Δηλώνω εξαρχής ότι είμαι φανατικός οπαδός των Shoot’Em Up, είτε πρόκειται για ισομετρικά, είτε για οριζόντιου scrolling, κάθετου scrolling και ότι άλλο υπάρχει εκεί έξω. Το Jamestown: Legend of the Lost Colony είναι ένα κάθετου scrolling shoot’em up που δημιουργήθηκε από την ανεξάρτητη developer Final Form Games. Έρχεται να μας θυμίσει τις ατελείωτες ηρωικές ώρες που περάσαμε στα «ουφάδικα», ταΐζοντας με κέρματα τα αδηφάγα μηχανήματα, στην προσπάθειά μας να επιβιώσουμε ένα ακόμα κύμα εχθρικών διαστημοπλοίων σε αριστουργήματα όπως τα Raiden.

Η Final Form Games ιδρύθηκε το 2009 από τρεις φίλους που αποφάσισαν να ενώσουν τις προγραμματιστικές τους γνώσεις για να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα προϊόν στην αγαπημένη τους (και αγαπημένη μας) video game κουλτούρα. Μετά από σκληρή δουλειά και μπόλικο brainstorming, κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2011 το Jamestown, ένα κλασικό Shoot’em up με φανταστικό σενάριο και τρομερή δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Run and Gun!
Αν σας αρέσουν τα σενάρια εναλλακτικής ιστορίας θα εντυπωσιαστείτε από την ευφάνταστη υπόθεση του Jamestown. Η πλοκή ξεκινά το 1619 σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο πρωταγωνιστής μόλις έχει βγει από την φυλακή και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στον πλανήτη Άρη που αποτελεί Βρετανική αποικία. Την εν λόγω αποικία οι Άγγλοι την ονόμασαν «Νέο Κόσμο». «Σαλπάροντας» για τον Κόκκινο Πλανήτη, ο ήρωας σας αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή του είναι ελαφρώς προβληματική. Ισπανικές στρατιές και ορδές από Αρειανούς χτυπούν ανελέητα τις βρετανικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο του πλανήτη και εσείς βρίσκεστε ξαφνικά σε διασταυρωμένα πυρά.

Η μόνη λύση για να ξεφύγετε από αυτό τον κυκεώνα είναι το καλοφτιαγμένο διαστημόπλοιο σας που χρησιμοποιείτε ως μεταφορικό μέσο και πανίσχυρο όπλο για να εξαφανίσετε τις χιλιάδες αντιπάλους που θα προσπαθήσουν να σας συντρίψουν. Εκτός από τον απλοϊκό πρόλογο του Jamestown που θα σας παρουσιάσει επιδερμικά την υπόθεση, θα απολαύσετε κάμποσες στατικές εικόνες και text που θα σας θυμίσουν για τα καλά τις εισαγωγές στην λατρευτή Amiga. Κλείνοντας με την πλοκή του Jamestown, στο “shoppe” του (όπως γράφεται χαρακτηριστικά) μπορείτε να αγοράσετε μια χιουμοριστική εξέλιξη της όλης ιστορίας που θα σας θυμίσει λίγο τον Βαρόνο Μινχάουζεν. Για τόσο ψέμα μιλάμε.


Raiden 3 κανείς;
Αν έχετε παίξει έστω και ένα κλασικό Shoot’em up κάθετου scrolling θα πάρετε το κολάι του Jamestown μέσα σε δευτερόλεπτα. Υπό τον έλεγχό σας έχετε ένα ταχύτατο και βαριά οπλισμένο αεροσκάφος. Κάθε stage ξεκινά με το αεροσκάφος σας στο κάτω μέρος της οθόνης και την πίστα να σκρολάρει προς τα κάτω. Οι εχθρικές λεγεώνες ξεπροβάλλουν από όλα τα μέρη της οθόνης χωρίς καμία προειδοποίηση και εσείς πρέπει να τις γαζώνετε ανελέητα με τον οπλισμό σας. Εκτός από τους ιπτάμενους εχθρούς, θα αντικρίσετε δεκάδες επίγειους στόχους οι οποίοι είτε θα πυροβολήσουν προς το μέρος σας, είτε έχουν την κακή συνήθεια να ανατινάζονται, εξαπολύοντας δεκάδες θανατηφόρες βολές που σκεπάζουν όλη την οθόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους «εκρηκτικούς» αντιπάλους σας, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ένας σοβαρός αριθμός από ιπτάμενα bots που ξεπετάγονται μέσα από τρύπες του εδάφους και αρχίζουν να κυνηγούν το αεροσκάφος σας. Αν δεν τα εξολοθρεύσετε και απλά τα αποφύγετε, θα συνεχίσουν να σας ακολουθούν μέχρι το τέλος της πίστας, εκτελώντας κυκλικούς ελιγμούς γύρω από το διαστημόπλοιό σας. Η μεγάλη ατραξιόν σας περιμένει υπομονετικά στο τέλος του εκάστοτε stage και δεν είναι άλλη από ένα δυνατό boss.

Τα bosses είναι κολοσσιαία motherships με αρκετές συστοιχίες όπλων φορτωμένες πάνω τους και ξεχωριστά parts. Σαρώνοντας με τα λέιζερ σας τις συστοιχίες τους, οι βολές που εξαπολύουν μειώνονται ανάλογα ενώ η διαδικασία πλήρους εξόντωσής τους μοιάζει με το καθάρισμα ενός κρεμμυδιού. Κάθε «στρώμα» του boss που συντρίβετε, ξεκολλάει εμφανίζοντας το επόμενο στρώμα μέχρι να λιανίσετε και το τελευταίο στρώμα, διαολοστέλνοντάς τον.

Out for Blood
Ένας τομέας του Jamestown που θα ήθελα να μην ακολουθεί τις παραδοσιακές συνταγές του είδους είναι ο αριθμός των levels. Δυστυχώς διαθέτει μόνο πέντε που διαρκούν μερικά λεπτά εξωφρενικής δράσης και πώρωσης. Ευτυχώς οι δημιουργοί του παιχνιδιού σκαρφίστηκαν μερικές ωραίες ιδέες για να ενισχύσουν το replayability του.

Πατώντας Start Game θα δείτε τον χάρτη των πέντε περιοχών που πρέπει να ισοπεδώσετε με τα πυρά σας. Κλικάροντας πάνω τους θα διαβάσετε μια μικρή περιγραφή τους και πέντε κουτάκια που καθρεφτίζουν τα ισάριθμα επίπεδα δυσκολίας. Τα τέσσερα πρώτα ξεκλειδώνονται όσο παίζετε τα levels στο ανώτερο κάθε φορά επίπεδο δυσκολίας ενώ το Judgement πρέπει να το αγοράσετε από το Shoppe.

Μετά τα επίπεδα δυσκολίας, το Gauntlet mode αποτελεί καλό κίνητρο για να ξαναπαίξετε τα ποικίλα stages. Ξεκινώντας από το πρώτο level συνεχίζετε να παίζετε μέχρι να τελειώσουν τα 2 credits (1 credit = 3 ζωές) που σας δίνονται. Όσο πιο μακριά προχωρήσετε, τόσο περισσότερο χρήμα θα βγάλετε για να το ξοδέψετε μετά στο Shoppe που αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για να λιώσετε τα πέντε βασικά stages. Είναι ένα μικρομάγαζο με 12 «προϊόντα» που θα αγοράσετε στάνταρ. Τα σημαντικότερα είναι οι τέσσερεις διαφορετικές μορφές του αεροσκάφους σας, απαραίτητες αν θέλετε να προχωρήσετε πέρα από την… αρχική οθόνη. Στη συνέχεια θα ψωνίσετε σίγουρα το Gauntlet mode και τα τέσσερα Challenge packs.

Jamestown: Challenge Everything
Τα Challenge packs συνδέονται άμεσα με τον δεύτερο συχνότερο in-game προορισμό σας μετά τα stages του σεναρίου. Αναφερόμαστε στην απολαυστική ενότητα Bonus Levels όπου θα αντιμετωπίσετε συνολικά 20 σκληροπυρηνικές προκλήσεις. Αυτές διαιρούνται σε 3-4 διαφορετικά themes που επαναλαμβάνονται σταδιακά με αυξανόμενη δυσκολία.

Το ένα theme ασχολείται με την αντοχή σας στα εχθρικά πυρά για συγκεκριμένα δευτερόλεπτα, κάτι τρομερά δύσκολο αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για οθόνες τίγκα στις ριπές και στα αεροσκάφη. Ένα άλλο theme σας ζητά να συγκεντρώσετε ένα ποσό πόντων στον δοθέντα χρόνο. Η δυσκολία σε αυτό έγκειται στο σωστό timing που πρέπει να χτυπήσετε ειδικούς στόχους για να σας ρίξουν περισσότερα χρήματα αλλά και στο πόσο θα παραμείνετε σε vaunt mode.

Το τρίτο theme είναι το «πυρετογόνο» ταξίδι σας σε πίστες με μπόλικα δαχτυλίδια που πρέπει να αγγίξετε με συγκεκριμένη σειρά. Αν χάσετε έστω και ένα επειδή εκείνη την στιγμή μανουβράρατε αλλού για να αποφύγετε τα πυρά τότε…καταστραφήκατε. Για μένα πάντως το καλύτερο challenge είναι το Luge. Εκεί πρέπει να περάσετε «αέρα» ένα stage με πολλούς και σκληρούς εχθρούς και να συντρίψετε το διπλό boss που καραδοκεί στο τέλος.

Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!
Η συντριβή αλλεπάλληλων κυμάτων από σκάφη με μοναδικό σκοπό της ύπαρξης τους να σας λιανίσουν, επιβάλλει την κατοχή διαστημοπλοίων με τεράστια δύναμη πυρός. Τέσσερα σκάφη τίθενται στην διάθεση σας για να κερδίσετε τον πόλεμο και το καθένα κουβαλάει δύο ξεχωριστές επιθέσεις. Το πρώτο ονομάζεται beam και η βασική του επίθεση είναι ένα λέιζερ διασποράς που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της οθόνης μπροστά από το σκάφος σε σχήμα βεντάλιας. Η εναλλακτική επίθεση του περιλαμβάνει μια πανίσχυρη, ευθύβολη ακτίνα λέιζερ που προκαλεί τρομερό damage σε ότι χτυπήσει.

Το δεύτερο αεροσκάφος που θα αποκτήσετε ακούει στο όνομα gunner. Το απλό attack του είναι μια αξιοπρεπής ριπή που χτυπάει ότι σας πλησιάσει στην νοητή ευθεία μπροστά από το διαστημόπλοιο σας. Το δεύτερο attack του είναι μια ημισεληνοειδής ριπή που μπορείτε να την κατευθύνετε σε όποιο μέρος της οθόνης θέλετε. Το τρίτο διαστημόπλοιο σας είναι το charge. Η αρχική του επίθεση είναι μια ριπή αρκετά δυνατή για να συντρίψει τους λιγότερο ανθεκτικούς επιτιθέμενους. Για τους ισχυρότερους, το charge φορτίζει ασταμάτητα μια ενεργειακή σφαίρα που, μόλις φτάσει το μέγιστο μέγεθος της, την εξαπολύετε και σβήνει για πλάκα ακόμα και τα όπλα που χρησιμοποιούν τα bosses.

Η τελευταία σας ελπίδα ενάντια στις ορδές των εξωγήινων είναι το bomber, ένα αεροσκάφος με την μοναδική ιδιότητα να πυροδοτεί τις βολές του. Μπορεί οι ριπές του να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρές αλλά η πυροδότησή τους την κατάλληλη στιγμή λειτουργεί σαν βόμβα στα «θεμέλια» των διαστημοπλοίων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Το Jamestown είναι ένα καλό πρόγραμμα για να εξασκήσετε την ικανότητα multitasking, την παρατηρητικότητα και τα αντανακλαστικά σας.

Το απλοϊκό interface του Jamestown είναι πιστό στα επικά Shoot ‘em up των coin-οps. Μόνο τέσσερα κουμπιά θα έχετε στην διάθεση σας in-game και το ένα εξ’ αυτών είναι το pause. Τα υπόλοιπα τρία ενεργοποιούν αντίστοιχα τα δύο είδη επιθέσεων και το vaunt (το σούπερ όπλο). Σας προτείνω να τοποθετήσετε την πρώτη επίθεση σε κάποια από τις «σκανδάλες» gamepad διότι είναι το μόνο button που θα έχετε συνέχεια πατημένο. Όταν χρησιμοποιείτε την εναλλακτική επίθεση, ακόμα και όταν είναι ενεργοποιημένη η βασική επίθεση, κυριαρχεί η δεύτερη.

Beat and shoot them up!
Το vaunt είναι το υπέρτατο όπλο για να επιβιώνετε σε αδύνατες καταστάσεις και να μαζεύετε χοντρά λεφτά. Πάνω αριστερά στην οθόνη βρίσκεται μια μπάρα που γεμίζει όσο μαζεύετε coins από τα συντρίμμια των εχθρών. Μόλις τιγκάρει, πατάτε το button του vaunt και συμβαίνουν τα εξής υπέροχα: μια ενεργειακή ασπίδα σας καλύπτει για μερικά δευτερόλεπτα, κάνοντάς σας άτρωτους και ταυτόχρονα, οι ριπές σας ισχυροποιούνται σημαντικά. Όσο μαζεύετε coins, παραμένετε σε vaunt mode, σκορπίζοντας τον θάνατο στις επιτιθέμενες λεγεώνες. Αν πατήσετε το vaunt button ενώ είστε σε vaunt mode, η αντίστοιχη μπάρα θα παγώσει για λίγη ώρα και το μόνο που θα βγάλετε είναι μερικά δευτερόλεπτα προστασίας από τα εχθρικά λέιζερ.

Προσωπικά θεωρώ τα beam και charge τις καταλληλότερες επιλογές για να διαλύσετε το Jamestown. Το beam έχει συναισθηματική αξία διότι οι βολές του είναι πανομοιότυπες με τις ριπές των δύο αεροσκαφών του Raiden και ο συνδυασμός τους μπορεί να βγάλει από την μέση κάθε αντίπαλο. Το charge είναι ιδανικό για τα boss battles όπου η δύναμη πυρός έχει τον πρώτο λόγο. Χρησιμοποιώντας το θα δείτε την ενέργεια των bosses να μειώνεται σαν… φυτίλι. Τέλος, δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για το A.I. στο Jamestown γιατί τα εχθρικά διαστημόπλοια με το που εισέρχονται στην οθόνη, αρχίζουν να συγκλίνουν μαζί με τις βολές τους προς το μέρος σας, λες και τους τραβάτε σαν μαγνήτης.

Προσωπικά αγάπησα το Jamestown λιώνοντας όλα τα challenges σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Τα πέντε stages απαιτούν γύρω στη μία ώρα, τα bonus stages άλλη μία, συνεπώς η διάρκεια ανέρχεται μόλις στις δύο ώρες. Τώρα όσον αφορά το replayability, αν πολλαπλασιάσετε τις δύο παραπάνω ώρες με τα πέντε επίπεδα δυσκολίας τότε έχετε μια αντοχή στο χρόνο γύρω στις 8-10 ώρες.


Τέσσερεις εναντίον όλων
Το multiplayer mode του Jamestown είναι ιδανικό αν έχετε τρεις φίλους σας εξίσου πωρωμένους με τα Shoot ‘em up. Κάθε παίκτης επιλέγει το αεροσκάφος που επιθυμεί ενώ δεν υπάρχει περιορισμός που να απαγορεύει να επιλέξετε και οι τέσσερις ίδιου τύπου όχημα. Είναι απερίγραπτος ο αριθμός των πυρών σε τετραπλό multiplayer οπότε φροντίστε να χωρίσετε την οθόνη ανά ζεύγη, δύο στη δεξιά και δύο στην αριστερή πλευρά. Το multiplayer mode είναι ο διασκεδαστικότερος τρόπος να τερματίσετε το Jamestown στο ύψιστο επίπεδο δυσκολίας.

Old school graphics
Αν σας δείξει κάποιος το Jamestown χωρίς να σας πει σε τι format είναι μπορεί να νομίζετε ότι βλέπετε παιχνίδι σε Amiga ή coin–op. Διαθέτει μέτρια γραφικά με αρκετό πιξέλιασμα αν τα βάλετε στο… μικροσκόπιο, καλοσχεδιασμένα διαστημόπλοια και πολύχρωμα πυρά που δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα στην οθόνη. Το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στις λεπτομέρειες του φόντου, όσο μπορέσετε να τις παρακολουθήσετε βέβαια με τον χαμό που γίνεται. Από το μοναδικό steam-punk background των περισσότερων stages μέχρι τους βρετανούς στρατιώτες που τρέχουν και πυροβολούν στο έδαφος, τα ιπτάμενα καράβια που σταθμεύουν σε εναέρια λιμάνια και τα σκιάχτρα στους αγρούς, θα εντυπωσιαστείτε από την ευφάνταστη αισθητική του.

Στον τομέα του ήχου τα πράγματα είναι ικανοποιητικά. Τα ηχητικά εφέ περιλαμβάνουν διαφορετικούς ήχους για κάθε όπλο που χρησιμοποιείτε, εκκωφαντικές εκρήξεις και φυσικά μια κατάλληλη μουσική επένδυση. Το soundtrack έχει μιλιταριστική χροιά στην αρχή ενώ το άκουσμα λαμβάνει δραματικό τόνο όσο προχωράει το level και πλησιάζει το boss. Δεν λείπουν και οι εξωτικές μελωδίες που θα σας θυμίσουν ταινίες με τον Zorro ή Lawrence της Αραβίας.

Visit Jamestown
Αν είστε νοσταλγός των παλιών Arcade Shoot ‘Em Up τύπου 1942 ή Aero Fighters και στόχος σας είναι η αγνή διασκέδαση, τότε το Jamestown σας καλύπτει απόλυτα. Δεν έχετε αντικρίσει πιο σκληροπυρηνικές μάχες σε κανένα Shoot ‘em up του παρελθόντος και του παρόντος ενώ το multiplayer mode του θα γίνει μόνιμη συνήθειά σας και των φίλων σας. Το πενιχρό κόστος των 8 ευρώ στο Steam δεν αξίζει καν συζήτηση για ένα «διαμάντι» που θα σας απασχολήσει αρκετές ώρες.

Θετικά:
– Ατελείωτη σφαγή
– Κλασική Shoot ‘em up αισθητική και gameplay
– Ποικιλία εχθρών
– Πολλά challenges και απολαυστικά steam achievements
– Δυνατή μουσική και ηχητικά εφέ

Αρνητικά:
– Μέτρια γραφικά
– Λίγες πίστες
– Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.3

Ετοιμαστείτε για πολλές ώρες «καψίματος».

Γιάννης Μοσχονάς

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης