Πότε μία γυναίκα χρειάζεται κολποσκόπηση;

Μία γυναίκα χρειάζεται κολποσκόπηση όταν το τεστ Παπ δείχνει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (δυσκαρύωση). Μία στις 10 γυναίκες θα έχει Παπ τεστ που δεν είναι φυσιολογικό. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από την κολποσκόπηση, η οποία θα εντοπίσει την έκταση των αλλοιωμένων κυττάρων στον τράχηλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε μία γυναίκα δεν χρειάζεται κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση δεν βοηθάει αν η γυναίκα έχει φυσιολογικό τεστ Παπ. Αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον γιατρό και τη γυναίκα, αν δείξει κάποιες ύποπτες περιοχές στον τράχηλο! Συνεπώς, γυναίκες με κάποια πάθηση του τραχήλου που είναι εμφανής στο γυμνό μάτι, με φυσιολογικό τεστ Παπ (πολύποδες, τραχηλίτιδα κ.ά.), δεν χρειάζονται κολποσκόπηση.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μια απλή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο. Με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών, ο γιατρός βάφει τον τράχηλο της μήτρας και αναζητεί περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα που έχουν εντοπιστεί στο τεστ Παπ. Αν υπάρχουν εμφανώς τέτοιες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε μικρές βιοψίες, ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της βλάβης. Οι βιοψίες αυτές δεν πονάνε ή στη χειρότερη περίπτωση η γυναίκα νιώθει ένα μικρό τσίμπημα. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, μπορεί να χρειαστεί απλή παρακολούθηση ή θεραπεία που γίνεται στο νοσοκομείο.

Γιατί η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται από γιατρό που έχει πιστοποίηση;

Η κολποσκόπηση δεν είναι βασική εξέταση που μαθαίνει ο γυναικολόγος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Υπάρχουν πολλά «λεπτά» σημεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η έκταση και η σοβαρότητα της βλάβης εκτιμάται από τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να έχει την εμπειρία αρκετών περιστατικών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να ληφθούν βιοψίες από τα ενδεδειγμένα σημεία και όχι από περιοχές που μπορεί να είναι υγιείς (κάτι τέτοιο θα δώσει λαθεμένα καθησυχαστικά αποτελέσματα). Επιπλέον, χρειάζεται εμπειρία, ώστε ο γιατρός να συνεκτιμήσει το Παπ τεστ, την εικόνα της κολποσκόπησης και το αποτέλεσμα της βιοψίας.

Ένα συχνό πρόβλημα είναι ο γιατρός να προβαίνει σε θεραπεία όταν οι βλάβες στον τράχηλο δεν είναι αξιόλογες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι, ενώ οι ίδιες οι βλάβες δεν προκαλούν γενικά προβλήματα γονιμότητας ή στην εγκυμοσύνη, κάποιες θεραπείες μπορεί να έχουν τέτοιες επιπτώσεις. Οι γιατροί που πραγματικά ενδιαφέρονται να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση στην κολποσκόπηση μέσα από διαδικασία έγκυρων εξετάσεων που διοργανώνουν οι Επιστημονικές Εταιρείες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέτοιου τύπου πιστοποίηση εξασφαλίζει στη γυναίκα ότι ο γιατρός γνωρίζει το αντικείμενο της κολποσκόπησης και μπορεί να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία το πρόβλημά της.


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης