Zougla Newsroom

Ποτέ οι κυβερνήσεις δεν τα πήγαιναν καλά με τις θεομηνίες. Είτε αυτές ήταν καύσωνας και πυρκαγιές, είτε βαριές χιονοπτώσεις, είτε σφοδρές καταιγίδες. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καλές σχέσεις με τα καιρικά φαινόμενα. Ο λόγος είναι απλός. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν καλύτερα από όλους την κατάσταση των υποδομών της χώρας. Ξέρουν πως δεν δαπανώνται τα κονδύλια σωστά, πως δεν γίνεται συντήρηση σωστά, πως δεν εφαρμόζονται οι κανόνες καλής λειτουργίας των υποδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω απ΄ όλα όμως ξέρουν ότι κατά την κατασκευή τους οι υποδομές δεν στήθηκαν όπως έπρεπε. Ο λόγος είναι και πάλι πολύ απλός. Ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που δαπανήθηκαν πήγαιναν στις τσέπες των ημετέρων.

Μας πείραξε πολύ ως έθνος όταν κάποιος από τους τελευταίους πρωθυπουργούς που πέρασαν από το Μαξίμου ομολόγησε δημόσια πως στην Ελλάδα βασιλεύει η διαφθορά. Τελικά τα αρνητικά σχόλια για τον πρωθυπουργό αυτόν δεν είχαν να κάνουν με τη νομολογία, αλλά με την αλήθεια που έκρυβε μέσα της.

Εδώ και 72 ώρες η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία είχε προαναγγελθεί, σαρώνει τη χώρα. Τις τελευταίες 48 ώρες η «Μήδεια» πλήττει σφοδρά την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τα νησιά. Η χώρα έχει να δει τέτοια κακοκαιρία από το 2004.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες θα ανέμεναν πως από τη συσσωρευμένη πείρα των τελευταίων ετών ο κρατικός μηχανισμός και οι κυβερνώντες θα είχαν λάβει κάποια μέτρα, τουλάχιστον για να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Αντ’ αυτού, εδώ και 48 ώρες, η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια και οι Σποράδες έχουν αφεθεί στο έλεος του χιονιά.

Όταν κανείς αναφέρεται στην Αττική, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως αναφέρεται στον μισό πληθυσμό της χώρας. Θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφέστερο πως η αναφορά στην Αττική σημαίνει πως μιλάμε για το τμήμα εκείνο της Ελλάδας που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Με λίγα λόγια, μιλάμε για τον πυρήνα και την καρδιά αυτού του τόπου. Εδώ και 48 ώρες, στις περιοχές από το Καπανδρίτι έως το Μενίδι και από τους Θρακομακεδόνες έως τον Σκαραμαγκά, καθώς και από την Πεντέλη, τον Διόνυσο, τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα, τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, τη Δροσιά, τη Νέα Ερυθραία έως και τη Νέα Ιωνία, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ζουν χωρίς ηλεκτρικό και μάλιστα σε ορισμένες τμήματα και χωρίς νερό.

Οι καταστροφές από τις πτώσεις των δέντρων στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος είναι τεράστιες. Δεν αρκούν όμως τα συνεργεία τα οποία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν τον τόπο. Μπορεί να εμφανίστηκε κάποιο εκχιονιστικό στο Κολωνάκι, δίπλα ακριβώς από την πρωθυπουργική κατοικία. Μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο αλλά είναι αλήθεια. Στις βόρειες όμως περιοχές της Αττικής, καθώς και στα ανατολικά της Περιφέρειας, τα εκχιονιστικά δεν κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά τους, διότι απλώς ο αριθμός τους δεν ήταν αρκετός.

Ολόκληρα προάστια όπου ζει ο κόσμος της δουλειάς, συνταξιούχοι, μικρά παιδιά, υπάλληλοι κάθε είδους αποκλείστηκαν αμέσως. Χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, οι πολίτες αυτοί αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάζουν. Δεν είναι όμως αυτή η δουλειά τους. Οι πολίτες αυτοί πρέπει να απολαμβάνουν κυρίως σε αυτές τις δύσκολες ώρες τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών που το κράτος οφείλει να τους εξασφαλίσει.

Πόσοι άραγε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που κάνουν καθημερινά χρήση αναπνευστήρα με οξυγόνο αντιμετώπισαν ζητήματα λόγω της διακοπής του ρεύματος;

Πόσοι νεφροπαθείς που είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία και στις κλινικές για αιμοκαθάρσεις δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν λόγω των κλειστών δρόμων από το χιόνι;

Πόσα νοικοκυριά με νεογέννητα και μικρά παιδιά αντιμετώπισαν προβλήματα με τη θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο;

Πόσοι ηλικιωμένοι άνθρωποι σε όλες αυτές τις περιοχές που προαναφέραμε δεν μπόρεσαν να έχουν τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης;

 

Δύο νεκροί από διακοπή ρεύματος

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, δύο συνάνθρωποί μας με αναπνευστικά προβλήματα, έχασαν τη ζωή τους λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, αφού υποστηρίζονταν με μηχάνημα οξυγόνου. 

Η μόνη απάντηση που βρήκε να δώσει ο κύριος πρωθυπουργός σε όλα αυτά μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με τους συμβούλους του ήταν η περίφημη προτροπή προς τους πολίτες να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις. Ωσάν να μη συνέβαινε τίποτα σε αυτή τη χώρα, ο κύριος Μητσοτάκης την Τρίτη το πρωί εθεάθη στο Κολωνάκι μπροστά από γνωστή καφετέρια να ποζάρει για σέλφι με δύο πολύ γνωστά πρόσωπα της φιλικής προς αυτόν δημοσιογραφικής παρέας.

Αλαζονεία; Απρέπεια; Αγένεια; Ανοησία; Διαλέγετε και παίρνετε…

Οι περιοχές που προαναφέρθηκαν στην αρχή δεν ανήκουν στην ευρύτερη γνωστή κατηγορία των βορείων προαστίων. Όχι, δεν μιλάμε για περιοχές πλούσιων ανθρώπων με υπηρετικό προσωπικό και βοήθειες παντός είδους. Μιλάμε για περιοχές όπου διαμένουν άνθρωποι του μόχθου. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι που εργάζονται ή που εργάστηκαν και τώρα είναι συνταξιούχοι. Άνθρωποι που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα μέσα σε συνθήκες αφόρητης κρίσης.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιεσμένοι. Από την οικονομία κατ΄ αρχάς, από την πανδημία στη συνέχεια και από 11 χρόνια συνεχούς τριβής με το άγνωστο. Αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον αξίζουν τον σεβασμό της πολιτείας.

Ο πρώην και ο νυν υπουργός Ενέργειας, πέρα από τη συγγνώμη που οφείλουν, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την κατάντια των υποδομών παραγωγής και διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να μας ενημερώσει όλους για το πώς υλοποιείται το πρόγραμμα συντήρησης των υποδομών αυτών. Πότε, πού, ποιοι και πόσο.

Αυτά δεν είναι θεωρητικά ερωτήματα. Είναι υποχρέωση των κυβερνώντων να ενημερώσουν τους πολίτες για τους λόγους για τους οποίους η πολιτεία οδηγήθηκε για άλλη μια φορά σε αυτό το απόλυτο φιάσκο.

Τέλος ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να μας εξηγήσει επιτέλους και μάλιστα με πειστικό τρόπο τι είναι τελικά αυτό το επιτελικό κράτος που μας έχει ανακοινώσει. Θα πρέπει να μας το κάνει «πενηνταράκια» για να το κατανοήσουμε. Διότι, όπως φαίνεται, κάτι άλλο είχε στο μυαλό του αλλά σε κάτι το εντελώς διαφορετικό κατέληξε. Οι πολίτες όμως δεν φταίνε σε τίποτα αλλά ούτε έχουν καμία διάθεση να υπομένουν τις επιπτώσεις από τους επιτελικούς πειραματισμούς του Μαξίμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης