Ελλείψεις φαρμάκων ενδέχεται να επιφέρει στην αγορά η μεταβατική Αγορανομική Διάταξη για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοβιομήχανοι.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προχωράει στην εφαρμογή της από την προσεχή Δευτέρα, παρά τις αντιρρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτω από την πίεση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή των δαπανών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχώρησε σε άμεση περικοπή τιμών με στόχο την εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ το μήνα.

Το δελτίο που θα εκδοθεί την Παρασκευή και θα ισχύσει από τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα περιλαμβάνει τις νέες μειωμένες τιμές 12.500 φαρμάκων, εκ των οποίων στην εγχώρια αγορά κυκλοφορούν τα 6.500 και εξ΄ αυτών τα 2.500 είναι πρωτότυπα και τα υπόλοιπα, αντίγραφα.

Στις νέες αυτές τιμές, θα συμπεριληφθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ ενώ σημειώνεται ότι ο υπολογισμός των μειώσεων έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο από ότι γινόταν μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή η μείωση της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων ακολουθεί μια κλίμακα από όπου προκύπτουν ποσοστιαίες επίπεδες μειώσεις, ανάλογα με το ύψος της τιμής των φαρμάκων.

Η νέα -μεταβατική – αγορανομική διάταξη θα προβλέπει μειώσεις τιμών ως εξής:

– Φάρμακα που κοστίζουν από 0-1 ευρώ δεν θα υποστούν μείωση ενώ μετέχουν κατά 1% στη φαρμακευτική δαπάνη.

– Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

– Φάρμακα με τιμή από 5,01-20 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 20% (25% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

– Φάρμακα με τιμή από 20,01-50 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 23% (29% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη),

– Φάρμακα με τιμή από 50,01-100 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 25% (9% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) και

– Φάρμακα με τιμή από 100,01 και πάνω θα υποστούν μείωση τιμής 27% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη).

Στο μεταξύ, έκκληση στον Πρωθυπουργό κάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο «που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας».

Ο κ. Κομνηνός πάντως δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της μεταβατικής τιμολόγησης και υποστήριξε ότι καλύπτεται από τη νομολογία, σύμφωνα με εισήγηση που δέχθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Εντούτοις οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δηλώνουν ότι πολλές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε (πχ. Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία) διαμορφώνουν την τιμή των φαρμάκων βάσει και των ελληνικών τιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης