεις παρά να το διαπιστώσεις μόνος σου τώρα!Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις τώρα !

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης