Μία νέα μελέτη από την Αγγλία και την Αμερική έδειξε ότι οι γυναίκες, που έχουν υποστεί μία αποβολή ή ενδομήτριο θάνατο, υποφέρουν από ψυχολογικά συμπτώματα που διαρκούν χρόνια.

Είναι γνωστό ότι περίπου 15% των γυναικών αποβάλλουν στους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Από αυτές τις γυναίκες, η συντριπτική πλειοψηφία θα έχουν μια ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη στο εγγύς μέλλον.
Μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής ξεπερνούσαν γρήγορα την «αρνητική» αυτή εμπειρία, όταν έμεναν έγκυες με το επόμενο παιδί. Παρόλα αυτά, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες συνεχίζουν να αισθάνονται άσχημα ψυχολογικά, εκδηλώνοντας υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, κατά τη διάρκεια της επόμενης εγκυμοσύνης έως και 3 χρόνια μετά από τη γέννηση του παιδιού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της εγκυμοσύνης, γεγονός που συχνά αμελούν οι επαγγελματίες υγείας. Η μελέτη συστήνει οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής να λαμβάνουν περισσότερη υποστήριξη από μαίες και γιατρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, συστήνουν προσοχή ώστε να εντοπίζονται νωρίς εκείνες οι γυναίκες οι οποίες συνεχίζουν να αισθάνονται παρόμοια μετά την εγκυμοσύνη, υπό τη μορφή της επιλόχειας κατάθλιψης.


Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης