Αντιμέτωπο με χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και με τη γραφειοκρατία, έχει βρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το οικοσύστημα των Πρεσπών, καθώς, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας, που υπέγραψαν πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα, η Αλβανία και η Π.Γ.Δ.Μ. με την Ευρωπαϊκή Ένωση  για την προστασία της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, κλειστός παραμένει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου των Πρεσπών, καθώς οι δώδεκα εργαζόμενοι σε αυτόν, είναι απλήρωτοι επί 13 μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό κενό στην τήρηση της νομοθεσίας για τη φύλαξη και παρακολούθηση του Πάρκου, καθώς και για τη λειτουργία του κέντρου πληροφόρησης.
 
Η συντονίστρια προγραμμάτων πολιτικής και αειφόρου ανάπτυξης της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Βιβή Ρουμελιώτου, αναφέρει ότι η Ε.Ε. δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως», παρά το γεγονός ότι το ζήτημα «έφτασε» για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στα τέλη του 2010. Εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει η κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια των τριών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, εκπρόσωποι του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν, ότι εξασφαλίστηκαν 930.000 ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) για το σκοπό αυτό. «Η δέσμευση αυτή ελήφθη από πέρυσι το καλοκαίρι, όμως ο Φορέας Διαχείρισης είναι κλειστός και δεν έχει μπει ακόμη στο ταμείο του ούτε ένα ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη μάλιστα και σχετική απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», υπογραμμίζει η κ. Ρουμελιώτου.

Αισιόδοξος για την αποστολή των χρημάτων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εμφανίζεται πάντως ο δήμαρχος Πρεσπών και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, Βασίλης Τσέπας. «Ο Φορέας, πριν από μία εβδομάδα, προχώρησε στην αποδοχή της πίστωσης. Είναι θέμα υπουργείου το να στείλει τα ποσά αυτά στην Περιφέρεια και στη συνέχεια στο Φορέα. Πιστεύω, πάντως, ότι το θέμα θα διευθετηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα», προσθέτει.

Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Υγροτόπων, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, σε γραπτή ανακοίνωσή της, τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επικύρωσης της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και επίλυσης των θεμάτων λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης. Μόνο έτσι, αναφέρει, θα ανοίξει ο δρόμος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού διασυνοριακής συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης