Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε μία ιδιότυπη κρατική «ομηρία», που προκλήθηκε από βαριά φορολογικά αδικήματα τα οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν διαπράχθηκαν ποτέ, βρίσκεται ένας συμπολίτης μας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά προσπαθώντας να αποδείξει ότι… δεν είναι ελέφαντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον εκφωνητή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Κωνσταντίνο Σεραφειμίδη. Πρόκειται για γνωστό πρόσωπο στον χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το οποίο πριν από χρόνια είχε τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας εξ αφορμής της «συμπλοκής» που είχε με τον ράπερ Λεκτικό -ο οποίος τώρα δεν βρίσκεται στη ζωή.

Η φορολογική περιπέτεια λοιπόν για τον κ. Σεραφειμίδη, η οποία κατέληξε σε «ομηρία», ξεκινά στα τέλη του 2013, όταν σε ένα δικαστήριο που είχε με τη σύζυγό του για την επιμέλεια της κόρης τους ενημερώνεται πως τόσο αυτός όσο και η εταιρεία στην οποία εργαζόταν τότε, η Nova, εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης και λήψης πλαστών και φορολογικών στοιχείων. Έτσι, κατόπιν ελέγχου από το ΣΟΔΕ, του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους άνω των 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα του ασκείται ποινική δίωξη και συλλαμβάνεται για χρέη προς το Δημόσιο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανώνυμη επιστολή και ο έλεγχος

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, αφορμή για τον φορολογικό έλεγχο στάθηκε μία ανώνυμη επιστολή η οποία έφθασε στις φορολογικές αρχές κάπου το 2007. Με βάση το περιεχόμενο αυτής της επιστολής ξεκίνησε έλεγχος από το ΣΔΟΕ, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, κατέληξε στην επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων και στον σχηματικό ποινικών δικογραφιών τόσο σε βάρος της Nova όσο και σε βάρος του κ. Σεραφειμίδη.

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, το εν λόγω κατηγορητήριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Και αυτό διότι η εταιρεία Nova με την οποία συνεργαζόταν ο κ. Σεραφειμίδης προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και απέδειξε το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, ποτέ δεν υφίσταντο πλαστές ή εικονικές συναλλαγές μεταξύ αυτής και του υπαλλήλου της.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς της εταιρείας, με αποτέλεσμα να αθωωθεί και να ακυρωθεί και το σχετικό πρόστιμο που της είχε επιβληθεί. Ακριβώς το ίδιο έκρινε και το ποινικό δικαστήριο -ότι δηλαδή δεν υφίσταται κάποιο αδίκημα.

Αθώος αλλά… χρεωμένος

Δυστυχώς, δεν έγινε το ίδιο και για τον κ. Σεραφειμίδη. Ειδικότερα, ενώ ο άνθρωπος, όπως είναι λογικό, αθωώθηκε στα ποινικά δικαστήρια, καθώς απέδειξε περίτρανα ότι ουδέποτε είχε εκδώσει πλαστά φορολογικά στοιχεία, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και στα διοικητικά δικαστήρια.

Ο λόγος είναι ότι δεν προσέφυγε ποτέ σε αυτά και αυτό γιατί ουδείς, ούτε οι φορολογικές, ούτε οι αστυνομικές αλλά ούτε και οι δικαστικές αρχές, τον είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι υφίσταται τέτοιο θέμα σε βάρος του, ενώ, όπως καταγγέλλει, γνώριζαν τη διεύθυνση κατοικίας του.

Έτσι η προβλεπόμενη προθεσμία για προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια χάθηκε. Μαζί με την προθεσμία χάθηκε και η ευκαιρία για τον πολίτη να αποδείξει, σε φορολογικό επίπεδο, ότι κακώς καλείται να πληρώσει το πρόστιμο που τον βαρύνει.

Αυτό οδήγησε στο εξής τρελό αποτέλεσμα: από τη μία ο κ. Σεραφειμίδης να έχει αθωωθεί στα ποινικά δικαστήρια για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων και απ’ την άλλη να οφείλει μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 ευρώ ως πρόστιμο που του επιβλήθηκε για αδικήματα που, όπως αποδείχθηκε, δεν διαπράχθηκαν ποτέ!

Αίσθηση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι όταν απευθύνθηκε στη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, η προϊσταμένη τον ενημέρωσε ότι, παρόλο που είναι αθώος σε ποινικό επίπεδο, η μη έγκαιρη προσφυγή στα αρμόδια φορολογικά δικαστήρια απαλείφει και την πιθανότητα για διαγραφή του προστίμου.

Με λίγα λόγια και για να καταλαβαίνουμε τι λέμε: ένας πολίτης που κατηγορήθηκε για βαριά αδικήματα και απέδειξε την αθωότητά του, βαρύνεται με ένα πρόστιμο που δεν διαγράφεται και το οποίο προέκυψε από τα αδικήματα που δεν έκανε ποτέ!

Παρακολουθήστε τον κ. Σεραφειμίδη να περιγράφει την απίστευτη ιστορία του στο zougla.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης