Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, αφιερωμένο στα παιδιά, εγκαινιάστηκε χθες Σάββατο στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη, στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

«Το Πάρκο που ανοίγει και επισήμως τις πύλες του σήμερα (σ.σ. χθες) είναι το πρώτο που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η λειτουργία αυτού του Πολυκέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κάνει την χώρα μας δεύτερη χώρα, πανευρωπαϊκά, μετά τη Σουηδία, που αποκτά έναν χώρο στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, δηλώνοντας «περήφανος που ο Δήμος μας είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που αξιοποιεί ένα πρώην στρατόπεδο σε τόσο σύντομο χρόνο και το αποδίδει προς όφελος της τοπικής του κοινωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε το κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και τον οργανισμό της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» με τη συνεργασία των οποίων έγινε το έργο, «χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους Δημότες, αλλά με σημαντικό όφελος για τους ίδιους».

«Η οικολογία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δράση της Εκκλησίας, καθώς ο σεβασμός σε όλα τα πλάσματα του Θεού και ο σεβασμός στο περιβάλλον που ζούμε, είναι απαραίτητα στοιχεία για την σωστή διαβίωση των ανθρώπων και των έμβιων όντων», ανέφερε ο Κωστής Δήμτσας, διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού της «Αποστολής» της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

«Είναι το πρώτο στρατόπεδο σε αστικό κέντρο – της Θεσσαλονίκης – που αξιοποιείται πλήρως», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως «είναι ένας χώρος όχι μόνο για περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπου θα πηγαίνουν και θα ωφεληθούν οι μαθητές, είναι ένας χώρος υπερτοπικός και αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη και καθιστά τον Λαγκαδά πόλο έλξης, είναι ένας χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον οποίο οι νεότερες γενιές θα αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, ένας χώρος ο οποίος με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα αφορά όλες τις συνοικίες, ως χώρος πολιτισμού όπου θα γίνονται εκδηλώσεις ψυχαγωγίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πάρκο ανακύκλωσης εκτείνεται σε χώρο 32 στρεμμάτων κι έχει σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων. Σε ειδικό μηχάνημα οι πολίτες τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά – πλαστικό, μέταλλο ή γυαλί – και λαμβάνουν άμεσα ανταμοιβή, είτε με εκπτωτικά κουπόνια για αγορές από σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, είτε δωρίζοντας τα χρήματα που δικαιούνται για κάποιο κοινωνικό σκοπό.

Λειτουργεί επίσης εργαστήρι όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, χώρος περιβαλλοντικών παιχνιδιών για τα παιδιά κι ένα διαδραστικό σιντριβάνι που παίζει μουσική.

Σε επόμενη φάση, στομ χώρο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη αναμένεται να κατασκευαστεί ένας αθλητικός χώρος και παιδική χαρά. Όλες οι δράσεις, καθώς και η μεταφορά των μαθητών από τα σχολεία με λεωφορεία, είναι δωρεάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης